Pikusie 04.12.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Parr, a czy budowałeś kominek ? Nie widzę na Twoim dach kominów My zrezygnowaliśmy z kominka i przez to odpadł nam trzeci komin. A z kominka zrezygnowaliśmy z różnych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 04.12.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Bo dachu nie widac na tych zdjeciach :)Tak wybudowalem kominek z ktorego wiedzialem,ze raczej nie bede korzystal.Trzy razy w nim napalilem:)Ale tak na wszelki wypadek go zrobilem.Moze na starosc mi sie cos pozmienia:)A z drugiej strony zawsze to jakas rezerwa i bezpieczenstwo.Jak prad wylaczą przy -20 stopniach to zawsze napale i jakos przezyję Moim rodzicom kiedys nawalila jakas pompka w piecu.Czekali na nia 4 dni.A byly mrozy -15.Tylko kominek ich uratował Komin mam tylko jeden.Reszta nie byla potrzebna bo mam wentylacje mechaniczna. Co do schodow to one tylko skrzypią.A na tej stroniie centrum schodów fajne są WOjtek.Tylko bez balustrady z moim dzieckiem to bym nie zaryzykował.Ale fajne są!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia i krzyś 07.12.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Kilka pytan do Parr . Gdzie znajduje sie rekuperator i jaka jest jego wydajnosc , jaki masz GWC rury czy plyty ile metrow, jakiej mocy jest piecyk gazowy i jesli mozna zapytac ile m3 gazu zużywasz na ogrzewanie i jaka temperatura jest utrzymana w domu. Czy wentylacja jest wlaczona 24 na dobe. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 12.12.2008 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Pozdrawiam wszystkich z nowego domu.Można powiedzieć,że mieszkamy,chociaż jeszcze mnóstwo pracy przed nami. W poniedzałek mają byc drzwi wewn,we wtorek kuchnia. Wszędzie pełno kartonów,które trzeba gdzieś rozparcelować. Pracy dużo,ale damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 12.12.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Heh.. Święta w nowym, własnym domu- to chyba marzenie każdego forumowicza. Pozostaje pogratulować i cierpliwie czekac na swoją kolej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 12.12.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Pozdrawiam wszystkich z nowego domu.Można powiedzieć,że mieszkamy,chociaż jeszcze mnóstwo pracy przed nami. gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 18.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ach - święta w nowym domu - ja też tak chcę ale dopiero za rok mam szansę.... Czekamy na wszelkie wieści jak się mieszka w Krysztale (o zdjęciach nie wspomnę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 10.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Czyżby "Kryształowicze" zapadli w sen zimowy ? Nic na Waszych budowach się nie dzieje ?My robimy instalacje elektryczną (niestety z powodu mrozów nie da się asadzać puszek) a w przyszłym tygodniu montujemy okna. Pozdrawiamy w nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 19.01.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 ano coś jest w tym "zimowym śnie" - ale z pewnością jest to sen o wykańczaniu domków. Pobudka powinna nastąpić niebawem i przynieść nowy, długi i intensywny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 28.01.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 wypraszam sobie - ja nie spię, ja działam. Zima nas nie zatrzymała. mało tego - w przyszłym tygodniu samobójczo kładziemy tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 28.01.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Toć ja nie o Tobie Dandi, wiem, że u Ciebie wszystko wre podglądam na bieżąco i ostatnio podziwiałam Twoje okno tarasowe - świetne rozwiązanie - nawet sie troche wkurzyłam, że już zamówiłam do siebie takie, jak w projekcie było ... ale u mnie tyż bedzie piknie - I hope so... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 28.01.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 dla nas sprawą priorytetową był ten dynamiczny słupek (czerwony) - dwa boczne skrzydła (niebieskie) są nieruchome zaś drzwi mam pojedyncze uchylno rozwierne (zielone) - słupek (czerwone raz jeszcze) się tylko rozwiera ale między drzwiami i słupkiem (różowa strzałka) nie ma nic, żasdnej belki więc chcąc wnieść coś wielkiego do domu mam olbrzymie wejście - rozwiązanie w którym postawiliśmy na praktyczność. http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/30-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 01.02.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam, Fajnie ze tak kombinujesz ja sie jeszcze na projekt nie zdecydowalam i tez kazdy przerabiam Uwazam ze Twoja pierwsza wersja jest najlepsza - ta z gabinetem przy wejsciu. Na pewno najbardziej funkcjonalna. pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 04.02.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 (edytowane) Witamy wszystkich. Chyba zdecydowaliśmy się na Kryształ. Wątek przeczytany, teraz czas na pytania. Mamy nadzieję, że nam sporo powiecie - na co zwracać uwagę, co warto zmienić, gdzie można ewentualnie zaoszczędzić. A już szczytem szczęścia by było, gdyby się udało gdzieś w okolicy pooglądać Kryształ na żywo. Pozdrawiamy Kasia i Wojtek EDIT: Pomysł dawno nieaktualny, projekt zupełnie inny, zeby nie zapeszac - konkrety jak dostaniemy pozwolenie na budowę Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Kasia Wojtek Uaktualnienie, zmiana projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 11.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witamy, witamy my byśmy chętnie zaprosili, ale do warszawki to chyba Wam za daleko ciutek. Uwag sporo jest w tym wątku - warto się powczytywać w te kilkanaście stron. Najważniejsza sprawa najczęściej poruszana, z którąi były kłopoty u wszystkich to schody - im się trzeba bardzo dokładnie razem z architektem adaptującym projekt przyjrzeć. Poza tym jest malutki błąd w projekcie dot. umiejscowienia balkonu (jest niesymetrycznie) Tyle w duuuuużym skrócie. O więcej -pytajcie, a będzie am odpowiedziane i chwalcie się koniecznie postępami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 11.02.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Kasia i WojtekmJeżeli chcecie zobaczyć na żywo Kryształka,to zapraszam do Tychów Mieszkamy już chociaż jeszcze wiele do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 12.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 (edytowane) Asiek i Jacuś, Basia1112 dzięki za zaproszenia. Basiu, wyślę Ci PM. My na razie się nie budujemy, mamy działkę, ale musimy jeszcze troszkę poczekać na przypływ gotówki. Kredytować budowę chcemy tylko w części. Odnośnie schodó i balkonu - dzięki za zwrócenie uwagi. My nie chcemy mieć balkonu od ogrodu, natomiast chcemy od frontu, żeby pełnił funkcję daszku nad wejściem. Ze zmian, które mamy prawie pewne: Parter: - wyjście z sypialni na dole do ogrodu - myślimy nad zmianą okien w jadalni na wyjście - wydłużenie garażu, zmiany kotłownia/łazienka (planujemy groszek węglowy) Piętro: - w/w balkony - dwa pokoje nad wejściem do domu zostają - pokoje od ogrodu zlikwidowane (jeden hol ze schodami - komputer, może tv) - garderoba z wejściem nie z pokoju tylko z holu - obok łazienki myślimy o wycięciu kawałka na pomieszczenie z suszarką, ewentualnie również z pralką - albo w pokojach, albo w holu sufit w skos do samej góry, z wyeksponowaną konstrukcją ... i chyba tyle Aha, ponieważ na moje oko ciut łysawo jest z zewnątrz nad oknami z poddasza myślałem o takiej belce, łączącej konstrukcję dachu. Coś jak na tym rysunku, być może bez belki pionowej: http://img91.imageshack.us/img91/849/25511212667220pz3.jpg Będziemy pytać, aż się Wam wszystkim znudzi EDIT: Pomysł dawno nieaktualny, projekt zupełnie inny, zeby nie zapeszac - konkrety jak dostaniemy pozwolenie na budowę Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Kasia Wojtek Zmiana projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 12.02.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 OOOO - no to widzę, że sporo robicie po naszemu: balkonik od frontu w charakterze daszku nad drzwiami, wydłużenie garażu (tyle, że my w związku ze zmianami układu pomieszczeń - łazienka, kotłownia, garaż - wydłużyliśmy w końcu po prostu cały budynek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 13.02.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dostałem fakturę za gaz. Zużycie gazu od 14.11.08-23.01.09 515 m3 Rachunek za 2.5 miesiąca gdy mieliśmy nawet -23 stopni na mrozie to 930 zł.Jestem w pozytywnym szoku.Rachunek dotyczy C.O. + C.W.U.(w domu 3 osoby dorosłe + 1 dziecko)W domu cały czas utrzymuję temperaturę 21 stopni,w sypialniach 20 stopni.Nie dogrzewam kominkiem.Opłaca się inwestycja w reku,GWC,dobry piec i ocieplenie domu(choć na ścianie mam tylko 12 cm lepszego styro, na podłodze 10 cm,poddasze ocieplone 30 cm wełny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 13.02.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 parr, a z czego masz ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts