knecka 31.03.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Wiem, że macie rację , tylko tak naprawdę nie potrzebna (tak przynajmniej mi sie wydaje ) nam piwnica pod całym domem. Myślę, żę te 20m2 wystarczy...co prawda wszyscy nasi DORADCY mówią, że GRZECHEM jest zasypywać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 31.03.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 zapomniałam dodać, że mamy gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 31.03.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Zasypać zawsze zdążysz ,Może ,skoro masz to wymurowane,pomyśl jak to wykorzystać-ping-pong,siłownia ,bilard.Ja też mam 1 piwnicę bez przydziału,ale syn właśnie coś takiego sobie wymyślił.Zawsze możesz wynająć znajomym mieszkjącym w bloku jakąś piwniczkę.To TWOJA decyzja,choć wszyscy doradzają.Ala czasem warto posłuchać doradców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 31.03.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam Piwnica tak czy nie ? Ja też przyłączam sie do opinii o kalkulacji kosztów. Zróbcie sobie kalkulację ile będzie kosztował piach i robocizna oraz ile będzie kosztowało wykończenie piwnicy. Może okaże się, że wykończenie będzie tańsze a powszechnie wiadomo, że lepiej mnieć więcej niż mniej Pozdrawiam wiosennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 31.03.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 zapomniałam dodać, że mamy gaz GRATULACJE w PL miec już gaz to duży wyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 31.03.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 cześć Iza! Miło Cię widzieć i poczytać o tych wszystkich sukcesach.... może jakies zdjątka? U nas niestety bez zmian - wciąż użeramy sie z kolejnymi kłodami rzucanymi nam przez urzędników. Ale i tak właśnie postanowilismy zakupić cegłe - a co - wbrew wszystkiemu Pozdrawiamy cieplutko Hej Asia! I bardzo dobrze, cegła zakupiona, to tylko czekać aż sie ruszy. To fakt że papierologia w naszym kraju jest imponująca. Wszyscy na górze o tym mówią ale nikt z tym nic nie robi. A wystarczy zajrzeć na Wyspy Brytyjskie -daleko sięgać nie trzeba. ...ale ..idzie wiosna, może sie w końcu przebijecie przez te betonowe mózgi i budowa ruszy. Trzymam kciuki. Co do zdjęć, niestety nic nie moge obiecać, bo pamięć mam dobrą ale krótką Pozdrawiam I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 01.04.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 knecka - dziękuję za przytoczenie tych wypowiedzi, bo przyznam, ze czytałam te 11 stron jednym tchem i trochę mi umknęło:) Jak juz pisałam my tez planujemy na poddaszu 3 pokoje, z tym, że zależy mi, aby powiększyć pokoje od ogrodu - dziecięce. dlatego prawdopodobnie zrobimy wejście do garderoby z pokoju 12, pokój 11 powiększymy o część łazienki, tę przesuniemy w stronę frontu budynku, o rany - skomplikowane to, chyba spróbuję załączyć rzut:) Witam O ile moge coś zasugerowac w Waszych zmianach to zastanówcie sie nad wejściem do pokoju nr 11 ze ściany wprost na balkon. Innymi słowy nie tak jak w projekcie tylko z korytarza na wprost. W rzeczywistości powstał tam niewykorzystany kąt, bo nic w sumie nie można tam postawić ze względu na balkon. Własnie sobie to uzmysłowiliśmy jak już to zobaczyliśmy po wybudowaniu. ****/ natomiast nasze zmiany w projekcie na górze to wejście do garderoby tak jak Wy planujecie, dodatkowo dołozyliśmy jedno oko dachowe właśnie w garderbie oraz powiększenie łazienki o pokój (ten bez balkonu) Jest imponująca choć nie tak duża jak sie spodziewałam )) No ale to moje małe marzenie, które wreszcie zrealizowałam. Pozdrawiam. http://images32.fotosik.pl/167/7962ad1abcb9a457.gif Witam, ja jestem na etapie papierologii. Długo by pisać gdzie już nie byłem i czego nie zalatwiałem, ale nie o tym ten wątek. Podobają mi sie Waze zmiany i szczerze mówiąc podobnie to sobie wyrysowałem. Również planuje wejście do garderoby z pokoju 12, wejście do pokoju 11 chyba zmienię i ustawię drzwi na wprost balkonowych. Jedna różnica jaką ja planuję to kosztem pokoju nr 14 powiększę trochę łazienkę, a resztę zagospodaruję na pralnię i suszarnie. Co Wy na to ? Żonie się podoba ponieważ w obecnym domu z tym mamy największy problem. Dzięki temu łazienka się powiększa no i łatwiej utrzymac porządek bez pralki oraz brudnej bielizny ;)Dodam, że nie planujemy budowy piwnicy dlatego pralnia w piwnicy odpada. Wszystkie opinie mile widziane. Poniżej rzut po opisanych zmianach. http://images33.fotosik.pl/201/3fa7a971910d5ef1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 01.