Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo dachu nie widac na tych zdjeciach :)Tak wybudowalem kominek z ktorego wiedzialem,ze raczej nie bede korzystal.Trzy razy w nim napalilem:)Ale tak na wszelki wypadek go zrobilem.Moze na starosc mi sie cos pozmienia:)A z drugiej strony zawsze to jakas rezerwa i bezpieczenstwo.Jak prad wylaczą przy -20 stopniach to zawsze napale i jakos przezyję :) Moim rodzicom kiedys nawalila jakas pompka w piecu.Czekali na nia 4 dni.A byly mrozy -15.Tylko kominek ich uratował :)

Komin mam tylko jeden.Reszta nie byla potrzebna bo mam wentylacje mechaniczna.

Co do schodow to one tylko skrzypią.A na tej stroniie centrum schodów fajne są WOjtek.Tylko bez balustrady z moim dzieckiem to bym nie zaryzykował.Ale fajne są!!!

Kilka pytan do Parr . Gdzie znajduje sie rekuperator i jaka jest jego wydajnosc , jaki masz GWC rury czy plyty ile metrow, jakiej mocy jest piecyk gazowy i jesli mozna zapytac ile m3 gazu zużywasz na ogrzewanie i jaka temperatura jest utrzymana w domu. Czy wentylacja jest wlaczona 24 na dobe. Dziekuje

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Toć ja nie o Tobie Dandi,

wiem, że u Ciebie wszystko wre :lol:

podglądam na bieżąco i ostatnio podziwiałam Twoje okno tarasowe - świetne rozwiązanie - nawet sie troche wkurzyłam, że już zamówiłam do siebie takie, jak w projekcie było ... :wink: ale u mnie tyż bedzie piknie - I hope so... 8)

dla nas sprawą priorytetową był ten dynamiczny słupek (czerwony) - dwa boczne skrzydła (niebieskie) są nieruchome zaś drzwi mam pojedyncze uchylno rozwierne (zielone) - słupek (czerwone raz jeszcze) się tylko rozwiera ale między drzwiami i słupkiem (różowa strzałka) nie ma nic, żasdnej belki więc chcąc wnieść coś wielkiego do domu mam olbrzymie wejście - rozwiązanie w którym postawiliśmy na praktyczność.

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/30-1.jpg

Witamy wszystkich. Chyba ;-) zdecydowaliśmy się na Kryształ.

Wątek przeczytany, teraz czas na pytania. Mamy nadzieję, że nam sporo powiecie - na co zwracać uwagę, co warto zmienić, gdzie można ewentualnie zaoszczędzić. A już szczytem szczęścia by było, gdyby się udało gdzieś w okolicy pooglądać Kryształ na żywo.

Pozdrawiamy

Kasia i Wojtek

EDIT: Pomysł dawno nieaktualny, projekt zupełnie inny, zeby nie zapeszac - konkrety jak dostaniemy pozwolenie na budowę :-)

Edytowane przez Kasia Wojtek
Uaktualnienie, zmiana projektu.

Witamy, witamy

my byśmy chętnie zaprosili, ale do warszawki to chyba Wam za daleko ciutek.

Uwag sporo jest w tym wątku - warto się powczytywać w te kilkanaście stron.

Najważniejsza sprawa najczęściej poruszana, z którąi były kłopoty u wszystkich to schody - im się trzeba bardzo dokładnie razem z architektem adaptującym projekt przyjrzeć.

Poza tym jest malutki błąd w projekcie dot. umiejscowienia balkonu (jest niesymetrycznie)

Tyle w duuuuużym skrócie.

O więcej -pytajcie, a będzie am odpowiedziane :lol:

i chwalcie się koniecznie postępami

Asiek i Jacuś, Basia1112 dzięki za zaproszenia. Basiu, wyślę Ci PM.

My na razie się nie budujemy, mamy działkę, ale musimy jeszcze troszkę poczekać na przypływ gotówki. Kredytować budowę chcemy tylko w części.

Odnośnie schodó i balkonu - dzięki za zwrócenie uwagi. My nie chcemy mieć balkonu od ogrodu, natomiast chcemy od frontu, żeby pełnił funkcję daszku nad wejściem.

Ze zmian, które mamy prawie pewne:

Parter:

- wyjście z sypialni na dole do ogrodu

- myślimy nad zmianą okien w jadalni na wyjście

- wydłużenie garażu, zmiany kotłownia/łazienka (planujemy groszek węglowy)

Piętro:

- w/w balkony

- dwa pokoje nad wejściem do domu zostają

- pokoje od ogrodu zlikwidowane (jeden hol ze schodami - komputer, może tv)

- garderoba z wejściem nie z pokoju tylko z holu

- obok łazienki myślimy o wycięciu kawałka na pomieszczenie z suszarką, ewentualnie również z pralką

- albo w pokojach, albo w holu sufit w skos do samej góry, z wyeksponowaną konstrukcją

... i chyba tyle :-)

Aha, ponieważ na moje oko ciut łysawo jest z zewnątrz nad oknami z poddasza myślałem o takiej belce, łączącej konstrukcję dachu. Coś jak na tym rysunku, być może bez belki pionowej:

http://img91.imageshack.us/img91/849/25511212667220pz3.jpg

Będziemy pytać, aż się Wam wszystkim znudzi :lol:

EDIT: Pomysł dawno nieaktualny, projekt zupełnie inny, zeby nie zapeszac - konkrety jak dostaniemy pozwolenie na budowę :-)

Edytowane przez Kasia Wojtek
Zmiana projektu.

Dostałem fakturę za gaz.

Zużycie gazu od 14.11.08-23.01.09 515 m3

Rachunek za 2.5 miesiąca gdy mieliśmy nawet -23 stopni na mrozie to 930 zł.Jestem w pozytywnym szoku.Rachunek dotyczy C.O. + C.W.U.(w domu 3 osoby dorosłe + 1 dziecko)W domu cały czas utrzymuję temperaturę 21 stopni,w sypialniach 20 stopni.Nie dogrzewam kominkiem.Opłaca się inwestycja w reku,GWC,dobry piec i ocieplenie domu(choć na ścianie mam tylko 12 cm lepszego styro, na podłodze 10 cm,poddasze ocieplone 30 cm wełny).