Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Nasz Kryształ ma już okna i bramę garażową. I DRZWI wejściowe hi, hi, hi też są. Aż żal z nimi się będzie rozstawać... jak dobrze pójdzie to najdalej za rok. Teraz trzeba już mieć klucze do domu, żeby wejść. :D

Jak do tej pory nie mieliśmy problemów na linii projektant-wykonawca, ale ... Wykonawca nie może się pogodzić z tym, że więźba jest podparta (zgodnie z projektem) tylko i wyłącznie na murłatach. Nasz projektant twierdzi, że wszystko jest w porzadku, ale obiecał zająć się tym jeszcze raz, tzn. dokonać ponownych obliczeń itp. Ciekawi jesteśmy, czy Wy też zetknęliście się z tym problemem. Napiszcie proszę, czy robiliście, bądź planujecie zrobić podparcie w innym miejscu niż na murłatach?

Dach mojego Kryształu też jest podparty, zgodnie z projektem na murłatach. W ogóle nie widziałem problemu do czasu, kiedy do sąsiada przyjechał dekarz i powiedział mi, że widział jak sie dach o takiej konstrukcji jak moja złożył. Twierdzi, że same jętki to za mało i powinna być jakaś podpora. No i przeraziłęm się, tym bardziej, że dach jest ciężki , sama dachówa waży pewnie około 10 ton. Z drugiej jednak strony zdrowy rozsądek podpowiada mi, że architekt chyba wiedział, co robi. W projekcie nic nie zmieniałem (jeżeli chodzi o więźbę). Wszystkie przekroje belek zachowane. Poza tym ubiegłej zimy na dachu przez dwa miesiące leżało pewnie ponad pół metra śniegu i nic się nie ruszyło. Faktem jest, żę dach siadł po założeniu dachówki. Jest widoczne zagłębienie w środkowej części połąci, jak się spojrzy z ziemi pod odpowiednim kontem.

Gość adanek

U nas wykonawca się zagalopował i zapomniał o wpuszczeniu murłat w ściany szczytowe... W związku z powyższym mamy teraz 4 eleganckie słupy na poddaszu... 2 się udało wkomponować w garderobę, 1 się schował w ścianie, ale jeden mimo wszystko elegancko wystaje ze ściany. Postawiłem tam szafę, ale i tak widać...

Co do samej konstrukcji - jeżeli zbrojenie pod murłetę macie wpuszczane w ścianę najlepiej do samych okien, to możecie spać spokojnie. Przy tego typu dachach nie ma potrzeby dawać dodatkowych wzmocnień - przerabiałem to dokładnie w związku z moją przygodą.

Czarny, możesz powiedzieć coś więcej o rynnach i podbitce? Będę uderzał w podobną kolorystykę i nawet do głowy by mi nie przyszło, że mogę dać srebrne rynny. Wygląda to świetnie.

Dużo więcej niestety na ten temat nie powiem. Rynny to tytan. Materiały na dach z jednej firmy razem zamawiane i nie pamiętam jak cenowo wyszły te rynny, jak potrzebujesz to sprawdzę. Trochę napewno przepłaciłem ale przynajmniej nie "strzelają" jak plastiki. Podbitka to deska i też już nie pamiętam jaka ale kolor to heban v33. Całkiem sensownie to wyszło cenowo. Trochę miałem inną wizje na kosze przy murłacie ale... nie narzekam

U nas wykonawca się zagalopował i zapomniał o wpuszczeniu murłat w ściany szczytowe... W związku z powyższym mamy teraz 4 eleganckie słupy na poddaszu... 2 się udało wkomponować w garderobę, 1 się schował w ścianie, ale jeden mimo wszystko elegancko wystaje ze ściany. Postawiłem tam szafę, ale i tak widać...

Co do samej konstrukcji - jeżeli zbrojenie pod murłetę macie wpuszczane w ścianę najlepiej do samych okien, to możecie spać spokojnie. Przy tego typu dachach nie ma potrzeby dawać dodatkowych wzmocnień - przerabiałem to dokładnie w związku z moją przygodą.

Dzięki adanek za odpowiedź. Teraz to już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Moi wykonawcy również nie wpuścili murłat w ściany szczytowe. Nie była to zresztą ich jedyna fuszerka, dlatego też podziękowałem im za pracę wcześniej niż się wstępnie umawialiśmy. Co do tego nieszczęsnego dachu, to pocieszam się tym, że ściany budowałem z bloczka 36 cm, a wieniec pod murłatę ma 24 (reszta to styropian) i jest od wewnętrznej strany budynku. Poza tym oczywiście wieniec jest połączony ze stropem i wieńcem stropowym zbrojonymi słupkami (beton B25). Nie sądzę, żeby tak skonstruowana ścianka kolankowa odkształciła się pod rozpierającą siłą dachu. Przynajmniej mam taką nadzieję. Na dzień dzisiejszy nie widać żadnych zmian w konstrukcji. Bardziej niepokoiła mnie sama konstrukcja drewniana dachu. Swoją drogą interesuje mnie, czy pod słupy wykonywałeś jakiś projekt i obliczenia, czy postawiłeś je tak na oko?. Ja bym się na przykłąd bał postawić słup na stropie nad salonem bez wcześniej przygotowanego zbrojenia. Należy spodziewać się, w takim miejscu nacisku kilku ton na bardzo mały punkt. Poza tym, interesuje mnie, co podparłeś? Jakieś konkretne jętki, czy może tą belkę biegnącą pomiędzy jętkami a krokwiami?

Moi wykonawcy również nie wpuścili murłat w ściany szczytowe.

Witajcie,

Chodzi o to że kotwy do murłat mają być wpuszczone w wieniec czy czegoś się nie dopatrzyłem?

Przy okazji jak rozwiązaliście strop nad parterem? My chcemy zostawić belki HEB nad salonem. Ponieważ mamy komin systemowy (do kominka) pod oparcie belki postawiliśmy słup żelbetowy. HEB 200 (BS-2) zamieniliśmy na HEB 240 co umożliwi nam rezygnację z podpory przy kominie wentylacyjnym. Nad częścią garażu, łazienką, pom. gospodarczym i małym pokojem chcemy ułożyć terivę w poprzek zamiast wzdłuż dzięki czemu pozbędziemy się trzeciego heb'a. Jakby ktoś potrzebował mam to wszystko wyliczone przez architekta.

Dyfer

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy. Na dachu planowałem zrobić deskowanie i papę zanim uzbieramy na dachówkę. W projekcie nie ma deskowania tylko sama paroizolacja. Jak robiliście u siebie? Deskowanie to w końcu dodatkowe obciążenie....

Dyfer

Fotki z budowy: http://picasaweb.google.com/dyferx/Budowa#

Najlepiej poradź się kierownika. Pełne deskowanie to istotne obciążenie, ale wszystko zależy od konstrukcji więźby i sposobu wykonania ścianki kolankowej. Ja mam projekt indywidualny, który jest jedynie wzorowany na bryle Kryształu i nie wiem jaki rodzaj więźby jest w oryginalnym projekcie więc nie będę się wypowiadał. Ja mam więźbę płatwiowo-kleszczową z krokwiami o przekroju 8x18cm i płatwią 16x26cm, każda płatew podparta 2 słupami. Liczyłem to kiedyś i wiem, że mam spory zapas. A przy okazji - mógłby mi ktoś podesłać skan więźby z oryginalnego Kryształu?

Długo musiałem czekać, żeby odrobina słońca zgrała się z chwilą wolnego czasu, ale udało się. Dzięki temu mogę się pochwalić stanem obecnym na budowie. Byłbym szczęśliwszy gdyby udało mi się zdążyć ze sprzątnięciem wszystkich pozostałości i zabezpieczeniem wszystkich otworów. Ale trudno - jest jak jest.

http://lh3.googleusercontent.com/-ijh7ehOndu0/TRyHUv1k7TI/AAAAAAAAMN0/B_W5R71dT3Q/s1024/IMG_7128s.JPG

Edytowane przez shaman

• 2 months później...

Drodzy posiadacze Kryształów - czy ktoś z Was ma podpiwniczenie częściowe (bez garażu)? A jeśli tak, to czy dawaliście ocieplenie na wewnętrzną część fundamentów w garażu? Innymi słowy: czy materiał, którym zasypaliście garaż dotyka bezpośrednio ścian czy jest oddzielony warstwą ocieplenia? Mam nadzieję, że ktoś jeszcze tu zagląda i odpowie...

Wiem Basiu, że Ty zaglądasz, ale Ty masz podpiwniczoną całość (cholera, też mogłem tak zrobić).

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy. Na dachu planowałem zrobić deskowanie i papę zanim uzbieramy na dachówkę. W projekcie nie ma deskowania tylko sama paroizolacja. Jak robiliście u siebie? Deskowanie to w końcu dodatkowe obciążenie....

Dyfer

Nie robiłem deskowania, bo nie miałem takiej potrzeby. Od razy paroizolacja i dachówka. Rzeczywiście projekt chyba nie przywiduje deskowania. Na pewno jest to kilkaset kilogramów dodatkowego obciążenia.

Dyfer

Ja naprzykład dałem więcej ocieplenia, a to też waży. Że nie wspomnę o gipsach, które też wiszą na więźbie i ważą bardzo dużo. Ale to chyba architekt uwzględnił. Osobiście odradzam deski, ale jeśli nie masz innego wyjścia... Może jakieś słupy postawić. Ktoś z tego forum coś takiego robił.

Witajcie,

Chodzi o to że kotwy do murłat mają być wpuszczone w wieniec czy czegoś się nie dopatrzyłem?

Przy okazji jak rozwiązaliście strop nad parterem? My chcemy zostawić belki HEB nad salonem. Ponieważ mamy komin systemowy (do kominka) pod oparcie belki postawiliśmy słup żelbetowy. HEB 200 (BS-2) zamieniliśmy na HEB 240 co umożliwi nam rezygnację z podpory przy kominie wentylacyjnym. Nad częścią garażu, łazienką, pom. gospodarczym i małym pokojem chcemy ułożyć terivę w poprzek zamiast wzdłuż dzięki czemu pozbędziemy się trzeciego heb'a. Jakby ktoś potrzebował mam to wszystko wyliczone przez architekta.

Dyfer

Zanim przeczytasz, to co napisałem, od razu uprzedzam, żebyś nie robił tak, jak zrobiłem to ja. Mianowicie zrezygnowałem zupełnie z hebów. Ponieważ nie chciałem balkonu, moi budowlańcy zaproponowali, żeby belki terivy położyć poprzecznie. Ich maksymalna długość to niecałe 6 metrów nad salonem (podpory są wymagane podobno powyżej 6 m). Do tego dwa żebra rozdzielcze zbrojone fi 16, dodatkowe zbrojenie po obrysie otworu na schody (otwór niestety musiałem zmniejszyć) i jeszcze parę dodatkowo umacnianych miejsc. Na to B25. Kierownik budowy widział i zaakceptował. Specjalne obliczenia nie były robione. Wszystko się trzyma, żadnych ugięć, pęknięć. Uważam jednak, że strop jest za słaby. Niby nic się nie dzieje, ale niepokój jest. Dlatego radzę trzymać się projektu, a jeśli nie, to zrobić dobre obliczenia.

• 3 weeks później...
Zanim przeczytasz, to co napisałem, od razu uprzedzam, żebyś nie robił tak, jak zrobiłem to ja. Mianowicie zrezygnowałem zupełnie z hebów. Ponieważ nie chciałem balkonu, moi budowlańcy zaproponowali, żeby belki terivy położyć poprzecznie. Ich maksymalna długość to niecałe 6 metrów nad salonem (podpory są wymagane podobno powyżej 6 m). Do tego dwa żebra rozdzielcze zbrojone fi 16, dodatkowe zbrojenie po obrysie otworu na schody (otwór niestety musiałem zmniejszyć) i jeszcze parę dodatkowo umacnianych miejsc. Na to B25. Kierownik budowy widział i zaakceptował. Specjalne obliczenia nie były robione. Wszystko się trzyma, żadnych ugięć, pęknięć. Uważam jednak, że strop jest za słaby. Niby nic się nie dzieje, ale niepokój jest. Dlatego radzę trzymać się projektu, a jeśli nie, to zrobić dobre obliczenia.

Też zastanawiałem się nad rezygnacją z hebów - ułożenie terivy w poprzek i wykonanie podciągów żelbetowych przy schodach. Dałem to do wyliczenia i wyszło że podciągi musiałyby wychodzić 40cm ze stropu. Tak że kombinowałem dalej. Wydaje mi się że rozwiązanie o którym pisałem jest optymalne. Długość belek terivy nad pomieszczeniem gospodarczym wyniesie ok 3m więc nie będzie problemu. Co prawda w ten sposób zrezygnowaliśmy tylko z jednego Heb'a ale zawsze to coś... Za strop zabieramy się jak tylko skończą się mrozy. Mam nadzieję że nic nieprzewidzianego tam nie wyskoczy.

Przy okazji wrzuciłem kilka nowych fotek: https://picasaweb.google.com/dyferx/Budowa# Wszelkie komentarze, uwagi, czy pomysły mile widziane ;)

Pozdrawiam

Dyfer

• 3 months później...
Halo.. jest tu ktoś? Czy ktoś jeszcze buduje Kryształ czy może wszyscy już się wprowadzili? Walczę z tematem okien, bram i rolet.. i nagle poczułem się samotny :)

Cześć,

My cały czas walczymy. Budujemy w okolicy Tczewa. W zeszłym tygodniu zamówiłem więźbę na dach, więc do okien, bram i rolet jeszcze trochę brakuje... ;) Plan na ten rok to stan surowy otwarty.

Jak na chwilę obecną jestem przekonany do bramy i drzwi hormanna nad oknami jeszcze się nie zastanawiałem.

Pozdr

Dyfer