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Ja planowałam podobnie,przed decyzją o piwnicach,ale z pokojami od ogrodu.Pokoje po tej stronie co łazienka ,to maleństwa i też chciałam zrobić pralnię-wyszła w piwnicy Jesteśmy 3-os.rodziną ,więc niepotrzebne są4 sypialnie.Pokoje od ogrodu połączyłam-jest jeden duuuży,a reszta jak w projekcie.Zmieniłam drzwi w dużej sypialni-są połączone i bez tego murka rozdzielającego.Bardz dobrze to wygląda-moim zdaniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelTom 08.04.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam wszystkich.Fundamenty postawione i ocieplone. Firma same mury fundamentów wyciagnęła w trzy dni, zdążyli jeszcze przed śniegiem, który spadł przed Wielkanocą. (Do: Anka i Jacek - brakło nam jednej palety bloczków, tj. 60 szt.).Fundamenty ocieplał już mąż, poszło mu to bardzo sprawnie, tak jakby już to kiedyś robił. Wykonane przez siebie prace napawają dumą.W tym tygodniu będziemy zasypywać fundamenty i równać teren. Kolejny etap to zrobienie przyłącza wody - musimy poprowadzić pod drogą asfaltową przewiertem, a to nie jest wcale takie łatwe, natomiast firmy które się tym zajmują nie są zainteresowane robotą. Wreszcie po długim czasie oczekiwania, chociaż w terminie wynikającym z umowy, na działce będziemy mieć prąd, bo na razie to "pożyczamy" od sąsiada. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 09.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 pierwsza wpadka budowlańców za nami piwnicy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceks1974 10.04.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam. Mam prośbę do "Kryształowiczów" o podesłanie na priva kosztorysu dla banku. Niestety mój kierownik budowy to straszna ofiara. Poozdrawiam życzę pogody i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelTom 10.04.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam. Niestety tak to już jest że na tych, co się znają na rzeczy nie możemy liczyć. Kosztorys sporządził mąż bazując na dostarczanych przeze mnie zestawień kosztów materiałów na dom o zbliżonym metrażu, zamieszczanych w dodatku Nieruchomości do Rzeczpospolitej oraz kosztów robocizny, po dokonaniu rozeznania cenowego na rynku lokalnym. Trzeba przyznać, że bank nie miał uwag do kosztorysu. Mąż znowu spisał się na medal Służę pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 15.04.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 nie wiem czy jest się czym chwalić ale mamy już stan 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 15.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A my od tygodnia mieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 15.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ...ale Wam dobrze GRATULUJEMY!!!! to może jakieś fotki wrzucisz (ku pokrzepieniu serc...... Pozdrowienia dla Ani i ślicznej córeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 15.04.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Na razie jeszcze wiele do zrobienia w środku i na zewnatrz by publikowac zdjecia.Trzymamy kciuki za budujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 15.04.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 To gratuluję zamieszkania w nowym domku.A my dalej powoli budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelTom 15.04.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ależ się ożywiło na forum... Gratuluję wszystkim choćby najmniejszego postępu. Tegoroczna zima zrobiła swoje, dom "rośnie" szybciej niż się spodziewaliśmy. My wczoraj zakończyliśmy zasypywanie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabella_Z 21.04.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A my od tygodnia mieszkamy. Faktycznie - pogratulować nie ma jak juz osiaść i mieć wszysko pod ręką i kontrolą (wykańczanie wnętrza My za to planujemy może od maja. Na upatrego możnabyło by wcześniej, ale chyba brak siły i motywacji. Postanowienie jest niezłe gdyż na początku maja parę wolnych chwil można zacząć zwozić jakies manele (nie mylić z menelami )))) parr - czy macie kogoś od tynków zewnętrznych ??? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz.dabro 25.04.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Mam do Was pytanie. Z czego polecacie budować Kryształ? Ja zastanawiam się nad Ytongiem 24cm + ocielpenie na ściany nośne? Budował już tak ktoś? Oryginalny projekt jest z 36,5cm bez ocieplenia. Orientujecie się czy 24cm jest wystarczająco mocny? Klasa 400? Krycie dachówką. Proszę o radę (może być na priv: [email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts