Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Pod Modrzewiem - KOMENTARZE

Recommended Posts

DZieje sie oj dzieje u was 8)

Dopiero teraz zajzałam do prac twego taty :-? Gril jak dla mnie jest bombowy 8) Super robota 8)

Pewnie i u was będzie parę praz taty :roll: :roll:

Dobrze wam 8)

A na aktualne fotki czekam 8)

Mój tata to taki czarodziej :wink: Ale niestety - ma też swoje wady :lol: Jak już coś zaplanuje to chciałby tylko po swojemu. "U obcych" robi co mu każą, ale u nas nie do końca ... :oops:

• Odpowiedzi 427
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kuchnia ładnie się zapowiada, co do kabiny prysznicowej to dobrze ze tu zaglądam to się czegoś nauczyłam i tez będę szukała z otwieranymi drzwiami a nie przesuwanymi. A drzwi wejściowe gdzie można zobaczyć, będą jakieś zdjęcia? :roll:

Tempo macie zabójcze. Kiedy zamierzacie się wprowadzać?

My zaczęliśmy 22.06.2005 i planujemy w rocznicę wejść. A jesteśmy na etapie końcówki elektryki i początku tynkowania. Myśleliśmy o ociepleniu poddasza ale ta pogoda...

Ja nieśmiało sugeruję początek lata, ale mój mąż upiera się, że początek jesieni. Teraz prace idą szybko, bo kasa z ostatniej transzy leży do wykorzystania. Ale potem jak pieniądze sie skończą to musimy sprzedać mieszkanie. A to może spowodować przestój w wykończeniówce.

U nas pomimo pogody robimy ocieplenie i regipsy. Jak widziałaś pierwsza warstwa wełny była położona wcześniej, a teraz regipsiarze kontunuują te prace.

Dopiero teraz przeczytałam Twój dziennik i widzę, że się bierzesz za kominek.

Jakiej mocy wkład wybierasz? My planujemy rozprowadzić ciepło do 3 pokoi na górze ("grawitacyjnie"). Facet był i powiedział, że można.

Ciekawi mnie ile nam ten kominek miejsca weźmie. Bo tam nie ma za dużo miejsca.

Dopiero teraz przeczytałam Twój dziennik i widzę, że się bierzesz za kominek.

Jakiej mocy wkład wybierasz? My planujemy rozprowadzić ciepło do 3 pokoi na górze ("grawitacyjnie"). Facet był i powiedział, że można.

Ciekawi mnie ile nam ten kominek miejsca weźmie. Bo tam nie ma za dużo miejsca.

Facet zaproponował nam wkład Fonte Flamme Clairflam 685C/083 o mocy 14kW (max.22,5 kW), turbospalanie, czas spalania przy jednym wsadzie do 10 godzin. Też będziemy mieć rozprowadzenie grawitacyjne do trzech pokoi na górze. Wkład będzie kosztował 2600zł. Drugie tyle obudowa (w stylu "angielskim" :lol: - uwielbiam takie śmieszne nazwy), a trzecie tyle rozprowadzenie z czopuchem (czyli ta górną częścią, która przykryje rury). Dodatkowo jeszcze rura do komina oraz inne drobiazgi. Tak więc nie jest to tania sprawa, chyba że wybierzesz tańszą obudowę i tańszy wkład. Mnie przekonało do tego wkładu kominkowego 10 godzin na jednym wsadzie - załatwia sprawę na noc i na wyjście do pracy. Obudowa taka, bo zajmuje mało miejsca, co przy tym układzie salonu i jadalni w naszym Modrzewiu jest szczególnie istotne - inaczej zrobi się z tego przejścia jedynie wąskie gardło.

Jak tylko będzie kominek - od razu wstawię zdjęcia do dziennika, żebyś zobaczyła jak on wygląda.

No należy Ci się pochwała. Dawno tu nie zaglądałam a widze że praca posuwa się do przodu GRATULUJE. Ja swój Modrzew na razie zadaszyłam i KONIEC. Budowę rozpoczeliśmy pod koniec lipca i niestety pogoda nam nie pozwala na dalsze prace więc otwory okienne zabiliśmy i czekamy do wiosny :cry: Dziewczyny a może złożymy grupę budujących Dom pod modrzewiem??? :p :p

A czy wkład który wybraliście będzie z płaszczem wodnym??

Strasznie Ci zazdroszczę tego kominka. I jestem ciekawa jak wygląda sprawa z pozostałością miejsca wokół kominka.

Ja dziś zamówię wew. parapety. Mąż uparł się, że muszą być gotowe przed grzejnikami więc trwają poszukiwania. Założymy z agglomarmuru wszędzie, mimo iż w I wersji w salonie i jadalni miały być drewniane. Firma ta robi również kominki więc może dwie pieczenie...Zobaczymy.

Ale fajnie, że tak ładnie się u Was robi... Ile tu radości z tego urządzania. Po woli, po woli i coraz bardziej do przodu... Ach, jak ja za tym właśnie tęsknię...

Czasami wydaje się, że powoli - a czasami jak spojrzę wstecz to aż dziw bierze, że już tyle zrobione. Przecież jeszcze 8 miesięcy temu było w tym miejscu szczere pole! :o

Gdyby nie kilka decyzji, które trochę opóźniły prace (np. tynki ręczne - 2 miesiące zamiast 1 tygodnia pracy), to tak jak sąsiad moglibyśmy wprowadzać się na święta Bożego Narodzenia. Co prawda nie jest to dobre rozwiązanie, bo takie szykowanie domu to jest robota "na wariata", ale dom w 9 miesięcy to jest możliwe (a jeszcze na początku roku, jak widziałam takie posty na forum, to pukałam się wymownie w głowę :lol: ).

Nooooooooooooooooo Pięknie!!!!!!!!!! Już nie mogę się doczekać dalszych fotek. Jestem ciekawa co dalej będziecie robić????? Idziecie z pracą jak tornado..... ale oczywiście efekt odwrotny. :D :D :D A jeszcze jedno pytanie, nie doczytałam nigdzie (może nie uważnie czytam :oops: ) jaki planujecie kolor elewacji domku??