Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GRZESINEK

Jak my zakupiliśmy projekt i jak przyszedł to tam był osobno zamieszczony kosztorys, właśnie z ilością poszczególnych materiałów, cenami , metrami itp.

Ale nam jest potrzebny, gdyż dopiero ruszamy pełną parą wczesną wiosną.

Zatem i jak Wasz przyjdzie to nie sądzę, żeby tam nie było, bo to jest tak jakby część projektu.

Pozdrawiam,

aaaa i jeszcze jedno my też kupowaliśmy na stronie IGN, i jedno wiem, że tam często sami nie wiedzą co mają. Jakbym teraz była na etapie zakupu projektu poszłabym zwyczajnie do architekta, bo i tak w końcu poszłam. Koszty podobne a przynajmniej miałabym spokój, że wszystko jest tam gdzie powinno być... że nie trzeba lać tyle betonu na stropy,bo mozna go podeprzeć w zupełnei innym miejscu, że w kotłowni nie zaprojektowali pieca, tylko na górze w łazience..., że schody były źle wyliczone, dobrze że w końcu przesłali korektę itd, itp. Ciekawe co jeszcze w praniu wyjdze. Ale tak to jest i zaczynam wierzyć w powiedzenie, że pierwszy dom budujesz na sprzedaż, drugi dla teściowej a trzeci dla siebie :lol: :D

Ale najważniejsze do iść do przodu

Pozdrawiam,

Najpierw poszliśmy z projektem do architektki, a że okazała sie to babka na 4 nogi kuta to poakzała nam co zmmienić, żeby było lepiej i nieco taniej. Potem zwróciła nam uwagę na schody, że wg niej jest pomyłka o jeden stopień. Po tygodniu sami z siebie przysłali z IGN korektę do schodów. I tak ona miała nam nanieśc poprawkę na projekt, ale skoro przesłali, to sprawa została zamknięta.

Nie ma sie co bać, to takie drobiazgi w sumie, bez tych drobnych zmian które akurat my wnieslismy też można sie bez problemu budować.

My w tym roku postawiliśmy fundamenty i dlatego przed budową dla spokoju skonsultowaliśmy to aby stawiać je z czystym sumieniem.

Także oby do wiosny :)!

Witam!

metrix miałabym do Was malutką prośbę. Wstawicie proszę w wolnej chwili fotkę dolnej łazienki i pomieszczenia gospodarczego... Jeśli się uda to oczywiście żeby było widać całość pomieszczenia na jednym fotosie ( oczywiście w miarę mozliwości :) :D będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Iza

Czy ktoś z Was robił lub bedzie robic(i jest w temacie) wentylacje mechaniczna?Wysłałem kilka dni temu zapytania ofertowe do kilku firm i cisza.A mam kilka pytan.

Co do okien to Asiula chyba tanio Cie to wyszło.Wysłałem do Jareko co chce i czekam na odpowiedz.Oj bedzie pewnie mega drogo.

Zgodnie z artykulem o energooszczednosci(chyba z Muratora)planuje(a zycie pokaze czy sie uda)ocieplenie:na fundament 30 cm,na sciany 20 cm,a na dach 30 cm.

Dzis zona odbiera ostatni papier z gazowni i sklada wszystkie papiery w Starostwie do pozwolenia na budowe.Zajelo to nam 6 tygodni.I najwazniejsze info ,ktorym sie nie chwaliłem - w sierpniu spodziewamy sie potomka :D :D :D :D :D

Czy ktoś z Was robił lub bedzie robic(i jest w temacie) wentylacje mechaniczna?Wysłałem kilka dni temu zapytania ofertowe do kilku firm i cisza.A mam kilka pytan.

Co do okien to Asiula chyba tanio Cie to wyszło.Wysłałem do Jareko co chce i czekam na odpowiedz.Oj bedzie pewnie mega drogo.

Zgodnie z artykulem o energooszczednosci(chyba z Muratora)planuje(a zycie pokaze czy sie uda)ocieplenie:na fundament 30 cm,na sciany 20 cm,a na dach 30 cm.

Dzis zona odbiera ostatni papier z gazowni i sklada wszystkie papiery w Starostwie do pozwolenia na budowe.Zajelo to nam 6 tygodni.I najwazniejsze info ,ktorym sie nie chwaliłem - w sierpniu spodziewamy sie potomka :D :D :D :D :D

Gratulujemy! :lol: Po pierwsze potomka, a po drugie kolejnego kroku w stronę wymarzonego domku :D

Co do wentylacji to my ci nie pomożemy niestety - będzie grawitacyjna. Powodem są oczywiście koszty. Tak samo jak w przypadku ocieplania dachu i ścian: u nas będzie 20 i 15 cm. Dużo o tym myśleliśmy, dużo czytałam na forum, że trzeba dać dużo więcej ocieplenia, wentylację mechaniczną, odkurzacz centralny itp., jednak gdybyśmy się na to zdecydowali, nie wykończylibyśmy domu. Ale mam nadzieję, że te nasze cm wystarczą, żeby w domku było ciepło. Zdecydowaliśmy też, że zainstalujemy klimatyzację w salonie i naszej sypialni. To po doświadczeniach ostatniego lata...