Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie stropu drewnianego

seven

Recommended Posts

Jak wygląda badanie stropu drewnianego, kto może to wykonać ?

Mam zamiar w kuchni zrobić wylewkę betonową na drewniany strop, ale wiem, że ktoś powinien obliczyć czy to wytrzyma. Rozmawiałem wstępnie z człowiekiem z zarządu nieruchomości ( mieszkanie nie jest moje, należy do gminy ) i zadeklarował sie, że to zrobi. Ale czy taka ocena będzie jednocześnie pozwoleniem na wykonanie takiej wylewki ? jak taka ocena wygląda , co w niej się znajduje, czy jest tam określona wysokość wylewki ? itp.

Dodam, że jest to mieszkanie komunalne, kuchnia ma ok. 2,4m x 2,4 m.

Ocena tego stropu ma kosztować ok. 300 zł- czy to nie wygórowana cena ?

Bardzo proszę o napisanie coś na ten temat, bo nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.

Za każdą informację bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

siedem

siedem

cena 300 zł nie jest wygórowana

badanie polega na dokładnym ogladnieciu elementów konstrukcyjnych, czy nie sa zagrzybione, zmurszałe lub zarobaczone, ostukaniu i ocenie po odgłosie oraz wierceniu w nim otworow

prawdopodobnie dostaniesz opis stanu w formie eksperytyzy

taka ocena nie obliguje spółdzielni do niczego

ale moze miec b. duzy wpływ na te decyzje

rozpietość kuchni masz mała - wydaje mi sie ze powinienes dostać zgode jesli drzewo jest w dobrym stanie

pzdr

taka ocena nie obliguje spółdzielni do niczego

Jak już będę miał decyzje, że strop wytrzyma wylewkę to odrazu biorę się do roboty, bo niby po co do nich mam iść (i tak sam będę to finansował ). W moim bloku połowa mieszkańców porobiła sobie wylewki i żadnych papierów czy pozwoleń od nikogo na to nie mają.

A jak ta ekspertyza będzie ok, to chyba to się wiąże z tym, że mogę zrobić taką wylewkę ?

moze :(

moim zdaniem strop drewniany odciety od dopływu powietrza moze w szybszym tempie ulegac biodegradacji ale zwentylowany strop ...juz nie

wiec mogą Ci zalecić zwentylowanie tego stropu drewnianego jako warunek wylewki

masz jednak spore szanse jesli opinia bedzie pozytywna i połowa sasiadów ma cos takiego juz zrobione

jako ciekawostke powiem ze podanie o zawieszenie anteny sat zostało rozpatrzone pewnemu lokatorowi odmownie (rzekomo zmieniało zabytkowy charakter budynku) a inny bez pytania umocował ... i ma ...

jakiś reguł trudno sie wiec dopatrywac

pzdr