Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, hej,

gdzie się wszyscy podziali - nie wierzę, że nie macie czym się pochwalić :wink:

A może ktoś ma dopiero teraz (po zamieszkaniu już w Krysztale) jakieś uwagi, co by zmienił, bo my własnie na progu budowy jesteśmy - za dzień lub dwa (albo trzy) pierwsza łopata, "kamień wegielny" juz przyszykowany i aż się pali do uroczystego "wbudowania" :lol:

A tutaj ku pokrzepieniu serc od innych Kryształowiczów - cisza... :-?

No to ja się pochwalę, że w poniedziałek 18.08 wylana została płyta na murach parteru naszego Kryształka.

Czy ktoś z szanownych murował Kryształ z Porothemru ? Jeżeli tak to na ile pustaków ponad płytę murowaliście (tzw. ścianę kolankową). Bijemy się z myślami między dwoma, a trzema plus wieniec i murłata.

pozdrawiam i wszystkim ropoczynającym powodzenia żuyczę

Ależ Wy już macie duuuuuuużo zrobione :D Gratulujemy.

Co u nas - zparaszam do dziennika - jeszcze nie zaczęlismy - może jutro??

Natomiast dachówka już zamówiona - NibraF7 kolorek podstawowy (czyli ceglasty) + warstwa angobowana. Podbitka i wykończenia dachu będą ciemnobrązowe - tak jak rynny i okna. Taki przynajmniej jest na razie plan.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko

• 2 weeks później...

witam wszystkich Krzyształowych :D

To mój pierwszy wpis na tym forum więc kłaniam się w pas.

Kryształ wydaje się być najlepszym projektem także dla naszej działki. Wszystko zaczęło się od wakacyjnej fotki - tej poniżej. Jak uważacie? Czy to też jest kryształ?

http://img229.imageshack.us/img229/9859/img1627ld0.jpg

Bardzo zależy mi na podwójnym garażu (chociaż żona stara się podkopać we mnie tą pewność jak tylko może) :wink:. Jak widzicie ten domek na zdjęciu? Architekt skrytykował mówiąc, że ma zachwiane proporcje bo pewnie inwestorzy podnosili ściankę kolankową.

czekam na Wasze komentarze..

i na odpowiedź Basi1112 - której wysłałem parę słów na priva :)

pozdrawiam

Witamy znów, domu przybywa a my pokonujemy kolejne problemy.

Temat weekendu - schody. Zdecydowaliśmy się na schody betonowe a nie drewniane. Niby 2,99m w górę a problem jak nic. My z żoną inżynierowie, ale nie budowlańcy więc trochę nam to zajęło. Poniżej to, co udało się nam wydumać.

Co o tym myślicie? Ile macie schodów, jaka jest wysokość i głębokość stopnia?

Nam wyszło 17 sztuk, głębokość 29cm a wysokość 17,5cm, szerokość schodów 90cm.

A tak to mniej więcej wygląda:

http://images39.fotosik.pl/8/ec9b5795bfe58a1fm.jpg

A propos tego domku wyżej - to chyba nie kryształ...? Dwa wyjścia na taras z salonu? Tak czy inaczej domek podobny :)

Kolega ma schody drewniane, ażurowe - wyglądają lekko a jednocześnie solidnie. Niestety nie mam fotek. Ale mam ich rzut z projektu. :D

http://img129.imageshack.us/img129/7428/schodywk1.png

Zajmują mniej miejsca niż przedstawione przez Ciebie, bo tylko 385cm, ale można je przedłużyć. Gdzieś wyczytałem że 15 stopni to ilość optymalna przy jednym biegu.

Jeszcze co do zdjęcia z podwójnym garażem - rzeczywiście nie zwróciłem uwagi, że są dwa wyjścia na taras co sugerowało by oddzielne pomieszczenia. Hmm... może zmiany w projekcie poszły dalej niż tylko dołożenie stanowiska garażowego i podniesienie ścianki kolankowej?

Samo zdjęcie zrobiłem w Rumii w czasie ostatnich wakacji.. to dla mnie drugi kraniec Polski - ale z pomocą Zumi.pl i telefonu może uda mi się skontaktować z właścicielami :) Będę próbował - jutro zapowiada mi się dzień przy słuchawce - a ja mam wrodzoną alergię na rozmowy telefoniczne :-?

Wg. mnie to kryształ na bank.Zwróćcie uwagę na drzwi tarasowe.W projekcie są na tylnej elewacji,a tutaj na zachodniej.Ja zrobiłam też taką zmianę,więc zwróciłam uwage.Te drugie pojedyncze wyjście jest vzamiast tych 2 okienek w jadalni.A co do ścianki to podwyższają prawie wszyscy.Trzeba pamiętać tylko,żeby przedłużyć krokwie i proporcje są zachowane.Ale o tym trzeba pamiętać na etapie zamawiania więżby.

Gość adanek
no podwójny rzeczywiście fajny, na szczęście na bank nie zmieścił by się nam na działce, więc się nie załamuję :D A my jak narazie usilnie przymierzamy sie do fundamentów - możliwe że w przyszłym tygodniu wystartujemy. Trzymajcie kciuki za pogodę!!!!!! Jak narazie spaliłem tylko siano z działki i zalaliśmy randapem :D Aha i jeszcze prośba - nie pamiętacie ile sztuk +- wychodzi na budowę z maxa lub porothermu - zależy jak budowaliście? Nie możemy się zdecydować na materiał...