knecka 25.04.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 my budujemy z porothermu 25 + ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 25.04.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Iza.Mamy dosc sensowna ekipę od tynkow.Juz zrobili.Wyszło bardzo ładnie.Mogę ich polecić. Gdybym budował jeszcze raz chyba bym budował z PTH 44 ,a na to ocieplenie z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz.dabro 25.04.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Iza.Mamy dosc sensowna ekipę od tynkow.Juz zrobili.Wyszło bardzo ładnie.Mogę ich polecić. Gdybym budował jeszcze raz chyba bym budował z PTH 44 ,a na to ocieplenie z wełny. A dlaczego? Z czego budowałeś? Są jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 27.04.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Parr - gratulacje! Basiu - co u Ciebie? A MY MAMY GAZ!! I taras - dzisiaj sobie kawkę na słoneczku popijałam Po prostu musiałam się pochwalić - ponad pół roku na to czekałam! Pozdrawiam wszystkich kryształowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 27.04.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Asiula jak się cieszę,że się odezwałaś.Mam nadzieję,że internet już działa.My powoli budujemy Mamy prąd w domku i już nawet działa-w garażu,a reszta po tynkach.Robią wode i kanalizację.Po wekendzie majowym umówione tynki.Potem c.o. i nie wiem co dalej.Ale muszę się pochwalić.Mamy wytynkowane 4 piwnice.Robota własna.Zawzięliśmy sie z mężem i zrobiliśmy-ja głównie kibicowałam.Podobno wyszło super,a mąż robił to po raz pierwszy.Teraz spróbujemy wylewki.Piwnice miały być małym kosztem zrobione i udaje się to osiągnąć.Cieszę się bardzo.Pozdrawiam Cię Asiu.A może jakieś zdjęcia?Ten taras mnie interesuje,a cała reszta też.Pochwal się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 28.04.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 a ja mam pytanko do doświadczonych budowlańców: czy po podniesieniu ścianki kolankowej zmieniaja się wymiary więźby dachowej ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 29.04.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Janusz:Ze względów akustycznych.Wełna lepiej wycisza.Jest droga stad 44 PTH i tylko 8 cm wełny.Ja mam okolicę cichą.Ale jak ktoś mieszka obok jakiejs ulicy to tylko wełna na izolację zewnętrzną. Polecam wentylację mechaniczną.Super sprawa.Z GWC jeszcze nie korzystałem(czekam na lato). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz.dabro 29.04.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Janusz:Ze względów akustycznych.Wełna lepiej wycisza.Jest droga stad 44 PTH i tylko 8 cm wełny.Ja mam okolicę cichą.Ale jak ktoś mieszka obok jakiejs ulicy to tylko wełna na izolację zewnętrzną. Polecam wentylację mechaniczną.Super sprawa.Z GWC jeszcze nie korzystałem(czekam na lato). Co do wełny - jak najbardziej Chyba też lepiej przepuszcza wilgoć niż styropian. Zastanawia mnie tak duża grubość ściany z PTH. Muszę sprawdzić wytrzymałość tego materiału ale na pewno jest spora. Z tego co wyczytałem dla ściany nośnej dwuwarstwowej - cegła (bloczek, pustak itd) ma za zadanie przenieść obciążenie tylko i wyłącznie. Warstwa ocieplenia odpowiada za izolację cieplną. I tak się zastanawiam jakie jest optimum co do ściany i ocieplenia. Tabele podają, że Ytong 36,5 może być jako jednowarstwowa, zatem Ytong 24 + ocieplenie (12cm wełna) też spełni normy wartości współczynnika przenikania ciepła 0.22 W/m2*K - nawet z zapasem (bo min. to 0,3W/m2*K). Tylko czy będzie wystarczająco 'mocna'? Dlatego chyba też będę budował z bloczka 30cm + 12cm wełny. Niedługo mam spotkanie z architektem i zobaczę co on powie. Pozdrawiam, Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 06.05.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Widzę,że działkę masz w spokojnej okolicy.Więc cisnienia dla wyciszenia domu nie masz.Ale sprawdz jaka jest roznica miedzy 12,a 8 cm wełny.12 cm wełny i 12 cm styropianu to prawie 100 % roznicy w kosztach(tyle było jak ja ocieplałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 07.05.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jak miło popatrzeć na te rosnące Krystzały. Niektóre już żyją pełnią życia ich mieszkańców - a zdjęć ani widu ani słychu a niektórzy tylko tyle radośći mogą mieć topiąc się od dwóch lat w papierach zamiast budować :-/ ale (chociaż nie chcę zapeszać) może właśnie pojawia się światełko w tunelu.... Dlatego też niniejszym baaaaardzo proszę o chwalenie się sukcesami: Iza, Parr, Asiula - pokażcie choć trochę Pozdrawiamy cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 11.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Przeczytałem po przerwie i po raz kolejny wątek Kryształowiczów i zauważyłem często pojawiające się pytanie o kosztorys. Myślę, że podawanie cen poszczególnych etapów jest mało przydatn ze względu na ciągle zmieniające się ceny. Bardzo pomocne byłoby natomiast zebranie w jednym wątku istotnych wymiarów. Poniżej postaram sie wypisać to co udało mi się znaleźć oraz co mogłoby się przydać przyszłym budującym: 1. Powierzcnia dachu:2. Ilość gąsiorów:3. Powierzchnia podbitki:4. Ilość zbrojenia fundamentów:5. Ilość betonu przy fundamentach monolitycznych (w całości):6. Ilośc betonu przy fundamentach z bloczków:7. Ilość cegieł przy ścianach z pusatka MAX (gr.29 cm):8. Ilość pustaka przy ścianach porotherm ( rg. 24):9. Ilość betonu przy stropie typu TERRIVA:10. Ilość betonu przy stropie monolitycznym11. Powierzcnia ścian zewnętrznych ( do elewacji zewn.): 218m212. Tynki wewnętrzne (ściany + sufit): 440m213. Posadzki (plus garaż): 199m214. Ocieplenie poddasza - ilość w m2: 107 m215. Ilość drewna na więźbę dachową Jeżeli dysponujecie takimi informacjami to proszę dopisywać, jeżeli pominąłem jakieś istotne to równiez proszę dopisać. Myslę, że takie lub podobne zestawienie pomoże w przyszłości nowym Kryształowiczom w zrobieniu kosztorysu oraz ustawieniu transz przy dla banku. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adanek 14.05.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Witam wszystkich! My także zdecydowaliśmy się na Kryształ, wersja w odbiciu lustrzanym, choć decyzja łatwa nie była Projekt już zamówiony, mam nadzieję, że jutro już przyślą. Działka czeka na fundamenty, ekipa zaklepana, nic tylko "wydeptać" pozwolenie Wstępnie nastawiamy się na porotherm, ale ostateczna decyzja nie zapadła i pewnie szybko nie zapadnie. Plan minimum (a może raczej życzeniowy) to fundamenty w tym roku i pierwsza wigilia w domu w 2009 Jeżeli buduje ktoś na śląsku (ewentualnie już wybudował), a najlepiej w okolicach Tychów, to bardzo proszę o kontakt - bardzo bylibyśmy wdzięczni za możliwość obejrzenia i każdą radę. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 14.05.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Ja buduję w Tychach,można przyjechac zobaczyc.Jeżeli tak proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adanek 15.05.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Zły znak na przyszłość - projekt przysłali, ale zapomniałem zostawić kasę w domu. Kryształ uwięziony na poczcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekipa 21.05.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 witam mogłabym prosić o skany rzutów i przekroju kryształu oraz jakiąś orienacyjną ilość materiałów na początek bloczków fundamentowych i zbrojenia, oczywiście na maila : [email protected] . pozdrwaiem serdecznie może i ja niedługo bede kryształem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 03.06.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 ale tu cisza u nas cieśle stawiają więźbę a budowlańcy wylewają taras Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adanek 03.06.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 u nas za to cisza przed burza... papiery złozone czekamy na wode prad i pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta i Marek 14.06.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Witam Kryształowiczów! W tym miesiącu zaczynamy realizować nasze marzenie, nazwane Kryształ. Postaram się też podzielić doświadczeniem z realizacji, tak jak to zrobili wcześniejsi forumowicze. Pozdrawiam Kryształowiczów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 15.06.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witamy w gronie kryształowych,pozdrawiamy i życzymy przyjemnego budowania.W jakim rejonie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 16.06.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A ja mam pytanie do tych, którzy już wybudowali. Czy robiliście płytę w garażu ? W projekcie jej nie ma. Zastanawiam się czy powstały w ten sposób stryszek mozna jakoś sensownie wykorzystać, czy nie ma sensu bo mało bedzie uzyskanego miejsca ? pozdrawiam wszystkich Kryształowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts