Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Pod Modrzewiem - KOMENTARZE

Recommended Posts

Ja mam Modrzewia ale "przerobionego" trochę. Dobudowaliśmy drugi garaż i zmieniliśmy wjazd - jest teraz z frontu.

Za dwa-trzy tygodnie będziemy mieć podwójną bramę Wiśniowskiego złoty brąz i takiż kolor okien. Nie wiem tylko skąd wziąć taki kolor drzwi wejściowych ale to jeszcze nie jest temat na tapecie.

No to usunęliście największe wady w tym projekcie. Garaż z oryginalnego projektu wydaje nam się zdecydowanie za mały - ale teraz to już nie mamy możliwości jego poszerzenia. Gdzie możemy zobaczyć twoje zdjęcia?

Do do koloru: złoty brąz (czy też dąb jak go niektórzy nazywają) to kolor bardzo popularny, więc na pewno jakieś drzwi znajdziecie w tym odcieniu.

• Odpowiedzi 427
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Modrzewia ale "przerobionego" trochę. Dobudowaliśmy drugi garaż i zmieniliśmy wjazd - jest teraz z frontu.

Za dwa-trzy tygodnie będziemy mieć podwójną bramę Wiśniowskiego złoty brąz i takiż kolor okien. Nie wiem tylko skąd wziąć taki kolor drzwi wejściowych ale to jeszcze nie jest temat na tapecie.

No to usunęliście największe wady w tym projekcie. Garaż z oryginalnego projektu wydaje nam się zdecydowanie za mały - ale teraz to już nie mamy możliwości jego poszerzenia. Gdzie możemy zobaczyć twoje zdjęcia?

Do do koloru: złoty brąz (czy też dąb jak go niektórzy nazywają) to kolor bardzo popularny, więc na pewno jakieś drzwi znajdziecie w tym odcieniu.

Niestety największej wady, wiatrołapu nie udało się nam zmienić. Wydłużyłam tylko ściankę od kuchni do 1,7 i zrezygnowałam ze spiżarki. W tym miejscu zaplanowałam zabudowę z piekarnikiem i kuchenką.

Zdjęcia będą wkrótce, jak się nauczę wklejać.

Acha czy masz zaplanowaną gdzieś garderobę?

Niestety największej wady, wiatrołapu nie udało się nam zmienić. Wydłużyłam tylko ściankę od kuchni do 1,7 i zrezygnowałam ze spiżarki. W tym miejscu zaplanowałam zabudowę z piekarnikiem i kuchenką.

My też zrezygnowaliśmy ze spiżarki i też tam będzie piekarnik!!!! Plus kuchenka mikrofalowa, ekspres do kawy, toster (czyli kącik pożeraczy prądu :wink: )

Kuchenka będzie po tej stronie jak była zaplanowana. Wymiary kuchni pozostały bez zmian.

Nie mamy zaplanowanej garderoby - tylko w obu pokojach na poddaszu przy balkonie zagospodarujemy wnęki (to są pokoje dzieci). My mamy sypialnię na parterze i łazienka ma wejście tylko od sypialni (zrezygnowaliśmy z drzwi od strony przedpokoju).

My też zrezygnowaliśmy ze spiżarki i też tam będzie piekarnik!!!! Plus kuchenka mikrofalowa, ekspres do kawy, toster (czyli kącik pożeraczy prądu :wink: )

Kuchenka będzie po tej stronie jak była zaplanowana. Wymiary kuchni pozostały bez zmian.

Nie mamy zaplanowanej garderoby - tylko w obu pokojach na poddaszu przy balkonie zagospodarujemy wnęki (to są pokoje dzieci). My mamy sypialnię na parterze i łazienka ma wejście tylko od sypialni (zrezygnowaliśmy z drzwi od strony przedpokoju).

Tak, te wnęki też weźmiemy. Ten większy pokój będzie nasz a mniejszy na razie dla gości, może tv, komputer...... Dla córki będzie bez wyjścia na balkon. Ja zrobię chyba tak: podzielę łazienkę na dole na pół, w tej bez okna będzie garderoba. Dziś mi to wymurują. A łazienkę na górze powiększę dzięki powiększonemu garażowi (zmieniłam też dach na dwuspadowy). Wyjdzie tam ok 12m2 po podłodze. Niestety ze skosami. Najbardziej za kominem pasowałaby kabina. Te skosy spędzają mi sen z oczu. Jestem też na forum: łazienka ze skosami. Może jeszcze tam znajdę inspirację. Tylko nie mów, że z modrzewia nic nie zostało! Zostały np. balkoniki.

Powiadasz, że największe obrażenia to rany psychologiczne :lol: :lol: :lol:

No cóż dużo ciepełka teraz trzeba i żałowac biedulka, że taki biedny posiwieca się a wyzdrowieje :wink:

Pozdrówka dla mężusia 8) A dla ciebie wytrwałości w czasie rekonwalescencji 8) :wink:

Duży ten wasz taras się wydaje :p

Ale potraktował was ten sprzedawca CO :o SZok w trampkach to jeszcze takie rzeczy się zdarzają :-? :-?

Trzeba było mu palnąc cenami z oferty w necie a co niech nie myśli że ktos zielony :-? :-? :-?

Pozdrówka 8)

• 2 weeks później...

Macie trochę inną kolejność robót, ale mam nadzieję, że i my do końca wykorzystamy pogodę.

Mój domek ma już co i wodę, centralny odkurzacz (jeszcze do przeróbki) i robi się elektryczność. Jutro zalewamy podłogę na parterze.

Ciekawa jestem jak zaplanowałaś kuchnię. Ja też mam jakieś przemyślenia ale jeszcze w głowie.

Macie trochę inną kolejność robót, ale mam nadzieję, że i my do końca wykorzystamy pogodę.

Mój domek ma już co i wodę, centralny odkurzacz (jeszcze do przeróbki) i robi się elektryczność. Jutro zalewamy podłogę na parterze.

Ciekawa jestem jak zaplanowałaś kuchnię. Ja też mam jakieś przemyślenia ale jeszcze w głowie.

Witaj Justyno99!

Mam już zeskanowany projekt kuchni, więc jak tylko umieszczę zdjęcia w albumie, to od razu wrzucę je do dziennika. Dzisiaj już nie zdążę, więc spodziewaj się wkrótce. :)

Dzięki za zdjęcia balkonu. Dowiedziałam się jak powinno wyglądać zalanie z pionowym styropianem. Moi fachmani twierdzili, że wiedzieli !? Nie dowiem się. Za to dziś wyszła ich fuszerka. Przyjechała brama garażowa i okazało się, że nie ma pionu. Na długiej na 2m wasserwadze jest 0,5cm dziura. Aby prowadnica dobrze chodziła musi być lustro. Wiśniewski odjechał i wróci kiedy będziemy gotowi z wytynkowaniem całego garażu.

Aż się boję o okna i drzwi. U Ciebie poszło wszystko gładko?

Dzięki za zdjęcia balkonu. Dowiedziałam się jak powinno wyglądać zalanie z pionowym styropianem. Moi fachmani twierdzili, że wiedzieli !? Nie dowiem się. Za to dziś wyszła ich fuszerka. Przyjechała brama garażowa i okazało się, że nie ma pionu. Na długiej na 2m wasserwadze jest 0,5cm dziura. Aby prowadnica dobrze chodziła musi być lustro. Wiśniewski odjechał i wróci kiedy będziemy gotowi z wytynkowaniem całego garażu.

Aż się boję o okna i drzwi. U Ciebie poszło wszystko gładko?

Montaż bramy (Hoermanna) był bez zarzutu (chociaż samo zamawianie było jednym wielkim chaosem - opisywałam to w dzienniku). Na razie brama sprawuje się OK.

Okna (Budvar) zamontowali też w miarę sprawnie (chociaż pracowali do ciemnego wieczora, czyli skończyli coś koło 21.30), ale niektóre sztuki wymagają jeszcze regulacji, bo grzybki antywłamaniowe trochę blokują czasami zamykanie . Ja sobie z nimi radzę, ale dzieci nie bardzo. Na początku byliśmy ostrzeżeni, że okna muszą być w początkowym okresie doregulowywane co jakiś czas, ale jest to darmowa usługa, więc nie jest to dla nas dużym problemem (tym bardziej, że ekipa zjawia się do tego nawet sama co jakiś czas w pierwszym roku - tak było u moich rodziców). Okna będą u nas doregulowane jak panowie przyjadą wymienić porysowaną szybę w drzwiach balkonowych na górze (taka przyjechała, więc od razu w protokole odbioru zrobiliśmy adnotację i wymienią nam tą szybę). Dodatkowo montaż drzwi od tarasu nie do końca nam się podobał (klamka nie dochodzi pionowo w dół, ale drzwi są zamknięte), ale to też mają jeszcze poprawiać.

• 2 weeks później...

Ja względem tej kabiny. Ja też wymarzylam sobie taką co to drzwi ma otwierane.Po aktualnych doświadczeniach( Standartowa kabina z drzwiami przesuwanymi) A fu... nigdy więcej!!! :evil: Woda zbiera się w zakamarkach, praktycznie nie do wyczyszczenia. Po intensywnych pracach porządkowych ....wymieniliśmy całą obudowę! :evil: Teraz tylko w narożniku natrysk , z jednej strony ograniczone ścianą , a z drogiej ścianką. Drzwi natrysku otwierane, na zawiasach!!Wygodne i funkcjonalne względem prac porządkowych!!!

Co do projektu kuchni!!!! GRATULAJE :D :D Naprawdę pierwsza klasa! Musiałam aż sprawdzić wymiary kuchni, wydawala się - względem zabudowy- ogromniasta!!! Myślę że będzie funkcjonalna!!!

Mam jedną uwagę co do projektu kuchni (z góry przepraszam). Czy nie za mały masz blat między zlewem a kuchenką? Chyba, że rysunek tak zwęża.

Obecnie mam 40cm i się nie mieszczę. W modrzwiowej kuchni chciałabym najchętniej z metr. Więc w wyobrażni mam narożną kuchenkę.

Z kabiną prysznicową też mam doświadczenie. Wiem, że nie może być zupełnie przeźroczysta bo wiecznie są zacieki. I tam gdzie się przesuwa (mam półokrągłą) też ciężko jest domyć.

W modrzewiowej łazience chyba zaplanuję na zawiasach.

Mam jedną uwagę co do projektu kuchni (z góry przepraszam). Czy nie za mały masz blat między zlewem a kuchenką? Chyba, że rysunek tak zwęża.

Obecnie mam 40cm i się nie mieszczę. W modrzwiowej kuchni chciałabym najchętniej z metr. Więc w wyobrażni mam narożną kuchenkę.

Z kabiną prysznicową też mam doświadczenie. Wiem, że nie może być zupełnie przeźroczysta bo wiecznie są zacieki. I tam gdzie się przesuwa (mam półokrągłą) też ciężko jest domyć.

W modrzewiowej łazience chyba zaplanuję na zawiasach.

Tak, rzeczywiście nie jest za dużo miejsca, ale teraz mamy tak samo. Na szczęście od strony kuchenki jest okapnik zlewu, więc można w razie czego użyć go do odstawienia garnka.

Kabina będzie miała drzwi na zawiasach - zdecydowanie wygodniejsza od przesuwanej.