Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nie wiem jak zamieścić zdjęcia, ale wiem gdzie jest Międzychód. Moja żona ma rodzinę w Gorzyniu i Miedzychodzie :) Jeśli możesz i chcesz to podeślij mi zdjecia na maila. Napisz coś więcej o swoich zmianach w projekcie. Co prawda juz mam projekt po adaptacji ale zmienić coś zawsze można. Ja przedłużyłem garaż o metr i zamieniłem na dole miejscami łazienkę i kotłownię. Wejście do kotłowni od garażu. I podniosłem ścianę kolankową o bloczek. Zmieniłem też ścianę z jednowarstwowej na dwie warstwy keramzyt + styropian.

Pozdrawiam

Maciej

Witam

Od jakiegos czasu sledze ten watek i cieszy mnie ze ostatnio zaczely pojawiaj sie na nim nowe posty. Krysztal to projekt ktory znalazlem po dlugich poszukiwaniach, w zasadzie spelnia wszystkie moje oczekiwania. Dokonam w nim tylko drobnych zmian w ramach adaptacji, tak ja poprzednicy mysle o zamianie lazienki z kotlownia, mysle takze

o wydluzeniu garazu. Macie jakies pomysly na zmiany na poddaszu ? Cztery pokoje to dla mnie za duzo, dodatkowo 2 z nich beda naprawde male.

Do reksia102: Jesli mozesz prosze wyslij mi zdjecia o ktorych piszesz na prv.

O rany, ja też jestem zdziwiona :o Żadnego słupa nie mam w projekcie...

A może ja tego nie zauważyłam?

Dawno na ten wątek nie zaglądałam i bardzo się cieszę, że zainteresowanie Kryształem rośnie. Ja planuję rozpocząć budowę w lipcu, w tym tygodniu mam mieć pozwolenie, potem jeszcze kredyt. Budowa w okolicach Torunia.

Pozdrawiam

Asia

Witajcie

Ponieważ strop jest z płyt żerańskich na czymś musi się trzymać. W początkowej fazie budowy miał on być na belce żelbetowej w kształcie litery L , niestety okazało się że belka będzie musiała mieć grubość 47cm( wyliczenia archtekta) więc zmieniliśmy ją na 30 cm, ale musi być słup który to wszystko będzie trzymał. Będzie on w na wysokości schodów ( prawa górna strona schodów) mam nadzieję , że sie domyślicie w którym miejscu. Za jakieś dwa tygodnie będzie więźba :D

pozdrawiam sympatyków Kryształka

Ufffff. Ale mnie nastraszyłaś. Ja będę robił teriwe jak w projekcie i chyba zostanę przy HEB-ie bo belka żelbetowa miałaby według obliczeń około 50 cm.

Co ze zdjęciami (adres podałem na Priva) ? Czekam niecierpliwie tym bardziej że niebawem zaczynam budowe.

Pozdrawiam

Maciej

Jak już wczesniej wspominałam , nie kupowałam tego projektu z internetu, tylko przerysował go miejscowy architekt. Pierwszym rozwiązaniem był podciąg żelbetowy , jednak w trakcie okazuje się że za bardzo wystaje (około 40 cm) i zdecydowaliśmy sie na słup który podtrzymuje podciąg który w tym przypadku wystaje na ok.15 cm.

Reksio 102 - ale ci zazdroszczę! :) Jak ja bym chciała już być na tym etapie co ty.... No ale jeszcze trochę i też zaczniemy. Na razie czytam i uczę się. Do mnie też jeśli możesz prześlij zdjęcia - bardzo jestem ciekawa twoich rozwiązań i ogólnie - jak wygląda ten domek w realu :D Mój mail: [email protected]

Pozdrawiam

Asia

Reksio - Dziękuję za zdjęcia - fajnie już wygląda twój domek. Mam nadzieję, że jak będzie już dach to też się nam pochwalisz :D

Eda - jak tam pozwolenie na budowę? U nas sie trochę opóźnia przez projektanta, który nam załatwia papiery :evil: A ja mam ekipę na lipiec umówioną bo obiecał, że w 2 tygodnie to załatwi!

Witajcie

Pani w starostwie powiedziała, że za dwa tygodnie mogę się zapytać co sie dziaje z moimi papierami. Wniosek składałem 10.05 a pani mówi, że majowych spraw jeszcze nie ruszyła. Ale mam nadzieję koło 15.06 pozwolenie mieć i w okolicach początku lipca zaczynać. Całość inwestycji szacuję z działką na 260000 (tak ustaliłem z gościem w PKO) a za ile wybuduję... mam max 200000 z kredytem i w tym muszę zrobić wszystko bo inaczej bedzie kiepsko, kiepściutko.

Nasz projektant składał wniosek 8 maja, obiecał że w dwa tygodnie pozwolenie będzie. Ale okazało się, że brakuje jakiegoś papierka no i w czwartek biegaliśmy i uzupełnialiśmy papiery. Niestety w piątek Starostwo miało wolne, więc dopiero jutro dostaną ponownie nasz wniosek. Ale planuję od wtorku "atak" telefoniczny na Starostwo. Mam nadzieję, że uda się termin przeskoczyć i dostaniemy pozwolenie w tym tygodniu. Bo bez tego nie możemy składać wniosku o kredyt. A na decyzję też się przecież czeka (nie mówiąc o podpisaniu umowy).

My bierzemy 250.000 kredytu ale mam nadzieję, że nie trzeba będzie brac ostatniej transzy (też chcę się zmieścić w 200.000). Działka wg rzeczoznawcy ma wartość 54 tys. zł

Reksio, Eda - mam pytanie. Robiliście może kosztorys do banku? Dostałam orientacyjny kosztorys stanu surowego wraz z projektem, ale to są raczej stare ceny.... Ile powinnam waszym zdaniem dodać do tego?Właśnie siedzę nad czymś takim i nie mam pojęcia co ile może kosztować. A przyszły kierownik budowy będzie dopiero za dwa tygodnie. Najgorsze jest to, że do banku muszę podać szczegółowo co ile mnie wyniesie. A kto to teraz może wiedzieć? :-?

Zależy w jakim banku chcesz wziąć kredyt. Gdzieś na forum przewalał się kosztorys dla banku. Trochę go pozmieniasz i bedzie. Odnośnie realnych cen to musisz usiąść policzyć. Np. materiał na ściany wyszedł mi około 10 tys. na strop koło 5 tys (bez tych cholernych dwuteowników) dachówka z osprzętem 10 tys okna około 9-15 tys (wszystkie ceny z VAT) Pozdrawiam

Maciej