Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na granicy mojej działki przebiega rów melioracyjny. Nawet kawałek

jego zbocza należy do mojej nieruchomości. Czy mogę tam wpuścić

deszczówkę? Potrzebuję na to jakieś projekty czy zezwolenia?

Dodam, że w warunkach technicznych otrzymanych z gminy, która jest

właścicielem kanalizacji napisano, że wodę mam rozprowadzić w obrębie

działki. To jest jednak niewykonalne bo u mnie sam ił i woda nie

wsiąka w podłoże.

https://forum.murator.pl/topic/36150-r%C3%B3w-melioracyjny-czy-wolno-tam-wpu%C5%9Bci%C4%87-deszcz%C3%B3wk%C4%99/

Na zdrowy rozum to jeśli rozprowadzisz wodę po powierzchni swojej działki to i tak trafi ona w końcu do rowu melioracyjnego.......

Zresztą całkowicie zgodnie z przeznaczeniem tego rowu.

Czy możesz wodę z rynien odprowadzić dezposrednio rurami do rowu? Sądzę, że tak. Niemniej na Twoim miejscu to pytanie bym zadał właścicielowi tego rowu którym jest prawdopodobnie Spółka Wodna.

A co działo się z deszczówką do tej pory ? (Gdy nie było jeszcze twojego domu).

Wsiąkała w glebę, a nadmiar powoli spływał do rowu.

Dla rowu ważne jest aby nie zamienił się w rwący potok - bo ulegnie zniszczeniu.

Można n.p. wodę z rur spustowych odprowadzić do podziemnych studzienek chłonnych/retencyjnych (z 1-go betonowego kręgu, z pokrywą), zaś odprowadzenie do rowu wykonać rurą drenerską (z otworami) tuż pod powierzchnią.

Najśmieszniejsze jest to, że nie możesz oficjalnie odprowadzać deszczówki do rowu za pomocą rury, ale jeżeli ukształtujesz sobie teren wokół domu z lekkim spadem od rzygaczy rynien (przepraszam, ale chyba tak się fachowo nazywa zakończenia rynien :wink: ) w stronę rowu to już nikt nie przyczepi się, że nielegalnie odprowadzasz wody opadowe do rowu melioracyjnego...
Najśmieszniejsze jest to, że nie możesz oficjalnie odprowadzać deszczówki do rowu za pomocą rury, ale jeżeli ...

No, a do tego kawałek tego rowu jakieś 20% jest moją własnością, taki jest podział geodezyjny.

Ja się przyłączamm do pytania. Też mam działkę, której krótszy bok (36m) stanowi 4 metrowy rów melioracyjny. Połowa jego szerokości jest moją własnością. I nie mogę wpuścic do niego deszczówki, która dotychczas do niego wpływała?! Paranoja :(

Pozdrawiam,

Sunao

No, ta paranoja to nie do końca... Przydrożne rowy mają za zadanie zebrać deszczówkę z pasa drogowego, żeby droga podczas nagłej ulewy zostawała przejezdna. Gdyby każdy chciał wpuszczać tam deszczówkę ze swoich dachów, to mogłoby się okazać, że chwilowo zamiast drogi mielibyście rzekę...
Jestem przekonany, że wszyscy oprócz JoShi mieli na myśli melioracyjne rowy przydrożne... :wink:

Dlaczegozby ? Ja mam row melioracyjny nieprzydrozny w granicach dzialki i nie sadze, ze jestem jedyna osoba na tym forum, ktora wlasnie tak ma.

Z tego co wiem rowy przydrozne nie bywaja czescia zadnych dzialek, bo nie bywaja wlasnoscia niczyja, ktora moznaby bylo komukolwiek sprzedac.

Tak wiec mow za siebie a nie za wszystkich. OK ?

Grzegorz63 zmartwię Cię, ale mówimy o rowach melioracyjnych...

No to otrzymaliśmy 10 rewelacyjnych porad dotyczących pytania Klausa :(

Pozdrawiam,

Sunao