Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym zainicjować nowy wątek, który - mam nadzieję - stanie się kopalnią wiedzy na temat tego, CZEGO NALEŻY UNIKAĆ na budowie.

Wiadomo, że nie ma budowy idealnej, i każdy popełnia błędy. Jeżeli jednak będzie można takie błędy (i sposoby ich rozwiązania) tutaj opisać, to na pewno każdy budujący na tym zyska.

ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO PODZIELENIA SIĘ SWOIMI BŁĘDAMI

Może to trochę głupio brzmi, ale... ja się nie wstydzę.

https://forum.murator.pl/topic/36159-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82nione-na-budowie/

Na początek mój własny błąd:

Ostatnio przekonałem się, że błędem było położenie lepiku na zimno pod izolację poziomą fundamentów. Nie słuchałem mojego majstra, bo stwierdziłem, że po prostu przeszkadza mu to, że lepik nie zastygł i trochę się pobrudził.

Ale ostatnio przekonałem się, że to był błąd. Zacząłem ocieplać fundament. Całą pracę trzeba było zacząć od zebrania lepiku, który ścieka po ścianach. Mam nadzieję, że po ostatnich upałach wszystko co miało już wypłynęło, bo teraz się będę denerwował, czy przypadkiem lepik nie uszkodzi stryopianu. Na wszelki wypadek miejsce, w którym styropian mógłby się zetknąć z lepikiem zabezpieczyłem warstwą kleju. Ale tak czy inaczej straciłem ponad 2 godziny na obskubywanie fundamentu z lepiku.

https://forum.murator.pl/topic/36159-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82nione-na-budowie/#findComment-720650