Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna pod oknem - opinie, inspiracje, rady, problemy

ryniu

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

W mojej łazience wanna będzie stała pod oknem, niestety nie ma innego wyjścia. Okno jest dość wysoko ale obawiam się że będzie od niego zawiewało podczas kąpieli.

Nie zwracałam na to wcześniej uwagi, dopiero jak mi teściowa pokazała jak u nich wieje oknem, a ma ono może 6 lat. Tyle że łazienkę projektuje sie nie na czas w którym rozszczelni się szyba, tylko niemalże do końca życia (przynajmniej ułożenie).

Może macie jakiś pomysł, ja pomyślałam i rolecie zewnętrznej, którą spuszczałoby się podczas kąpieli, nie mam tego jeszcze zamontowanego ale jest to jakiś pomysł. Problem w tym, że jeśli już to zdecyduję się w domu na zewnętrzne żaluzje, a nie rolety i nie przewidywałam dawać ich w łazienkach bo jest to droga inwestycja, może macie inne rozwiązania i co o tym sądzicie.

My mamy wannę pod oknem, ale do głowy mi nie przyszło, że może wiać...

W pokojach też stawia się łóżka przy oknach... Sama spałam kilka lat na łożku pod oknem i nie narzekałam...

U nas między parapetem a oknem jest silikon więc wszytsko jest szczelne. Może jak zacznie się coś dziać z szybą i uszczelką, to pojawi się problem, ale póki co mnie to nie martwi. Podejrzewam, że w kilkumetrowej łaziece tak samo będzie wiało, jak wanna będzie stała na ścianie bez okna - w końcu przeciąg czuć nie zależnie od tego, czy wieje bezpośrednio za plecami (nad głową), czy gdzieś obok...

http://img518.imageshack.us/img518/1171/hpim4158wx5.jpg

wisia30, ale czy jak postawisz wannę na innej ścianie, to będzie inaczej? Jeśli okno się rozszczelni, to i tak będzie wiało po plecach... Przecież wystarczy, że gdzieś w pokoju obok uchylisz okno i w łazience tez ciągnie...

Ja jeszcze z wanny nie korzystałam, ale jak skorzystam to napiszę, czy ciągnie :p

W mojej łazience wanna będzie stała pod oknem, niestety nie ma innego wyjścia. Okno jest dość wysoko ale obawiam się że będzie od niego zawiewało podczas kąpieli.

To wszystko zalezy od okna. W łazience na poddaszu faktycznie mi trochę wieje, ale zupełnie to nie przeszkadza w kąpieli (lubię bardzo gorącą wodę :)

A ja kiedyś mieszkałam w starym budownictwie, stare okna i miałam wannę pod oknem i mi nie wiało, tylko trzeba co jakiś czas zmienić było uszczelkę w oknie.

A tak wogle to wydaje mi się, że to nie kwestia wieku okien a jakości okna i wykonania. Ja w bloku mam okna z jednej strony zakładane przez jedną firmę, a z drugiej rok później przez inną (8 i 7 lat temu). Te z przodu są niestety gorsze niż za komuny, w kuchni mi przeciekają, a w pokoju wieją. I to na pewno nie kwestia wieku bo dzieje się to od kilku lat, a z tymi z drugiej strony wszystko jest ok (no może to że są zbyt szczelne)

Gdy mieszkaliśmy w bloku z dużej płyty i mieliśmy stare, drewniane okna (chyba ze 30-letnie), to w łazience wiało nieźle ... Wanna stała pod oknem, ale myślę, że nie to było decydujące, lecz okna z których wiało dookoła i uszczelnianie tylko częściowo ograniczało tę uciążliwość.

Obecnie mieszkamy w domu 10-letnim, gdzie są okna również drewniane, ale lepszej jakości niż poprzednie, wanna stoi pod oknem i w ogóle nie wieje od okna. Jedynie we wietrzne dni odczuwam czasami "powiew" w łazience (całej), ale jego źródło upatruję raczej w kratce wentylacyjnej niż w oknie....

Myślę, że jak będziesz miała dobrze zainstalowane okna (bez zbędnych szpar np.pod parapetem), to położenie wanny pod oknem, nie będzie miało znaczenia. Tak jak poprzednicy sądzę, że jeśli będzie wiało, to odczujesz to również w innych miejscach łazienki, choć przy nieszczelnym oknie pewnie bardziej :(