Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Junkers - praca niepe?n? moc?.

Gość

Recommended Posts

Posiadam piec jednofunkcyjny Junkers współpracujący z zasobnikiem. Mam pytanie. Zapotrzebowanie domu to piec 15KW. Czy lepiej jest gdy piec pracuje na mniejszej mocy dłużej się męcząc z ogrzaniem domu - 15KW. Czy jednak lepiej gdy pracuje pełną parą i szybciej nagrzeje- 24KW. Parametry te mogę ustawić. Kiedyś słyszałem, że sprawność maxymalna podawana jest dla mocy maxymalnej. Z tego zrozumiałem, że lepiej gdy funkcja CO pracuje na pełnej mocy. Czy ktoś wie jak lepiej go ustawić ?

Przetestuj. Z jednej strony jak piec jest zbyt duży to pojawiają sie przepały. W Junkersie można prztestować dwie rzeczy:

czas blokady kotła (co ile minut włącza się kocioł, po ostatnim włączeniu) - fabryczne nastawienia to 3 min,

moc kotła.

ja ostatnio zmieniłem czas na 4 min i ustawiłem moc na 11 kW. Piec w ostatnim tygodniu spalił średnio 11,8 m gazu (180 mkw, co plus cwu temp wewn 21,5).

Bardzo dużo daje wszelkiego rodzaju obniżenie temoeratury, testując z zegarem można osiągnąć niewielkie zużycie gazu bez wielkiej rezygnacji z komfortu mieszkania.

Marek co dziwne pomimo tych 3 minut i tak się włącza częściej. Po drugie może wiesz jak działa ta druga funkcja gdy czas jest ustawiony na 0. Czodzi o delta t - z instrukcji nie rozumiem jak to działa - gdzie jest mierzona ta różnica temperatury?

Mój Junkers Eurostar. W instrukcji jest napisane, że te funkcje działają oddzielnie. Jedna odmierza czas od ostatniego zakończenia grzania (tu nastawa fabryczna 3 min), druga mierzy spadek temperatury zasilania (oblicza temperatura nastawiona (bądź wybrana przez regulator pogodowy) - temperatura zasilania (widoczna na wyświetlaczu)=Delta T). Fabrycznie delta T nastawiona jest na 0, ponieważ włączeniami steruje zegar. Może się jednak zdarzyć, że podczas pierwszego uruchamiania kotła instalator wprowadził swoje ulubione parametry i wyłączył sterowanie zegarem włączając sterowanie spadkiem temperatur. Najlepiej wrócić do ustawień fabrycznych - czas 3 min, delta t 0 i zacząć eksperymentować. Proponuję zapisywać ustawienia, bo pamięć jest zawodna i zmieniać maksymalnie jeden, parametr, i to stopniowo, małymi kroczkami. Jak zaczniesz eksperymentować na maksa, to zamiast oszczędności wszyscy w domu będą chorzy.

• 1 month później...
Jak zmienić te ustawienienia w kotle eurostar? Z tego co widziałem to montażysta nie ustawiał parametrów serwisowych, a czy powinien to zrobić? Efekt jest taki że kocioł włącza się na niepełnej mocy i pracuje na niej bardzo długo nawet kilka godzin (temp. wody ok 30st), dopiero jak temperatura w pomieszczeniach spadnie jeszcze bardziej kocioł włącza się większą mocą.

Wszystko jest idealnie opisane w instrukcji. Jeżeli jej nie masz, to bez problemu można znaleźć ja na stronie http://www.junkres.pl. Nic nie piszesz, jakie masz sterowanie - pogodowe, termostat pokojowy, czy tylko pokrętłem na kotle ustawiającym temperaturę zasilania wody. W Twoim przypadku wygląda na to, że właśnie to pokrętło ustawione jest na 1, bądź maksymalnie na 2. Może też być, że pogodówka nastawiona jest cały czas na pracę w trybie oszczędnym itd... Za dużo niewiadomych. Napisz jakie są teraz te ustawienia i jak sterujesz pracą kotła.

