matys1979 19.01.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Witam wszystkich użytkowników forum. Jako świeży inwestor prosiłbym o kilka porad dotyczących budowy domu. Po załatwieniu wszystkich spraw urzędowych:o jestem na etapie wyboru projektu. Kiedy z żoną zobaczyliśmy kryształa jesteśmy na 95% przekonani właśnie do tego projektu. O te brakujące 5% chciałem spytać wszystkich kryształowiczów , a mianowicie: - koszt budowy domu w stanie surowym zamkniętym (dziękuję użytkownikom Magdalena i Krzysztof-trochę mi wyjaśnili), - zmiany w projekcie: chcę założyć CO a nie gaz. czy wykorzystać na to pom.gosp.(., czy wysunąć garaż do przodu i wygospodarować tył na CO. Czy połączyć pomieszczenia? Proszę o podpowiedzi. - nasz układ rodzinny to 2+2 dlatego jeżeli chodzi o poddasze chcemy dwa pokoje dla dzieciaków +sypialnia + łazienka. Myślimy o przesunięciu łazienki w stronę pokoju (14) i zrobieniu tam pralni z wejściem przez łazienkę. Powiększa się w tedy pokój 11. Proszę o jakieś sugestie w tej sprawie lub jakieś inne rozwiązania. Mam nadzieję, że z waszą pomocą rozwieję te 5% i dołączę do grona budujących kryształa. Czy jest możliwość zobaczenia u kogoś na żywo kryształa. Myślę że to rozwieje już moje wachania. Mieszkam na śląsku. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 19.01.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Witaj.Jest na Śląsku kilka KRYSZTAŁÓW.Ja mieszkam w Tychach,ale mam podpiwniczenie.Jeżeli jesteś zainteresowany to proszę na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdalenaKrzysztof 20.01.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) My zdecydowaliśmy się na zamianę pomieszczenia gospodarczego z łazienką. Wyjście z pomieszczenia gospodarczego obecnie jest do garażu - no bo po co na dom. W pomieszczeniu gospodarczym znajduje się wymiennik wody. Ale z tyłu do komina jest pozostawione wyjście na ewentualne kiedyś tam zamontowanie pieca na węgiel - mamy na gaz - ale jeżeli nie wydolimy finansowo to alternatywa zawsze zostaje. Jednak jest to miejsce tylko na piec bez podajnika - po prostu za mało miejsca. Żałujemy, że nie zdecydowaliśmy się o wydłużenie garażu. Mąż użytkuje auto a ja jestem czynnym "skuterowcem". Niby się pomieścimy. Ale dwa metry już by robotę zrobiło. Poza tym, jeżeli myślicie o CO to skład na jaki opał by się przydał - warto przemyśleć. I uwaga - na belki. U nas wyszło to fatalnie bo akurat w projekcie belka wyszła nad schodami. Potem była ona ścinana. A w środku pełno żelastwa - to nie takie hop siup - wiec od razu albo belki przesunąć - albo robić bez. Poza tym problemem stanowią schody. Jest za mało miejsca żeby się rozpędzić i zrobić fajne, dobre schody. Wymagają projektu indywidualnego. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Magdalena&Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matys1979 23.01.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Pytanie do Kryształowiczów. Czy w projekcie są schody murowane. Gdzieś słyszałem, że to sprawa indywidualna, bo projekt jest bez schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 25.01.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 My mamy drewniane.Trochę to podczas budowy i wykończenia upierdliwe,ale chciałam drewniane.Kwestia schodów to chyba sprawa indywidualna inwestora .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynka14 01.02.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam, wg autora projektu schody powinny być drewniane, dlatego jest na nie tak mało miejsca. My mamy betonowe, ale mamy betonowy strop i nie mamy żadnych widocznych belek. A schody wyglądają moim zdaniem ładnie. Tylko uwaga, dziura nad schodami jest bardzo mała i u nas została powiększona, bo inaczej bez kasku na schody nie dałoby rady wejść. Poza tym wydłużyliśmy garaż o 2 metry, łazienkę z kotłownią też troszkę pozamienialiśmy. Mamy w kotłowni duży piec z podajnikiem i spokojnie jest na jeszcze miejsce spory zapas opału. (zdjęcie zmian na dole w załączniku). A na górze pokój 11 nieco powiększyliśmy kosztem łazienki. Z reszty łazienki zrobiliśmy ogólną garderobę, a z pokoju 14 łazienkę z pralnią. No i nie mamy trzeciego komina na dole obok kuchni, przez co ściana kończy się tam, gdzie wiatrołap. Jedyna rzecz jaką bym jeszcze zmieniła w tym projekcie to przesunęłabym ścianę w wiatrołapie bardziej w głąb kuchni o jakieś 20-30cm. Zmniejszyłoby to kuchnię, ale zyskałabym miejsce na szafę wnękową, której bardzo mi brakuje na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matys1979 01.02.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam.Fajnie Justynka to rozwiązałaś, chociaż na rzucie projektu nie jest widoczne że wydłużyłaś garaż o 2m. Ja zamierzam w pomieszczeniu nr 8 zrobić łazienkę. Garaż wydłużyć o ok. 1,5m. pomieszczenie nr 7 obniżyć do poziomu garażu i połączyć z częścią garażu powstałą z wydłużenia. Wyjdzie kotłownia w kształcie litery L. Myślę że piec z podajnikiem wejdzie+ jakieś miejsce na opał. Wejście z wiatrołapu będzie przez kotłownię do garażu. Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie co do Kryształa?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrix 03.11.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam wszyetkich po latach nieobecności Widzę , że grono uzytkowników KRYSZTAŁKÓW wzrasta - SUPER !!! Ciekaw co tam słychować u naszych znajomków ???? Pozdrawiam Was Wszystkich !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrix 03.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Moi drodzy gorąco polecam Wam zrobienie ogrzewania podłogowego w całym domu , nie ma nic lepszego od takiego rodzaju ogrzewania... Jeśli będziecie potrzebowali informacji na temat ogrzewania podłogowego to polecam się ... Piszcie na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 28.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Witaj po latach metrix Wiele razy o Was myślałam.Nam mieszka się dobrze. Jakoś wątek kryształowy podupadł...a szkoda. Pozdrawiam wszystkich mieszkających i budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milewskabogna 22.09.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 W mojej okolicy również można spotkać kryształ Mi też ogólnie przypada do gustu taki projekt. W razie kontaktu co do namiarów z miłą chęcią udzielę informacji Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts