Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Pod Modrzewiem - KOMENTARZE

Recommended Posts

Oj, drogi nasze...Aż strach o tym myslec... Jak odmarznie snieg i lod.., to dopiero sie narobi...Dziura na dziurze...A ja tu mowie o drogach glownych... Do naszej dzielki prowadzi kawalek prywatnej drogi, kiedys pole, a szansy nie widze aby dogadac sie z sasiadami o utwardzanie jej...

Wiec, spodziewam sie, ze tez u nas bedzie tak jak Ty opisujesz... :-?

• Odpowiedzi 427
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żeby Ci nie było smutno, to nasza droga była tylko na planie miasta. W rzeczywistości była łąka z 1m trawą, którą sami skosiliśmy i sami musieliśmy nawieźć żużlu na ok 100m. Utwardziły ją samochody, którym nagle pojawił się skrót drogowy.

Ale Wam zazdroszczę końcówki. My mamy zamarzniętą wodę i robota stoi. A wiosny nie widać. Dziś było u nas -18 stopni w nocy.

Czy macie już podjetą decyzję o rodzaju podłogi drewnianej?

Żeby Ci nie było smutno, to nasza droga była tylko na planie miasta. W rzeczywistości była łąka z 1m trawą, którą sami skosiliśmy i sami musieliśmy nawieźć żużlu na ok 100m. Utwardziły ją samochody, którym nagle pojawił się skrót drogowy.

Ale Wam zazdroszczę końcówki. My mamy zamarzniętą wodę i robota stoi. A wiosny nie widać. Dziś było u nas -18 stopni w nocy.

Czy macie już podjetą decyzję o rodzaju podłogi drewnianej?

Tak, na dole klasyczny parkiet dębowy, który będzie położony w jodełkę. Na górze dębowa mozaika. Schody dębowe z drewna klejonego.

Widzę, że zastanawiasz się nad sprzętem AGD. Proponuję dokonać wyborów w sklepie ze sprzętem, po dokładnych oględzinach i analizach, a następnie zerknąć na allegro. Ja właśnie na allegro kupiłam latem zmywarkę do zabudowy i jestem bardzo zadowolona. Oczywiście sprzęt jest na gwarancji i nowiutki, a kosztował ok. 200 czy 300 zł taniej niż w sklepie ze sprzętem.

A parkiety piękne, też chciałabym takie, ale my dopiero za rok będziemy podejmować decyzje wykończeniowe.

Pozdrawiam.

:p Witam, bardzo przyjemnie czytalo mi sie twoj dziennik.Zazdroszcze Wam koncowki budowy.My dopiero zaczynamy.Tez stawiamy ,,dom pod modrzewiem,, tym bardziej zainteresowal mnie twoj dziennik. Jak narazie mam do Ciebie jedno pytanie. Bo mimo to ze mamy dopiero fundamenty ja juz probuje urzadzic sobie kuchnie. Taki mam problem. W projekcie okina kuchenne mamy na wys. 80 cm jedno to wieksze i na 110 cm to mniejsze. Z twoich zdjec wywnioskowalam ze chyba nie zmienialiscie wysokosci. Jaką wiec zaplanowalas wysokosc szafek kuchennych. Ja musze miec min.87 cm.przy naszym wzroscie. Moj wykonawca zasugerowal nam zrobienie obydwu okien na wys. 90 cm, tak zeby pasowaly do wys.szafek 87cm. Ale te okna wtedy nie beda tak pasowac do okien w jadalni . Moze to dziwne pytanie, ale jesli znajdziesz chwile to prosze pomóż. Wiem ze teraz macie mnóstwo zajęć, ale ja mogę poczekać. :lol:

:p Witam, bardzo przyjemnie czytalo mi sie twoj dziennik.Zazdroszcze Wam koncowki budowy.My dopiero zaczynamy.Tez stawiamy ,,dom pod modrzewiem,, tym bardziej zainteresowal mnie twoj dziennik. Jak narazie mam do Ciebie jedno pytanie. Bo mimo to ze mamy dopiero fundamenty ja juz probuje urzadzic sobie kuchnie. Taki mam problem. W projekcie okina kuchenne mamy na wys. 80 cm jedno to wieksze i na 110 cm to mniejsze. Z twoich zdjec wywnioskowalam ze chyba nie zmienialiscie wysokosci. Jaką wiec zaplanowalas wysokosc szafek kuchennych. Ja musze miec min.87 cm.przy naszym wzroscie. Moj wykonawca zasugerowal nam zrobienie obydwu okien na wys. 90 cm, tak zeby pasowaly do wys.szafek 87cm. Ale te okna wtedy nie beda tak pasowac do okien w jadalni . Moze to dziwne pytanie, ale jesli znajdziesz chwile to prosze pomóż. Wiem ze teraz macie mnóstwo zajęć, ale ja mogę poczekać. :lol:

Zostawiliśmy okna na wysokości takiej jak w projekcie. Okno niższe nie będzie miało osobnego parapetu, blat kuchenny będzie podchodził pod samo okno. Pod oknem położonym wyżej będzie zlewozmywak, a parapet będzie wykonany także z płyty blatowej. Dla nas ta wysokość jest OK, bo ja mam tylko 1,58 wzrostu.

Jeżeli szafki kuchenne miałyby być wyższe to sugeruję zmniejszenie skrócenie okna kuchennego. Wtedy górna linia pozostanie na poziomie okien wykusza i mniejsze okno nie powinno bardzo razić. Tym bardziej, że to skrócenie może być tylko o 10 cm, a okna kuchni i jadalnie nie są tak bardzo blisko siebie.

Też mnie nurtowała ta różna wielkość okien i wysokość parapetów. Ale zostawiliśmy je bez zmian.

Jutro u nas rozruch pieca i wreszcie zaczniemy grzać!

Na ten tydzień mam zaplanowane: wybór płytek do łazienek (Cersanit) i kamienia na kominek.

Te druczki na zwrot vatu skądś ściągasz?

Też mnie nurtowała ta różna wielkość okien i wysokość parapetów. Ale zostawiliśmy je bez zmian.

Na ten tydzień mam zaplanowane: wybór płytek do łazienek (Cersanit) i kamienia na kominek.

Jaki piec wybraliście? Za jakiś czas porównamy koszty ogrzewania. :wink: Nie przeraźcie się - na rozruchu piec ciągnie gaz jak smok!!! U nas od początku stycznia zużyliśmy już ponad 700 metrów sześciennych gazu! Teraz zużycie na tydzień to mniej niż 100 metrów. A więc prawie w normie biorąc pod uwagę jedną wielką powierzchnię bez drzwi. Dopiero teraz mamy też zamontowany termometr ze sterownikiem, który powinien jeszcze obniżyć zużycie gazu.

Druczki za darmo są na stronach MF (takie do drukowania i ręcznego wypisania). Można też wykupić program IPS za jakieś 6 złotych z groszami i wypełniać komputerowo. Najpierw zaczęłam pisać ręcznie, ale przy dużej ilości faktur się nie opłaca, w razie dużej pomyłki trzeba pisać od nowa. Dlatego też dzisiaj ściągnęłam ten programik z internetu.

Ale masz kolorowo. Lubię tak i sama mam tak w mieszkaniu. Również używałam farb duluxa: cierpka cytryna, słoneczny pocałunek, błękitna chmurka, mus jagodowy itp. W moim domku też nie będzie biało.

A te lampeczki w łazience- super pomysł. Bardzo mi się podoba. Tak trzymać.

Ale masz kolorowo. Lubię tak i sama mam tak w mieszkaniu. Również używałam farb duluxa: cierpka cytryna, słoneczny pocałunek, błękitna chmurka, mus jagodowy itp. W moim domku też nie będzie biało.

A te lampeczki w łazience- super pomysł. Bardzo mi się podoba. Tak trzymać.

Lampeczki to pomysł mojego męża - też myślę, że są urocze! 8)

Elab1 - jeszcze jedno. Zerknęłam do naszego projektu kuchni i przy standardowej wysokości okna blat mamy na wysokości 86,5 cm! Tak więc twoje wymagane 87 cm możesz skorygować o te 0,5 cm i wejdzie bez zmiany okna. Chyba, że chcesz jeszcze wyższe.

:D dzieki za podpowiedz.musimy sie jeszcze oswoic z tymi oknami.Narazie to bylismy dzisiaj na naszej działce i mało co a byśmy się potopili. Też mamy działkę gliniastą. Jak ja wyglądam już wiosny. Pustaki przywiezione czekają. Ekipa też, a jej (wiosny) nie widać. POzdrawiam. Może sie doczekamy.

Jaki piec wybraliście? Za jakiś czas porównamy koszty ogrzewania. :wink: Nie przeraźcie się - na rozruchu piec ciągnie gaz jak smok!!! U nas od początku stycznia zużyliśmy już ponad 700 metrów sześciennych gazu! Teraz zużycie na tydzień to mniej niż 100 metrów. A więc prawie w normie biorąc pod uwagę jedną wielką powierzchnię bez drzwi. Dopiero teraz mamy też zamontowany termometr ze sterownikiem, który powinien jeszcze obniżyć zużycie gazu.

Druczki za darmo są na stronach MF (takie do drukowania i ręcznego wypisania). Można też wykupić program IPS za jakieś 6 złotych z groszami i wypełniać komputerowo. Najpierw zaczęłam pisać ręcznie, ale przy dużej ilości faktur się nie opłaca, w razie dużej pomyłki trzeba pisać od nowa. Dlatego też dzisiaj ściągnęłam ten programik z internetu.

Zakupiliśmy piec Saunier Duval, ponieważ polecał nam go hydraulik. Typu nie pamiętam. A 700m3 to kupa gazu! Aż się boję. Ciekawe jak będą wyglądać zsumowane rachunki w przyszłości. Ja teraz płacę za utrzymanie 60m2 mieszkania ok. 7000pln rocznie.

Jeszcze jedno pytanie. Ile wyniósł Cię koszt całkowity kominka. Nam gość wyliczył summa summarum 7370pln. Jak to wygląda?

Zakupiliśmy piec Saunier Duval, ponieważ polecał nam go hydraulik. Typu nie pamiętam. A 700m3 to kupa gazu! Aż się boję. Ciekawe jak będą wyglądać zsumowane rachunki w przyszłości. Ja teraz płacę za utrzymanie 60m2 mieszkania ok. 7000pln rocznie.

Jeszcze jedno pytanie. Ile wyniósł Cię koszt całkowity kominka. Nam gość wyliczył summa summarum 7370pln. Jak to wygląda?

Myślę, że zaproponowana cena wydaje się OK. Oczywiście zależy to od rodzaju kominka, ale myślę, że za kominek z rozprowadzeniem ciepła nikt nie da wam wiele lepszej oferty.