Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile płaciliście za schody wewnętrzne ??

zibicwikla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jak się ma te 1,5m3 B20 i 200kg stali do tych 430złł?

stal czy beton (z betoniarni bo w betoniarce B20 nie da się ukręcić) były kradzione? bo nijak nie mogło to razem kosztować 430zł :roll:

napisałem okolo 500zł

czyli:

1,5m3 x 220zł(z betoniarni bez vat)=330

stal kosztowała ponizej 200zł bo sporo zostało mi "kruciakow" fi12 z poprzednich etapow ktore wykozystałem do zbrojenia poprzecznego bo do zbrojenia podłuznego poszły prety fi 10 ktore juz kupowałem

dechy z poprzednich prac...jak bym nie robił schodow to poszło by na opał a tak poszło na opał dopiero po schodach. i oczywiscie praca własna.

eeee to się nazywa "falandyzacja kosztów" :p

500zł -70zł (wibrator) to jest 430zł -330zł (beton) to jest okolo 100zł za stal

okazuje się, że stal jednak została Ci z poprzednich etapów

w ten sposób można zejść z ceną do 0zł bo jak komuś oprócz stali, cementu i żwiru zostało to i beton kręcony w betoniarce będzie za "darmo" co prawda nie B20 ale jakiś tam wyjdzie...

nie żebym się czepiał, ale licząc "uczciwie" (bez upiększania) za 500zł materiałów na schody betonowe się nie kupi...ale jak pomnożymy tą kwotę przez 2 to będziemy blisko 8)

2m3 betonu to betoniarnia też nie przywiezie gratis tylko doliczą za transport albo 50zł za pusty kubik do 5m3 czyli + 150zł

jest koło mnie betoniarnia ktora oprocz robienia bloczków,pustaków itp betonowych wozi tez beton mała wywrotka i przywozi za darmo nawet 0,5m3 betonu.a beton maja bardzo dobrej jakosci.

jak sie juz czepisz szczególow to dozuc do tych 500zł jakas 100...moze max 200 i to bedzie realny koszt ktorego na 100% nie przekroczyłem.ale napewno nie x2. tak czy innaczej schody wyszły mnie bardzo tanio i kupe satysfakcji ze zrobiłem to sam i nawet lepiej niz fachowcy co zrobili nie jedne juz schody,a widziałem juz sporo bo po budowach sie "włócze" na codzien

• 2 years później...

Witam,

mam do zrobienia schody ażurowe jednobelkowe. Będą to schody zewnętrzne. Zakres prac: wykop pod fundament, szalunek, wylanie.

Stopień 30x100cm, ilość stopni:2 + podest 120x200cm - chodzi mi o stan surowy (czyt. sam beton).

Ile może kosztować robocizna za stopień/całość? Wstępna wycena "na oko" to 1000pln. Nie wydaje się to Wam trochę za dużo?

Pozdrawiam,

Brqsl