bladyy78 25.12.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Vanderbobo podaj jak mozesz link do tej strony z tymi schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 25.12.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 http://www.sd.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekwolb 25.12.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 A schody z buku?Mam materiał. Ile kosztuje robocizna?Mieszkam w małopolsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider67 25.12.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 U mnie jesionowe to tylko 10% taniej od dębiny za 18 schodów,balutradę i podstopnie tzw.listwowe na gotowo 5000 zł wykonanie bez zarzutu,ale nie bez zgrzytów w tym tkwi siła kompromisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 27.12.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 dołączę się do dyskusji mnie wyszło 281,25 za stopień - obłożenie schodów betonowych dębiną z obróbkami, lakierowaniem poręczami, balustradą i jedną furtką. Cena po negocjacji stolarz prosił żeby się nie chwalić (czytaj dla niego nie psuć rynku) pocżtkowo miało być 312,5 za stopień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.12.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Widzę,że tragedia zaczyna się dziać..... Cena powyżej 200zł. brutto za kompletny stopień przy schodach betonowych, to prawdziwe zdzierstwo a wręcz złodziejstwo. Barierki powinno się liczyć oddzielnie a nie razem ze stopniami. Jeśli fachowiec liczy to razem, to próbuje zarobić na barierce podwójną cenę. (dla przykładu koszt barierki o dł. 2mb, gdzie mamy 2 "królówki"- czyli skrajne tralki i kilka tralek stopnicowych wraz z poręczą, to koszt ok. 300zł-400zł.) Dlatego też dziwię się, że ludzie godzą się na tak wysokie ceny, niestety inwestorzy są z góry na mniej korzystnej pozycji, bo fachowcy potrafią się skonsolidować i utrzymują wysokie ceny a inwestorzy to podtrzymują, bo zależy im na zrobieniu roboty, czasie itp.To inwestorzy psują rynek godząc sie na zbyt wysokie ceny. Tak wysokie ceny nie są niczym uzasadnione a na pewno nie ceną drewna, która jest stabilna od dłuższego czasu. Dlatego nie dziwię się, że sami zaczynamy brać się za układanie schodów, parkietów, malowanie, szpachlowanie......itp,itd.Wszystkim majsterkowiczom życzę powodzenia oraz estetycznych i efektownych efektów pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł297 28.12.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam Moim zdaniem rafallogi ma dużo racji ceny za schody (i nie tylko) są sztucznie zawyżone, w moim przypadku robiłem kilka wycen drewnianych i obłożonych marmurem, schody marmurowe wyszły w bardzo podobnej cenie i nie był to najtańszy marmur... Osobiście zdecydowałem się na dobrej jakości gres (170 zł m2) plus barierka z nierdzewki, całkowity koszt schodów wyszedł o ponad 1000 zł taniej niż najniższa wycena schodów drewnianych Co więcej ostatnio rozmawiałem z innym fachowcem (balustrady, ogrodzenia) który jest prawie dwa razy tańszy od warszawskich "fachowców", po kilku próbach zastraszania go przez "konkurencję" (spalenie samochodu itp.) zrezygnował ze zleceń w Warszawie Teoria ze "spiskiem" nie jest do końca tylko teorią... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekwolb 10.01.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Czy cena 160 PLN/szt (robocina+materiał) za schody dębowe to dużo? Skąd jesteś? Gdzie są takie ceny. Ta cena by mi odpowiadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_zawada 11.01.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam. Dołączę się do dyskusji. Jestem stolarzem i u mnie cena za obłożenie betonu z barierą to około 300 zł na gotowo. Cena za schody konstrukcyjne to około 400 zł. To ceny za dąb lub jesion.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_zawada 11.01.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Zapomniałem dodać pochodzę z okolic Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.01.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witam. Dołączę się do dyskusji. Jestem stolarzem i u mnie cena za obłożenie betonu z barierą to około 300 zł na gotowo. Cena za schody konstrukcyjne to około 400 zł. To ceny za dąb lub jesion. Pozdrawiam Witam Dołączę się do dyskusji bo jestem na etapie schodów . Ja będe robił tak .Konstrukcja schodów stalowa spawana .Będzie ją robił i montował zaprzyjaźniony fachowiec specjalizujący się w konstrukcjach stalowych schodów . Wzór znalazłem gdzies w necie (wszystko malowane np.proszkowo). . Do takiej konstrukcji pozostanie mi tylko przykręcić drewniane stopnie (schody będa ażurowe) .Ciekawy jestem jaka będzie cena jednego stopnia (powiedzmy dąb,buk) .Myślę że taka polityka da mi spore oszczędności pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_zawada 12.01.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witam.Rozumiem, że pan sam zamontuje i są to stopnie proste.Cena stopnia surowego dąb 110 zł, a buk 95 zł Stopnie szlfiowane i lakierowane będą 35zł droższe.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.01.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witam Dzięki . To już jest przyzwoita cena -podoba mi się pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_zawada 15.01.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrsz1 16.01.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam W najblliższym czasie mam stać się szczęsliwym posiadaczem schodów kręconych . Umowę mam spisaną na 6800 Cały czas byłem przekonany ,że w przypadku takich schodów vat to 7 % jednak wykonawc twierdzi , że 22 . Wydaje mi się , że jako jest to realizacja schodów + usługa to powinno byc to jednak 7% Czy mam rację ? bardzo proszę o informację pozdrawiam PiotrekSz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 16.01.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Źle Ci się wydaje - na schody z tego co pamiętam zawsze było 22% VAT. Sama miałam ten sam problem. Można go rozwiązać w bardzo prosty sposób - umowa na schody, a FV na ....... (np. na renowację podłogi, kładzenie parkietu, szlifowanie, itp., itd.). NIestety takie mamy prawo - w zeszłym roku sprawdzałam tą sprawę w 3 urzędach skarbowych na górnym śląsku - odpowiedzi zawsze były te same - niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_zawada 23.01.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 witamWidzę brak zainteresowania tym tematem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 12.02.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Kiedyś zadałem pytanie dotyczące kosztów robocizny - dziękuje za odpowiedzi w tamtym temacie. teraz za to mam prośbę o podanie orientacyjnych kosztów materiału na schody betonowe (gole) na wys. 3 metry, dwu zabiegowe, czyli:drewno (szalunki)stal (zbrojenia)Beton (no... schody:)czy coś jeszcze? dziekisad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.02.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Eeeee, z wróżeniem to u nas słabo :) Wymiary jakieś by się przydały (szerokość, wysokość) ile stopni. Orientacyjnie 2 m3 betonu, 400 kg stali i 1 m3 desek (do odzysku 30%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 12.02.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 stopni 19, żadnych podestów, głebokość stopnia około 29 cm, wysokość 17, szerokość 100cm. sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts