Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dawno tu nie zaglądałem.Trzymam kciuki za budujących,ale wrzucę kamyczek do ogródka:

My Polacy nie mamy kultury architektonicznej.Uwielbiamy zmieniać,bardzo często nie przewidując skutków.Projekt domu to dla nas punkt wyjścia.Brak planow zagospodarowania to nasza narodowa specjalnosc(odwrotnie niz w Europie)No i pozniej mamy efekty...

Na forum każdy słodzi każdemu.Wyłamię się trochę z tego towarzystwa wzajemnej adoracji.

Pije głównie do EweToma:

Zmasakrowaliscie przód domu.Okna w dwoch pokojach na pietrze od podłogi do prawie sufitu(wg projektu - 232 cm) nadają Kryształowi cały urok tego prostego domu.Wy niestety zmniejszyliscie okna i prawie całe piękno tego projektu zostało rozwalone(załamane proporcje)Nie wiem co Wami kierowało.Te okna swietnie wyglądają,dają dużo światła pomieszczeniu itd.

Asia i jacuś :

Ten balkon z przodu tam nie pasuje.Po co Wam tam balkon?Na 99 % z niego nie skorzystacie,a bedziecie miec (dobrze go ocieplcie!!!)mostek termiczny.

We Francji,Szwajcarii i wielu innych krajach to co na zewnatrz to dobro wspolne (wspomniane juz plany zagospodarowania zewnetrznego).U nas pełen free style.Niestety :(

Ach, jak cudownie - i u nas nareszcie pojawiła się jakaś szansa na polemiki :lol:

Ok - z rozkoszą się włączę.

Dawno tu nie zaglądałem.Trzymam kciuki za budujących,ale wrzucę kamyczek do ogródka:

O ILEŻ PIĘKNIEJSZYM KAMYCZKIEM BYŁOBY POCHWALENIE SIĘ SWOIMI OSIĄGNIĘCIAMI :lol: BRAKUJE NAM BARDZO TWOICH FOTEK

My Polacy nie mamy kultury architektonicznej.Wszystko uwielbiamy zmieniać,bardzo często nie przewidując skutków.Projekt domu to dla nas punkt wyjscia. - TU MASZ RACJĘ. ZWŁASZCZA JEŚLI ROBIMY TO PIERWSZY RAZ I DODAMY DO TEGO NASZ PERFEKCJONIZM - CHCEMY WSZYSTKO MIEĆ IDEALNE I WYJĄTKOWE. Brak planow zagospodarowania to nasza narodowa specjalnosc(odwrotnie niz w Europie)No i pozniej mamy efekty...

Na forum każdy słodzi każdemu.OJ TUTAJ SIĘ NIE ZGODZĘ - FORUM W WILEU MIEJSCACH PEŁNI FUNKCJĘ DORADCZĄ - CZYLI MÓWI CO DOBRZE BYŁOBY POPRAWIĆ - MOŻE NIE NATRAFIAŁEŚ NA TE MIEJSCA Wyłamię się trochę z tego towarzystwa wzajemnej adoracji.

Pije głównie do EweToma:

Zmasakrowaliscie przód domu.Okna w dwoch pokojach na pietrze od podłogi do prawie sufitu(232 cm) nadają Kryształowi cały urok tego prostego domu.Wy niestety zmniejszyliscie okna i prawie cały urok domu został rozwalony(załamane proporcje)Nie wiem co Wami kierowało.Te okna swietnie wyglądają,dają dużo światła pomieszczeniu.

Asia i jacuś :

Ten balkon z przodu tam nie pasuje.Po co Wam tam balkon?Na 99 % z niego nie skorzystacie,a bedziecie miec (dobrze go ocieplcie!!!)mostek termiczny.

PRZECIEŻ TO SĄ OKREŚLENIA DOTYCZĄCE SUBIEKTYWNEGO GUSTU - A TEGO TO JUŻ BABCIE UCZYŁY, ŻE O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE - TO NICZEGO NIE WNOSI.

A CO DO BALKONU - MNIE JEST POTRZEBNY W TYM MIEJSCU I BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ZWRÓCENIE UWAGI NA KWESTIĘ DOBREGO OCIEPLENIA - NIE OMIESZKAM ZAPAMIETAĆ :)

We Francji,Szwajcarii i wielu innych krajach to co na zewnatrz to dobro wspolne (wspomniane juz plany zagospodarowania zewnetrznego).U nas pełen free style.Niestety. NIE WIEM CZY TAK NIESTETY, ŻE NIE MUSIMY W CAŁEJ WSI MIEĆ IDENTYCZNYCH PUDEŁEK - JA TAM LUBIĘ TĘ SWOJKSĄ POLSKĄ RÓŻNORODNOŚĆ, ALE TO TEŻ TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE ZDANIE. CHOĆ TEŻ NALEŻY PRZYZNAĆ SIĘ DO TEGO, ŻE CHEŁPIMY SIĘ TA NASZĄ ŚWIEŻONABYTĄ WOLNOŚCIĄ (W SKALI DZIEJÓW TO ŚWIEŻUTKA SPRAWA)I ZAPOMINAMY, ŻE WOLNOŚĆ KOŃCZY SIĘ TAM, GDZIE ZACZYNA SIĘ WOLNOŚĆ DRUGIEGO CZŁOWIEKA, WSPÓLNOTY...

No - wywnetrzyłam się - podobało mi się :)

A swoją drogą - na prawdę czekamy (ok- ja czekam - mówię za siebie) na jakieś może zdjątka, albo chociaż opisy najciekawszych i najlepiej sprawdzających się w praktyce rozwiązań, jakie zastosowałeś u siebie. :D

Asia:

O gustach się nie dyskutuje-pełna zgoda.Ale dlatego wymyslono plany zagospodarowania byś nie miała obok swojego domu np.wierzowca o pstrokatym kolorze (skrajny przykład,ale w W-wie częsty przypadek)

To co na zewnatrz to część wspólna.W środku róbta co chceta,ale na zewnątrz tylko co możesz.Plan zagospodarowania powstaje po wielu konsultacjach specjalistów(urbaniscie ,architekci itd.).A u nas ?Jak wjezdza sie do Polski to czasem płakać się chce...I na Zachodzie nie ma identycznych pudełek....Jak sie wjezdza do Francji czy Szwajcarii to naprawde jest pieknie.A u nas?U nas jest po prostu brzydko.Bolesne,ale niestety prawdziwe.

Upieram sie,ze ten balkon u Ciebie tam nie pasuje.Architekt celowo go tam nie umiescil.Jak go potrzebujesz w tym miejscu to powinnas wybrac inny projekt.No,ale tak jak juz wspominalem: dla nas Polakow projekt domu to wstep:tu zmienie to,tu tamto i ogolny zarys i wizja architekta laduje w koszu...

Co do zdjęć?Raczej nie na forum.Jesli już to na priv.

Odnosnie rozwiazan w domu?Tu kazdy jest inny,ma rozne potrzeby.Ja np.lubie kuchnie otwartą i ażurowe schodzy i jestem z nich zadowolony ktoś inny wręcz przeciwnie.Ale jak potrzebujecie rady,pytań to pytajcie.Chetnie odpowiem,pomogę.

Dla mnie balkonik z przodu budynku nad wejściem jest ok, przyjdą balustrady i wykończenia będzie super,

co do okien my zmieniliśmy z 232 na 170, nie będzie balkonu tylko wysunięty parapet z jakąś balustradką/ jeszcze nie wiemy jaką/.

Co do posesji w naszym kraju... są zaniedbane zarówno te prywatne a w szczególności państwowe...

architekci i projektanci... praktycznie 90% projektów jest do przeróbki...

plan zagospodarowania przestrzennego...daje wiele do życzenia...my np żeby dostać pozwolenie na budowę musieliśmy zrobić wjazd do garażu z jednej strony budynku a wejście / furtkę / z drugiej strony budynku...porażka...

..."Na forum każdy słodzi każdemu.Wyłamię się trochę z tego towarzystwa wzajemnej adoracji.

Pije głównie do EweToma:

Zmasakrowaliscie przód domu.Okna w dwoch pokojach na pietrze od podłogi do prawie sufitu(wg projektu - 232 cm) nadają Kryształowi cały urok tego prostego domu.Wy niestety zmniejszyliscie okna i prawie całe piękno tego projektu zostało rozwalone(załamane proporcje)Nie wiem co Wami kierowało.Te okna swietnie wyglądają,dają dużo światła pomieszczeniu itd....(

No to Nam się dostało :o Nasz dom pięknie wpasował się w otoczenie, a okna tej wielkości nie zaburzyły ładu itd.. Natomiast było to podyktowane koniecznością przygotowania miejsca na biurka dla moich dzieci. To miejsce jest wręcz idealne. A niestety nie wyobrażam sobie, aby duże okna, były pozastawiane. Pomysł na to zrodził się po obejrzeniu Kryształa "na żywo", za co jestem dozgonnie wdzięczna Basi1112. Jak więc widzisz, to nie jest jakiś tam sobie wymysł na zasadzie bo ja bym chciała i już. :wink: I to by było na tyle.

