Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRYSZTAŁ pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Witam. U nas wszystko stanęło. Dwa miesiące temu zostaliśmy po raz pierwszy rodzicami. Zdecydowaliśmy poświęcić córce czas w tym przełomowym momencie naszego życia. Czasami mąż przepala kominek. W tym roku w planie jest zrobienie odprowadzenie wody z rynien, graciarni nad garażem, wyrównanie ziemi wokół budynku.Bardzo fajnie że u Was już powoli widać koniec. IMAG2860.jpg

IMAG2860.jpg

No wiadomo, że są rzeczy ważne i ważniejsze... Gratulacje :-)

U nas już coraz bliżej końca. Ocieplenie skończone, Płytki położone, kominek też skończony... Teraz mąż wełnę kładzie i ogólne sprzątanie i malowanie. Na razie chcielibyśmy jeszcze w tym roku zamieszkać na dole ponieważ my w styczniu też zastaniemy rodzicami ( z tym, że my po raz drugi- syn ma już 7 lat), a chcielibyśmy być już na swoim wtedy. A górę w przyszłym roku powoli wykończyć. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Jak tylko zrobię świeże fotki to wrzucę :-)

• 1 month później...

Nasze gratulacje

Powodzenia i zdrowia dla wszystkich w Rodzinie życzymy.

U nas bardzo powoli.

Dużo czasu zajęło wykonanie odwodnienia wokół domu.

Przyjechały zamówione drzwi. Powolutku dokonujemy zakupów płytek czy też innych elementów pod wykończenie.

Przyłączono nam gaz.

Zajęło to bardzo długo - sama papierologia i ustawowe odczekiwanie na projekt a to na decyzję - szok. A mało tego cały czas problemy z konserwatorem zabytków - któremu nie pasowała, że nitka gazu nie może przebiegać bliżej niż 3 metry od pnia zabytkowych drzew - aby nie uszkodzić ukorzenienia. Szok !

Ale udało się - jest gaz.

No i konserwator wydał zgode na uzunięcie uschnietego drzewa spod domu

za usuniecie 1 nadsadzi 3

Dziś teść zaczął układać płytki w kuchni (10x10 opoczno)

Ale to praca żmudna i wymagająca czasu. Każdy pracuje. W wolnych chwilach coś tam się dłubie na budowie.

Ale Wam fajnie, że planujecie się wprowadzać.Nam jeszcze zejdzie.

Może się uda na święta Wielkanocne.

Uzupełniłam zdjęcia w albumie google (link na dole)

Kibicujemy Wam

Dajcie znać co tam dajej robicie

Pozdrawiamy

IMAG2902.jpg

IMAG2952.jpg

IMG-20131015-WA0016.jpg

Edytowane przez Magdalena&Krzysztof

No to super, że u was tez się coś ruszyło :)

My już od dwóch tygodni mieszkamy u siebie. Nie ma jeszcze co prawda wszystkiego. Na razie mamy zrobiony tylko dół a góra powoli "się zrobi" jak to mój mąż mówi. Wokół domu mamy nawiezione ziemi, bo było bardzo nisko więc jest tylko błoto i dopiero na wiosnę będzie ogrodzenie, odwodnienie, może trochę kostki i ogólny porządek wokół domu, ale najważniejsze, że jesteśmy już u siebie:):):)

Oto kilka fotek

Kuchnia, w której zamiast płytek na ścianie mamy szybę, z której jestem bardzo zadowolana

20131114_173004.jpg

20131114_174632.jpg

20131114_173229.jpg

Cześć.

Aż nam dech zaparło.

Ale Wam fajnie - już jesteście na swoim.

I tak ładnie.

Justynka jak byś mogła mi napisać - co to ca płytki masz kuchni i w salonie. Bardzo mi się podobają.

Nie mogę męża przekonać na płytki na podłogówce w salonie.

Umyślał sobie chłopina panele i już - a to taka strata ciepła od ogrzewania podłogowego.

Bardzo podoba mi się Twoja kuchnia.

Robiono mi wstępną wycenę wykonania mebli kuchennych - również w podkowe na cenę 5 tysiący złotych. Wstępną - a wiec piernik wie co tam może jeszcze wyskoczyć.

Nie chcę się wypytywać o cenę Twojej - ale jakbyś mogła - napisz czy kosztowała Cię mniej czy więcej.

Ehhhh ale Wam fajnie.

Teraz to się boję że już jako jedyni jesteśmy na polu bitwy - może nawet i ostatni.

Zaglądaj na forum jeszcze - jak znajdziesz czas.

Pozdrawiam

No do końca jeszcze dużo nam brakuje, ale już wreszcie na swoim :)

Płytki w kuchni, salonie i na schodach mamy Ceramika Końskie wzór Colonial. W kuchni kolor krem, w salonie brąz, a na schodach umbra. Przykładowy link na allegro, chociaż my kupowaliśmy w hurtowni w bardzo zbliżonej cenie:

http://allegro.pl/ceramika-gres-milo-colonial-30x60-gat-1-i3647812885.html

Poza ty nasi fachowcy powiedzieli, że panele przy podłogówce będą się wykrzywiać i odchodzić, no i ciepła tyle nie będą dawać.

Nasza kuchnia razem z blatami, zawiasami, klamkami kosztowała równo dwa razy więcej niż wam fachowcy wycenili. Ale to wszystko zależy od materiałów, z jakich jest wykonana, zawiasów,, czy z blatami i klamkami itp. Same szafki też były sporo tańsze, ale wzięliśmy już wszystko w jednym miejscu. Nasza jest np z płyty, ale ciemna okleina jest 3D, a czerwoną chciałam matową. i to ma być podobno ta lepsza okleina już na długie lata a nie na 5 lat, ale to wszystko się okaże. Inni, którzy nam wyceniali, za taką najtańszą chcieli 6tys, a że chcieliśmy trochę lepszą, to wyszło w końcu tyle ile wyszło.

A zaglądać jeszcze będziemy na pewno. Chociażby z ciekawości. Z resztą jeszcze cała góra przed nami. :)

• 1 month później...

witam was kryształki :)

przeglądam ten post i co raz bardziej przymierzam się do przerobienia mojego projektu na ten Kryształek...jak widać kilka projektów jest już ukończonych. Czy znajdzie się osoba uchyli rąbka tajemnicy co do kosztów wybudowania tego domu??? bardzo mi to ułatwi podjęcie decyzji...

z góry dziękuję

pozdrawiam

Piotrek

Witam.

U nas stan surowy otwarty z położoną więźbą i pokryciem blachodachówką 87.874,55 zł (40 to koszt robocizny ekipy budowlanej – dom wystawili w trzy miesiące, pozostałe to materiały).

Potem zaczęły się koszty:

Okna – 9,700

Materiały do wody około 3 tys (kolana, trójniki,złączki, itp.)

Materiały do elektryki (puszki, wężyki karbowane, przewody, włączniki, itp. około 3 tys)

Materiały do kanalizacji wew. 500 zł

Tynki wewnętrzne gipsowe 15 tys

Styropian do ocieplenia podłóg, poddasza, folia, siatka 4,5

Wylewki 2.350

Instalacja C.O (bez pieca) 12.250

Elewacja, ocieplenie 15 cm – 22 tys (przepłacone).

Po drodze są koszty wody i kanalizacji zewnętrznej 1.400, gazu z zewnątrz 2.200 i doprowadzenie prądu około 2 tys.

To tak mniej więcej. Nie liczę ile za mapki powykonawcze, protokoły odbiorów.