Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna pod oknem - opinie, inspiracje, rady, problemy

ryniu

Recommended Posts

Mam taki dylemat: chciałbym umieścić wielokątną wannę w wykuszu (na piętrze) przy ścianie z oknami. Architekt mi odradza twierdząc, że będzie "ciągnąć" od okien zimno i pomysł jest nie najlepszy. Ja twierdzę, że chociaż ma rację to sprawę da się obejść np. przez zastosowanie rolet na oknach, które będą stanowiły skuteczną ochronę przed tym zimnem. Co o tym myślicie, ma ktoś z Was taką sytuację? Dzięki z góry za pomoc!

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też będę mieć wannę pod oknem, i to oknem na ulicę :smile:. Wynika to z kształtu łazienki, jest długa i wąska z oknem na końcu i wanna skróci optycznie pomieszczenie.

Dlatego mam w oknie roletę zewnętrzną :smile:

Faktycznie będzie problem z umyciem okna, chiba będę musiała wchodzić do wanny :smile:, ale nic to...

Jak okna są nowe i szczelne, to nic nie będzie ciągnąć...

no właśnie, też chcę zastosować rolety (jednak wewn. jak Ty a nie zewn. jak Alanta). myślę, że to będzie skuteczna zapora przed chłodem od szyb. wanna ma być okrągła (wykusz będzie prawdopodobnie miał kształt łuku) lub wielokątna. zastanawiam się jaką wybrać śrenicę, żeby, powiedzmy, zmieściły się w niej dwie osoby.

A co byście zrobili w sytuacji, gdy takie okno (lukarnowe) jest na wysokości 135 cm.Gdyby postawić pod nim wannę (na wprost wejścia) to jedyny dostęp do okna byłby z tejże wanny właśnie.

Czy nie lepiej więc postawić na boku aby móc podejść swobodnie do okna?

opal, ja mam wykusz (tzn. mam mieć :smile: ) a nie lukarnę i świadomy trudności z myciem okien godzę się na takie rozwiązanie. taki właśnie efekt chcę uzyskać: wanna "otulona" oknami, żebym w piękny słoneczny dzień mógł z niej oglądać niebo i korony drzew (ew. podglądający sąsiedzi mi z tej strony nie zagrażają).