Poza tym dla mnie forum to przede wszystkim źródło informacji. Sposób na znalezienia rozwiązania problemów, z którymi wszyscy budujący się spotykają oraz źródło inspiracji. Wszelkie uwagi co moim zdaniem MI nie wyszło, a co jest najlepsze są jak najbardziej pożądane. I tego właśnie oczekuję na forum przede wszystkim od osób, które tak chętnie krytykują poczynania innych ludzi.

Dlatego przyłączam się do prośby zamieszczonej przez Asiek i Jacuś i może jednak zobaczymy więcej zdjęć Twojego Kryształa. Nie bój się... :wink:

Pozdrawiam wszystkich cierpliwie budujących TEGO SWOJEGO JEDYNEGO NIEPOWTARZALNEGO KRYSZTAŁKA.

Tak, tak, tak :D

Podpisuję się pod wszytkim, co powyżej :)

Zwłaszcza pod prośbą o zdjęcia - knecka - jak tam np. u Ciebie? :wink:

Te "fatalne" okienka EwelTom tez chętnie bym obejrzała, o Basi nawet nie wspomnę... :lol: dawno nic nie było, co u Was 8)

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy "dobrego gustu" (tego subiektywnego) - w końcu wszyscy ostatecznie z miliona innych wybraliśmy akurat Kryształ, prawda? 8)

My Polacy nie mamy kultury architektonicznej.Uwielbiamy zmieniać,bardzo często nie przewidując skutków.Projekt domu to dla nas punkt wyjścia.Brak planow zagospodarowania to nasza narodowa specjalnosc(odwrotnie niz w Europie)No i pozniej mamy efekty...

Na forum każdy słodzi każdemu.Wyłamię się trochę z tego towarzystwa wzajemnej adoracji.

Pije głównie do EweToma:

Zmasakrowaliscie przód domu.Okna w dwoch pokojach na pietrze od podłogi do prawie sufitu(wg projektu - 232 cm) nadają Kryształowi cały urok tego prostego domu.Wy niestety zmniejszyliscie okna i prawie całe piękno tego projektu zostało rozwalone(załamane proporcje)Nie wiem co Wami kierowało.Te okna swietnie wyglądają,dają dużo światła pomieszczeniu itd.

Asia i jacuś :

We Francji,Szwajcarii i wielu innych krajach to co na zewnatrz to dobro wspolne (wspomniane juz plany zagospodarowania zewnetrznego).U nas pełen free style.Niestety :(

Witam szanowne grono Kryształowiczów. Muszę przyznać, że zgadzam się z opinią kolegi parr choć z lekkimi wyrzutami sumienia ponieważ sam kilku zmian dokonałem. Co prawda tylko wewnątrz budynku, ale fakt jest faktem, że zmiany są. Zmieniając elewację zewnętrzną wydaje mi się, że mimo szczerych chęci poprawienia praktyczności,funkcjonalności, efektu wizualnego można zaburzyć cały zamysł (wewnątrz pewnie również). Faktem jest jednak, że każdy jest kowalem własnego domu i przede wszystkim właścicelowi ma się podobać i powinien się w nim czuć dobrze.

Odnośnie zmian własnie biję się z myślami zmiany wielkości drzwi wejściowych. Zmiany podyktowane są tylko i wyłącznie warunkami finansowymi. Wykonanie drzwi w rozmiarze takim jak w projekcie będzie potwornie drogie. Możecie napisać jak to jest u was z tymi drzwiami ?

Z praktycznych rzeczy/zmian jakie dokonałem to lokalizacja pionu instalacyjnego. W projekcie pion kanalizacyjny znajduje się w rogu ściany między kuchnią, a łażienką. Ja piony wszystkich instalacji umieszczę w kominie koło kuchni. Przednią część (tą wychodzącą na salon) zostawiłem celowo odsłoniętą i na końcu zabuduję ją regipsem. W ten sposób mam tam wystarczająco miejsca na owinięcie rury kanalizacyjnej watą (wyciszenie) oraz poprowadzenie wszystkich pionów. wykańczając dodatkowo przód komina planuję w nim zrobić kilka wnęk/półek. Jeżeli kogoś ten pomysł interesuje mogę z czasem zrobić jakieś zdjęcia.

Prośba i pytanie do PARR. Na jakim teraz jesteś etapie budowy wykańczania domu ? Z tego co pamiętam z Twoich pierwszych wątków wynikało, że przyjąłeś za jedną z opcji wykończenia elewacji zewnętrznej połączenie tynku z drewnem. Mnie się to rozwiązanie bardzo podoba, chociaż boję się, że można coś schrzanić. Czy mogę prosić o jakieś zdjęcia na priwa elewacji oraz wnętrz jak najbardziej również ([email protected]).Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich budujących, a szczególnie tych, którzy potrafią przyjąć krytykę na klatę ;) bez obrazy.

Okna balkonowe skróciłam ale chyba o ok.20 cm.Co do drzwi wejściowych już na etapie adaptacji projektu ,za namową archirekta zwęziłam do 1m.Uważam,że jest ok,a różnica w kosztach znacząca. A poza tym dom ma być wygodny dla nas,więc wszelkie zmiany służące poprawie funkcjonalności są dla mnie ok.Może mój daszek też nie wszystkim się podoba,ale chroni drzwi wejściowe i można się pod nim schować w czasie deszczu szukając np kluczy-w damskiej torebce :D

A mnie już denerwuje np.to ,że nie mam podglądu na stronę ,po której jest garaż.Okna są w garażu i na klatce schodowej do piwnicy-ale to moje zmiany.Dom jest też wyniesiony przez piwnice,ale wszyscy zazdroszczą nam tych piwnic.

Nocowałam wczoraj w domku.O 4 rano odgłos zjeżdżającego śniegu z dachu-bezcenne :o O mało nie dostałam zawału.

EwelTom:

a okna tej wielkości nie zaburzyły ładu itd.. Natomiast było to podyktowane koniecznością przygotowania miejsca na biurka dla moich dzieci. To miejsce jest wręcz idealne. A niestety nie wyobrażam sobie, aby duże okna, były pozastawiane.

U mnie jedno okno jest zastawione przez biurko (te po lewej patrząc od przodu budynku) :) Pierwotnie tego nie planowałem,ale net via Orange odbiera dobrze tylko przy oknie więc byłem zmuszony do przeniesienia biurka pod okno.Nie przeszkadza mi to.Jest ok.Choc żona narzeka,że spuszczam roletę,a ona woli jak jej zasłony w obu oknach wyglądają tak samo...Te duże okno ładnie wygląda i z zewnątrz i z wewnątrz.I nie służy raczej do otwierania.My go otwieramy tylko przy myciu okien.

Zgadzam Się z EwelTom,iż forum to źródło informacji i czasem inspiracji.Po wybudowaniu domu podpisuję się pod hasłem ,iż pierwszy dom dla wroga,drugi dla przyjaciela,a trzeci dopiero dla siebie.Kilka rzeczy bym zmienił,ale czadu już nie cofne.Kilka da sie poprawic(ot chocby niesymetrycznie zamontowany lampy na tarasie-niedopilnowanie elektryka)

Co do daszku nad wejściem.U mnie jest niepotrzebny.Ani razu deszcz nie zacinał na drzwi wejściowe.A jak się stoi jakiś 1 m od drzwi wejściowych na głowę nie pada(dach jest w końcu wysunięty).

PIKUSIE jak widzisz na zdjęciach poniżej nie zaryzykowałem z drewnem na elewacji.Jakoś nie widziałem tego drewna na elewacji Kryształa.

http://img91.imageshack.us/img91/5606/krysztal1xm5.jpg

http://img91.imageshack.us/img91/krysztal1xm5.jpg/1/w1200.png

http://img141.imageshack.us/img141/2771/krysztal3go8.jpg

http://img141.imageshack.us/img141/krysztal3go8.jpg/1/w1100.png

http://img230.imageshack.us/img230/179/krysztal4hh5.jpg

http://img230.imageshack.us/img230/krysztal4hh5.jpg/1/w1100.png

http://img508.imageshack.us/img508/8623/krysztal5ag5.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/krysztal5ag5.jpg/1/w1100.png

Jak widzicie nie wszystko jest zrobione.Pozostaje do zrobienia w przyszłym roku ogród ,taras(bedzie prostokątny,drewniany,materiał i projekt tarasu i ogrodu już mam,czekam na wiosnę) oraz tynk na mur płotu,obok drzwi wejściowych i cokół.Cokół i mur zewnętrzny będzie z takiego szarego marmulitu(takie drobne kamyczki).Wneka obok drzwi.Sam nie wiem.Czy w kolorze cokołu czy w kolorze elewacji.Pewnie zdecydujemy gdy cokół i mur płotu będą zrobione.Nie wiedziałem,że ten tynk wygląda na zdjęciach tak biało.W rzeczywistości to jest taka brudna biel.

A teraz możecie krytykować... :)

Jak możemy krytykować to prosze.Zaskoczyły mnie te nowoczesne balustrady,ale wygląda to super.Nie wiem tylko czy balustrada na balkonie jest nieproporcjonalna,czy to tylko złudzenie.

Bardzo ciekawie rozwiązałes schody wejściowe.

I na pewno racje ma Twoja żona,że okno z zasłonka wygląda lepiej niż z opuszczona roletą :) .

I wcale nie słodzę :D Jak coś mi się nie podoba ,to po prostu się nie wypowiadam :wink:

Pozdrawiam.