Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Basiu - śliczne schody - chyba jednak zacznę żałować swojej doecyzji o schodach z betonu....

Napisz cos jeszcze, jak Ci się mieszka w Krysztale :D

Gość adanek

Witam!

U nas od środy błyszczy zalana płyta :lol: Co więcej - od jutra murujemy :lol: :lol: Wszystko na razie idzie w dobrym kierunku. Mam kilka pytań do bardziej posuniętych w pracach:

1. do tych co mają ogrzewanie gazowe - gdzie umieściliście piec? Tak jak na projekcie w kuchni to chyba trochę nie praktycznie.

2. czy ktoś zdołał upchać stół i krzesła w kuchni? jest w sumie trochę ciasna. poza tym cały czas po głowie chodzi mi pomysł z wymurowaniem ścianki przy wejściu do kuchni aż do sufitu. ktoś tak ma? a może ktoś mi to wybije z głowy? :-?

3. do tych co mają reku - jaki jest koszt całej instalacji wraz z rekuperatorem? A później jaki jest koszt eksploatacji? dużo "żre" prądu?.

4. dorzucaliście 1 pustaka na poddaszu więcej(wyżej)? też mi to chodzi po głowie...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Witam!

U nas od środy błyszczy zalana płyta :lol: Co więcej - od jutra murujemy :lol: :lol: Wszystko na razie idzie w dobrym kierunku. Mam kilka pytań do bardziej posuniętych w pracach:

1. do tych co mają ogrzewanie gazowe - gdzie umieściliście piec? Tak jak na projekcie w kuchni to chyba trochę nie praktycznie.

2. czy ktoś zdołał upchać stół i krzesła w kuchni? jest w sumie trochę ciasna. poza tym cały czas po głowie chodzi mi pomysł z wymurowaniem ścianki przy wejściu do kuchni aż do sufitu. ktoś tak ma? a może ktoś mi to wybije z głowy? :-?

3. do tych co mają reku - jaki jest koszt całej instalacji wraz z rekuperatorem? A później jaki jest koszt eksploatacji? dużo "żre" prądu?.

4. dorzucaliście 1 pustaka na poddaszu więcej(wyżej)? też mi to chodzi po głowie...

Tylko do punktu 4 mogę odnieść - tak, dorzucaliśmy i nie żałujemy

Witam!

Witam,

1. na projekcie piec jest w lazience u góry :) i tam go mamy

2. u nas stół bedzie przed kuchnia, a ta bez scianki odcinajacej - w dzienniku jest projekt kuchni - bedzie odcieta blatem od salonu

3. -

4. tak, dodalismy 20cm

Gość adanek
dzieki za pomoc! w kuchni zdecydowalismy sie (chyba :wink: ) na coś na kształt liter L, czyli jakies 65 cm murku do samego sufitu, zeby zaslonic blat i pułki w kuchni, i do tego dostawiony nizszy murek z blatem, żeby zostalo tylko przejscie na jakies 110 cm. mamy tez wizje, zeby toalete na dole zrobic tak jak w projekcie, z tym ze scianka do gospodarczego nie bedzie do sufitu, tylko o jakies 1-2 pustaki nizsza, zeby byl przeswit i do tego jakas wstawka z luksfery(oczywiscie nie przezroczystej :lol: ) dla doswietlenia. co o takich rozwiazaniach sadzicie?[/img]

dzieki za pomoc! w kuchni zdecydowalismy sie (chyba :wink: ) na coś na kształt liter L, czyli jakies 65 cm murku do samego sufitu, zeby zaslonic blat i pułki w kuchni, i do tego dostawiony nizszy murek z blatem, żeby zostalo tylko przejscie na jakies 110 cm. mamy tez wizje, zeby toalete na dole zrobic tak jak w projekcie, z tym ze scianka do gospodarczego nie bedzie do sufitu, tylko o jakies 1-2 pustaki nizsza, zeby byl przeswit i do tego jakas wstawka z luksfery(oczywiscie nie przezroczystej :lol: ) dla doswietlenia. co o takich rozwiazaniach sadzicie?[/img]

Może być ciekawie :D

Ja proponuję jednak zrobić łazienkę tak jak większość czyli zamiana z gospod.i łazienka z oknem.Mam bez okna-tak wyszło- i bardzo mnie to denerwuje,szczególnie poza sezonem grzewczym-jest tak sobie.Chodzi głównie nie o oświetlenie a wentylację.Wietrzenie poprzez otwarte okno w słoneczny dzień nie zastąpi najlepszej wentylacji.Ale decyzja należy do was :D

Pozdrawiam.

a u nas:

1. polaczylismy lazienke i pom gosp i zrobilismy 1 lazienke na ksztalt litery L (w zaglebieniu beda pralki), a za lazienka jest pom gosp, ktore prowadzi do garazu - tam bedzie piec i przetwory :). musileismy przez to nieco wydluzyc bryle garazu do przodu, ale przynajmniej mamy gdzie trzymac roznosci, ktorych ma nie byc widac.

2. miedzy kuchnia a pokojem mamy wyjscie na taras (w salonie jest tylko okno), dlatego nasz stol z krzeslami stoi w salonie przy tym wlasnie wyjsciu. ja bym murku nie robila, zeby nie zamykac sztucznie pomieszczenia. na scianie w kuchni od rogu do drzwi tarasowych zamierzamy dac wielka "uliczke wloska" i przez to optycznie powiekszyc kuchnie :)

3. -

4. my nie dorzucilismy, bo wydaje sie byc dosc wysoko - 1.2m najnizej - ale brzmi ro dosc rozsadnie. boje sie tylko, ze zalamia sie proporcje budynku.

powodzenia - my zaczynamy ogrodzenie i wybieramy kolor tynku, ale przed nami jeszcze cale instalacje :)

Witam!

• 2 weeks później...

Cześć

Witam po długiej przerwie, moja wariacja na temat Kryształu przybrała już realne kształty. Mam 2 warianty organizacji parteru i nie wiem który lepszy. W obydwu czegoś się obawiam.

- wariant 1

http://img2.pict.com/f9/d7/2b/96ac154e9c26c11bf1886d3ae9/mYxq/rc1.png

Tu obawiam się, że przed kominkiem powstanie 1,5m martwej strefy po napaleniu w kominku i funkcjonalnie ten kąt będzie problematyczny

- wariant 2

http://img2.pict.com/9e/04/4d/1f526daba53b5812d75f9400f9/Ixww/rc2.png

Tu wnętrze się otworzyło a kuchnia lekko zamknęła (dla mnie OK). Ale obawiam się, że kominek uciekł zbyt daleko i w zasadzie nie będzie we wnętrzu pełnił żadnej istotnej funkcji

Co o tym myślicie? Może jakieś inne pomysły?

Basiu.. Ja uparłem się na podwójny garaż, żona na wykusz, wszystko trzeba było upchnąć na działkę o szer.20m i tak krok po kroku projekt się zmieniał. Na samym początku miał być Kryształ :) ale teraz to brat albo nawet kuzyn. Ale co rodzina to rodzina :) dlatego mam nadzieję, że mogę tu między Wami pozostać :)

A co do usytuowania kominka.. zdecydowaliśmy że kominek jednak będzie jak w oryginalnym Krysztale :)

• 2 weeks później...