knecka 14.12.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Gratuluje postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 19.12.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Dachówka zaczyna się kłaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 21.12.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Witam, a może Ktoś z mieszkających już w krysztale lub posiadający stan surowy napisałby dla tych zaczynających na wiosnę ilości materiałów w jakie należy się zaopatrzyć . Hej A z czego zamierzacie budować? Cegła - i jaka porotherm, max? czy pustak czy jeszcze coś innego. W sumie na poczatek bloczki na fundamenty a potem to tylko materiał na ściany jest najbardziej potrzebny a potem juz ekipa mówi co i ile zamówić (przynajmniej u nas tak było) ****** co do fachowców podzialm podzialam opinie w całej rozciagłości, zaczna cos i pójda w czort i czekaj aż łaskawie bandyci znowu sie pojawią. Teraz wykańczamy powoli środek, a właściwie polega to na poprawianiu tynków wewnętrznych żeby wygladały na wewnętrzne a nie na barana - i na razie odpukać Panowie sa słowni, w mairę szybcy i na jednego z nich mozńa jako tako polegać, i podoba mi sie to co robi, coś doradzi podpowie itp.Własnie w kuchni musiałam zabudować rurki od wyciągu bo mam kuchnię po przeciwnej stronie komina, wiec pomysłał, doradził, zrobił i podoba mi sie to. Odpukać, nie jest najgorzej. ****** Najgorzej jest z kosztami miało zakończyć sie na 250 ale 300 już pękło i nadal ciągnie:))) Wszystkie pozwolenia, inwentaryzacjie, plany, mapki, uzgodnienia, łacznie z podłączeniami gazu.....Pancio krzyknąl 11 tyś....... ***** A teraz coś z innej beczki ****************POGODNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH, ŚWIĄT, PREZETNÓW POD CHOINKĄ MAŁYCH I DUŻYCH I POGODY DUCHA ORAZ DUŻO WYTRWAŁOŚCI W NOWYM ROKU 2008********************** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 21.12.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ech - kominek.... myślę, że to może być bardzo relaksujące doświadczenie popatrzec przy wszystkich budowlanych przeciwnościach na strzelający ww własnym kominku ogień - wtedy na pewno wykrzesać można w sobie trochę ognia do dalszego wysiłku Asia!! To święte słowa!! Tak właśnie jest, najpierw przychodzę wkurzam sie, że to że tamto, że jeszcze coś, a potem usiądę przed kominkiem i wszsytko mi odchodzi, )))i jakos lżej sie robi patrząc na ten ogień. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 23.12.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Wszystkim kryształowiczom życzę zdrowych,radosnych Świąt oraz wiele szczęścia,radości ,uśmiechu i spełnienia marzeń w Nowym Roku.Oby spotykało nas tylko to,co dobre .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 27.12.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Święta, święta i .... po Świętach co do matariału, to zdecydowaliśmy się na porptherm 25 + ocieplenie (miał być pustak, ale wtej chwili cena 1m2 kosztuje tyle samo co 1m2 ściany z porothermu). mamy juz pozwolenie na budowe... Pozdrawiam cieplutko i życzę wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 02.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 A my wszystkim Kryształowiczom życzymy samych najlepszychrzeczy w Nowym 2008 Roku!!! http://sylwester.oxy.pl/obrazki/index_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 15.01.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam w Nowym Roku! To ile teraz kosztuje pustak a ile porotherm?? W porothermie co do ilości Ci nie podpowiem, bo my budowaliśmy z pustaka. Dopiero tydzień temu wlaczyli nam gaz, wiec tylko piec na ściane i grzejniki i można grzać. Koszt gazu przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania Dobrze, że już to przełknęliśmy. Teraz jesteśmy na etapie wykańczania łazienki na dole. Zaraz zamówię też parapety aby było na czym opijać ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 17.01.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Cześć Iza przejeżdżalismy niedawno w oklicy Waszego Kryształu i nie potrafiłam się oprzeć małej wizytacji - ślicznie wygląda - gratulujemy postępów my niestety wciąż borykamy się z formalnościami, ale może na wiosnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 17.01.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 porotherm kupiłam po 7,29 brutto (w tym magazynowanie do marca oraz transport) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 18.01.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Hej Asia, Wcale sie nie dziwię, jakbym przejeżdzła koło Kryształa też byłabym ciekawa. Ale jedyny jaki mogę oglądac to mój Teraz to na zewnatrz juz nic sie nie dzieje. Ale i tak sie nie możemy na niego napatrzyć. Wiadomo jak cos jest swoje to i najwspanialsze na swiecie hahaha Współczuję Wam z tym załatwianiem, bo jeszcze taki ogrom pracy przed Wami jak juz sie weźmiecie za to budowanie. Ale będe kibicowac i trzymać mocno kciuki A teraz pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 18.01.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 porotherm kupiłam po 7,29 brutto (w tym magazynowanie do marca oraz transport) A po ile w takim razie pustak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 29.01.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 z tego co mi wiadomo pustak 24 kosztuje ok.10 zł. Czy może mi ktoś napisać ile jakiej stali muszę kupić, oczywiście +/-. wielkie dzięki. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 10.02.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Ale spadliśmy .....Gdzie wszyscy się podziali? Wiosna nadchodzi Może pochwalicie się swoimi postępami? Mój domek ma już wszystkie okna Dla mnie są cudne.Teraz to już jest prawdziwy dom.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 11.02.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Przyłączam się do propozycji Basi - chwalcie się, chwalcie. My na razie nie mamy wciąż czym, ale może niedługo.... A może Ci, co już przeżyli zimę w swoim Krysztale by nam coś o tym poopowiadali? Pozdrawiamy cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 21.02.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam Kryształowiczów po kilkumiesięcznej przerwie Widzę, że nasze grono się powiększa. No i widzę, że na jesieni dużo się działo na budowach. My mieszkamy sobie w domku od 7 września. Ile nas nerwów kosztowało mieszkanie w niepomalowanym domu i bez płytek na podłodze, to wiemy tylko my Wykańczamy domek powoli bo kasy już prawie nie ma. Dzisiaj np. panowie skończyli robić nam podbitkę i właśnie montują nam balustradę na balkonie. Nie mamy jeszcze zrobionego cokołu i nawiezionej ziemi. Taras z kostki będzie dopiero w marcu. Bardzo, bardzo dużo jest do zrobienia również wewnątrz, ale wszystko wynagradza mi gorąca herbata przy kominku w moim własnym domu na moim własnym kawałku planety Przez te kilka miesięcy nie miałam dostępu do internetu (teraz jestem w pracy), ale są widoki, że może w przyszłym tygodniu w końcu będę on-line. Na początku czułam się jak na odwyku - nawet mała depresja mnie nie ominęła Acha - najważniejsze - do teraz nie mamy podłączonego gazu! Wyobrażacie sobie? Mieli nam podłączyć do końca września - jest koniec lutego i tylko terminy przesuwają. Mamy chyba jakieś chody tam "na Górze" bo zima była lekka. Ogrzewamy dom kominkiem (mamy grawitacyjne DGP) i muszę przyznać, że nam wystarcza. W domu jest średnio 19oC czyli nie tak źle - można się o dziwo przyzwyczaić Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 23.02.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witaj Asiula Jak miło,że się odnalazłaś.Bez Ciebie ,Metrxa nasz wątek jakoś upada.Chyba wszyscy są zapracowani,albo nie lubia pisać Dzisiaj ja sie pochwalę.Oknami się chwaliłam,mamy tez zrobiony stryszek,prąd się powoliiii robi ,w kolejce czeka pan od wod-kan.Dzisiaj zaczęliś my porządki wokół domu.Jest straszne błoto,wię idzie to powoli.Mąż tnie drzewo na kawałki,którymi grzejemy w domku-piecyk po babci.Jest już przytulniej.Ja zrobiłam projekt kuchni,dolnej łazienki-kafle wybrane.Nie mogę się doczekać kiedy będą tynki i wylewki,bo wtedy zrobi się znowu bardziej domowo.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 24.02.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 No tak - wszyscy zapracowani bo pogoda taka, że tylko budować! Basiu - to pokaż nam swoje okna! Chyba nie widziałm nigdzie tu twoich fotek z budowy. A my mamy od jutra tydzień urlopu i też planujemy porobić porządki wokół domu. Właśnie sobie szukam w necie inspiracji do ozdoby okien. Nie mogę już patrzeć na te firany, które powiesiłam w salonie jako tymczasowe No a reszta okien golusieńka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 24.02.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Poszło na meila.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelTom 26.02.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam wszystkich Kryształowiczów. Przepraszam za długie milczenie , ale obiecuję się poprawić. Będę walczyła z moją chorobą, której nazwa (po całym dniu w pracy przy komputerze) to komputerowstręt. Załatwianie formalności zajęło nam niewiele ponad 3 miesiące, w tym od momentu złożenia wniosku na wydanie pozwolenia do jego otrzymania niecałe 3 tygodnie. Cała reszta potoczyła się jeszcze szybciej. Materiał na postawienie domu w stanie surowym już jest. Całe szczęście, bo pogoda sprzyja budowaniu, więc i nasz wykonawca też się odezwał, że zaczyna już robotę. W szybkim tempie kupowaliśmy garaż na budowę, który przywieźli jeszcze szybciej bo z dnia na dzień, a mówili o terminie 10-dniowym, geodeta (godny polecenia) wczoraj wytyczył budynek… Mąż już ma problemy z koncentracją i wczoraj mi oświadczył, że zadania do wykonania mam mu przedstawiać na piśmie. A tak na poważnie to chodzi o to, że robi na zmiany i w związku z budową ma braki w spaniu. A to dopiero początek, co będzie później…? Moja młodsza pociecha jest pierwszym pomocnikiem taty, nie odstępuje go na krok, gdy wybiera się na działkę i o niczym innym nie mówi, tylko o domu, w którym będą DWIE łazienki. Prawdziwa Kobietka, prawda? I to ona właśnie, a nie ja już „pracowała” łopatą, która jest niewiele mniejsza od niej. To by było tyle na dobry początek. Basiu cieszę się z postępów na Twojej budowie, mam w pamięci jeszcze ten stan sprzed położenia dachówki. Wiosna blisko i tylko patrzeć jak grzyby po deszczu będą rosły nasze domy. Pozdrawiam wszystkich wiosennie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts