Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile płaciliście za schody wewnętrzne ??

zibicwikla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja dalem za schody zabiegowe z podestem i barierka z zamocowaniem w domu i lakierowaniem 2100zł (sosnowe) jesli mialby to byc dab to cena rosnie o okolo 130%

...hm... połowa tego co samemu płaciłem za dębowe schody...

Gdzie w okolicach Bydgoszczy można znaleźć dobrego i raczej taniego (rozsądnego pod kątem cen) stolarza?

W zeszłym roku ceny za stopień (wliczony podstopień, poręcz, barierka) wahały się w granicach 300 do 400 zł. Jeżeli te 160 zł to sam stopień bez podstopni to tylko dopytać się czy zawiera poręcze tralki, montaż ,lakier itp.

U mnie na początku zaczęło się od 300 zł ale potem doliczenie za zabiegowe i całą resztę i w sumie wyszło ponad 8000 zł za 16 stopni.

Ceny jakie podajecie są z kosmosu... :D

W życiu nie dałbym 400 zł za schodek, a już napewno za obłożenie schodów betonowych.

Przymierzam się do takiej imprezy u siebie i stwierdziłem że zrobię sam. :D

Bez przesady, w marketach budowlanych są gotowe blaty z klejonki dębowej czy nawet z merbau. Wystarczy pociąć, polakierować i zamocować.

Ostatnio przeliczałem:

koszt stopnia bukowego w zależności od rozmiaru schodów: 35-60 zł + chemia

koszt stopnia z merbau (takie chcę zrobić) - 60-100 zł + chemia.

I może ktoś powie że "spece" od schodów mają lepsze drewno ?? :lol:

Może i mają, ale na pewno nie 6 razy lepsze... :wink:

Pozdrawiam

AldonkaS - Pewnie się nie zdziwię... :D Ja nie mówie o całej konstrukcji schodów, ale o oklejeniu betonowych gotowych schodów drewnem... Wiedza i doświadczenie ?? hmmm... materiał jest gotowy, a jak wezmę wymiary to jeszcze mi ładnie potną w markecie budowlanym. Zostanie oszlifować i polakierowć (z drzwiami dałem rade, wyszło super - zdjęcia są gdzieś w galerii).

A po co się uczyć ?? :-?

Dziwne pytanie... choćby dla własne satysfakcji i może troche dla zaoszczędzonych 5000-8000 zł ?? (Schody z merbau na gotowo będą kosztowały ok 1000 zł).

Podobnie postąpiłem z łazienką i kominkiem. Efekt ?? Znajomi odwiedzający mówią że miałem dobrych fachowców... a ja w duchu śmieję się i cieszę że udało się zrobić to naprawdę dobrze.

Nie wszyscy mają komfort kupowania wszystkiego na gotowo... to jest Polska, tu większość ludzi liczy pieniądze... i jeśli jest do zaoszczędzenia 70-80%, to zapewniam Cię że wielu spróbuje. :wink:

Pozdrawiam

AldonkaS - Pewnie się nie zdziwię... :D Ja nie mówie o całej konstrukcji schodów, ale o oklejeniu betonowych gotowych schodów drewnem... Wiedza i doświadczenie ?? hmmm... materiał jest gotowy, a jak wezmę wymiary to jeszcze mi ładnie potną w markecie budowlanym. Zostanie oszlifować i polakierowć (z drzwiami dałem rade, wyszło super - zdjęcia są gdzieś w galerii).

A po co się uczyć ?? :-?

Dziwne pytanie... choćby dla własne satysfakcji i może troche dla zaoszczędzonych 5000-8000 zł ?? (Schody z merbau na gotowo będą kosztowały ok 1000 zł).

Podobnie postąpiłem z łazienką i kominkiem. Efekt ?? Znajomi odwiedzający mówią że miałem dobrych fachowców... a ja w duchu śmieję się i cieszę że udało się zrobić to naprawdę dobrze.

Nie wszyscy mają komfort kupowania wszystkiego na gotowo... to jest Polska, tu większość ludzi liczy pieniądze... i jeśli jest do zaoszczędzenia 70-80%, to zapewniam Cię że wielu spróbuje. :wink:

Pozdrawiam

Witam

Czy mógłbys wkleić zdjecie Twojego kominka :D

U nas chyba męzuś weżmie się za oklejanie schodów betonowych.

Kwoty za schody podane w przypadku fachowców fakt są zabójcze dla inwestora.

Pozdrawiam :D

Jak juz będziesz miał schody na gotowo to proszę wklej :D

Ceny jakie podajecie są z kosmosu... :D

W życiu nie dałbym 400 zł za schodek, a już napewno za obłożenie schodów betonowych.

Przymierzam się do takiej imprezy u siebie i stwierdziłem że zrobię sam. :D

Bez przesady, w marketach budowlanych są gotowe blaty z klejonki dębowej czy nawet z merbau. Wystarczy pociąć, polakierować i zamocować.

Ostatnio przeliczałem:

koszt stopnia bukowego w zależności od rozmiaru schodów: 35-60 zł + chemia

koszt stopnia z merbau (takie chcę zrobić) - 60-100 zł + chemia.

I może ktoś powie że "spece" od schodów mają lepsze drewno ?? :lol:

Może i mają, ale na pewno nie 6 razy lepsze... :wink:

Pozdrawiam

Osobiście sam w domu robię wszystko co jest w zasiegu moich umiejętności :wink: ale na pewno sam bym się nie podjął zrobienia schodów. Będąc w Castoramie też zwróciłem uwagę na stopnie dębowe klejone nie pamiętam jakiej grubości i wychodziło to ok 100 za stopień. Stopni tych nie można porównywać nawet wizualnie do tych co mam obecnie gdyż to z czego był klejone nie można było nazwać deskami tylko wąskimi ścinkami ( moim zdaniem prawie odpad ). Obecnie nasze schody są zobione z 2-3 desek o grubości 4cm. Do tego wątpliwe jest moim zdaniem pochodzenie tego drewna z wspomnianej castoramy i podstawowe pytanie jakby była rozpatrywana reklamacja. Obecnie gdyby się coś działo ze schodami reklamuję u wykonawcy i nie ma problemu.

Materiał to jedno, pozostaje nam wykonawstwo. Stopnie kupne z tego co się oriętuję nie są odfrezowane w celu połączenia z podstopnicą czyli trzeba by to zrobić samemu ale jak skoro frezarki brak :roll: . Osobiście nie widziałem podstopnic w sprzedaży a ich ceny nawet nie podałeś. Pozostają jeszcze tralki, szczebelki, poręcze no i całe wykonanie. Dochodzą materiały typu pianka lakiery itp. Sumując cały zakupiony materiał ( który moim zdaniem kupny nie jest takiej jakości jak od stolarza ) + włożoną pracę, to całoścowo sądzę że kwota będzie niewiele mniejsza . Pozostaje jeszcze kwesja wadliwości wykonania i reklamacji której nie ma w przypadku własnego wykonawstwa. Jeśli schody zaczną trzeszczeć to pretęsje jedynie do siebie :wink:

SławekD - dla sprostowania... mam schody betonowe, a po bokach mury... taki jakby korytarz to góry :D . Więc jedyne co muszę zrobić to przymocować trepy i już. Gdybym miał do wykonania całe schody to bym się zastanawiał...

A co do materiału... to wymyśliłem sobie nie kupować gotowych stopni z castoramy tylko blaty kuchenne wykonane z drewna klejonego (buk, dąb, merbau) i pocięcie ich na stopnie... podstopnice chcę zrobić z jakiegoś jasnego gresu.

Myślicie że takie drewno blatowe nie da rady ?? Schody nie będą często używane i nie bedzie się chodziło po nich w buciorach... :wink:

a ja dalem za schody zabiegowe z podestem i barierka z zamocowaniem w domu i lakierowaniem 2100zł (sosnowe) jesli mialby to byc dab to cena rosnie o okolo 130%

wszyscy lub ogromna wiekszosc twierdzi, ze sosna to miekkie drewno i w zwiazku z tym nie praktyczne. Sosna podoba mi sie jako drewno, a jeszcze bardziej jej cena. Dlatego ciekawa jestem jakie sa twoje wrazenia i doswiadczenia z sosnowymi schodami. Czy faktycznie latwo sie dziurawi?

SławekD - dla sprostowania... mam schody betonowe, a po bokach mury... taki jakby korytarz to góry :D . Więc jedyne co muszę zrobić to przymocować trepy i już. Gdybym miał do wykonania całe schody to bym się zastanawiał...

A co do materiału... to wymyśliłem sobie nie kupować gotowych stopni z castoramy tylko blaty kuchenne wykonane z drewna klejonego (buk, dąb, merbau) i pocięcie ich na stopnie... podstopnice chcę zrobić z jakiegoś jasnego gresu.

Myślicie że takie drewno blatowe nie da rady ?? Schody nie będą często używane i nie bedzie się chodziło po nich w buciorach... :wink:

A to zmieania postać rzeczy diametralnie a w szczególności cenowo :wink:

Gdybym też miał do obicia tylko samymi stopniami i podstopniami to sądzę że kwota za schody nie byłaby 440 za stopień jak podałem tylko ok 200 :wink:

Co do "blatów" to sądzę że drewno jest klejone tak samo jak na stopnie więc nie powinno być problemu. Pozostaje mi tylko życzyć nieskrzypiącego wykonawstwa i powodzenia :wink:

Będziesz robił jakieś listwy przy stopniach ?

Z doświadczenia widzę że to wygodne bo przy sprzątaniu schodów nie jeździ sie po scianie tylko po tych listwach. Wygodne ale pracochłonne.

...hm... połowa tego co samemu płaciłem za dębowe schody...

Gdzie w okolicach Bydgoszczy można znaleźć dobrego i raczej taniego (rozsądnego pod kątem cen) stolarza?

gosc nazywa sie Pawloski i mieszka w fordonie przy ulicy Rynskiego

...

wszyscy lub ogromna wiekszosc twierdzi, ze sosna to miekkie drewno i w zwiazku z tym nie praktyczne. Sosna podoba mi sie jako drewno, a jeszcze bardziej jej cena. Dlatego ciekawa jestem jakie sa twoje wrazenia i doswiadczenia z sosnowymi schodami. Czy faktycznie latwo sie dziurawi?

Sosna jest faktycznie miękka.

Dziurawią ja kocie pazury (wiem z doświadczenia), schodząca kobieta w butach na obcasie (z własnego doświadczenia - widać małe wgłębienia)

Generalnie na schodki stryszkowe może się nadac.

Na schody na poddasz absolutnie nie.