Zwykle serwisanci niczego nie robią z ustawieniami fabrycznymi. Ale możesz wejść w opcję ustawiania mocy pieca i nastawić moc maksymalną. Trzeba tylko postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Pod koniec instrukcji jest tabela pokazująca wartość kodów, w zależności od wymaganej mocy pieca. Jeszce nie napisałeś jaką powierzchnię ogrzewasz i jak jest ocieplony dom.

dom ma powierzchnię 250m2 i jest ocieplony tylko dach i strop (15cm waty mineralnej), ściany są nieocieplone (pustak+cegła).

Nie rozumiem jednego, czemu piec nie włącza się pełną mocą po spadku temperatury w pomieszczeniach. Regulator pokojowy załącza piec ale trzeba go przekręcić troszkę w prawo aby piec zwiększył płomień.

Hugo - ale ten piec jest nastawiony na temperaturę zasilania ok 60 stopni. Nie ma pogodówki, nic za tym nie powinno obniżać temperatury zasilania wody. Ja podobną sytuacje miałem, kiedy obniżyłem do minimum moc pieca i przyszły większe mrozy. Moc była ustawiona chyba na 8 kW a zapotrzebowanie ciepła wynosiło 9,5 kW. Piec po prostu nie był w stanie osiągnąć zadanych parametrów.

sp9wus: Nie pomyliłeś się? - 15 kW na 250 m2 i nieocieplony dom. Wydaje mi się trochę mało - piec może nie ywrabiać - stąd zużycie gazu. Chyba że między pustakiem a cegłą masz izolację. Jeśli chodzi o moc kotła to też nie może być za mała - szczególne gdy pracuje z zasobnikiem - po prostu piec może się nie wyrabiać. Spróbuj dokładnie policzyć zapotrzebowanie na ciepło zakładając np w domu +20, na zewnątrz -20. Ustaw moc kotła dla tak wyliczonych temperatur oraz temperatury zasilania (5 na panelu Bosch Heatronic to około 69 st. C - wg instrukcji którą posiadam) oraz odpowiednio czasy załaczania jak przy pisze Mark13. Potem spróbuj zmieniać ustawienia - możesz np zacząć od zmian ustawień temperatury zasilania - z 5 na 4, 3 itd. Musisz tak dobrać moc kotła aby zasobnik mógł grzać odpowiednią ilość wody, piec zużywał mało gazu, w domu było ciepło. Biorąc pod uwagę ilość możliwych nastaw w Junkersie (ja naliczyłem około 10)ż yczę powodzenia.

PS: Zrób ocieplenie.

pzdr

Piec ma 24kW a nie 15. W instrukcji nie mogę znaleźć opisu zmiany parametrów pieca (moc, czas włączenia ...), ściągałem ze strony junkersa i tam też nic takiego nie znalazłem. Może ktoś mi podeśle jakiś opis na maila [email protected]

Obdzwoniłem dzisiaj wszystkie serwisy

i dowiedziałem się że problem leży po stronie regulatora, TR21 moduluje moc

pieca w zależności od temperatury co 0,5st. Doradzono mi abym go zmienił na

regulator EUROSTAR 2005 lub FLASH, regulatory te nie modulują mocy pieca i

piec będzie się włączał pelną mocą ale na krócej. Jutro przychodzi serwisant

go założyć. Zobaczymy co będzie dalej.

Założyłem dziś sterownik Euroster 2020 i od razu kocioł inaczej się zachowuje, nie pracuje już minimalną mocą, nagrzewa wodę do temp. ok 63st (ustawione 5 na regulatrze) i gdy temp. w pomieszczeniach wzrośnie piec wyłącza się. Z wcześniejszym regulatorem TR21 piec pracował praktycznie cały czas. Zobaczę teraz jakie będzie zużycie gazu.

• 4 weeks później...

A ja mam pytanie !!!

Wydawało mi się że pokrętłem nie zmienia się mocy pieca CO tylko temperature do jakiej ma nagrzać wodę 1 to 40 stopni 7 to 90 itd .. nie zauwazyłemżeby płomień gazu zmieniał sie podczas kręcenia pokrętłem !! ale mogę sie mylić

i jeszcze jedno ja mam mieszkanie 50 m i Junkersa Novatherm jak obliczyć zapotzrebowanie na ciepło (blik ocieplony cegła i belit )???? i jaka powinna być nastawiona moc kotła na CO ??

CZy lepiej nastawić większą moc aby grzał większym płomieniem ale szybciej nagrzewał do wskazanej temperatury ?? czy odwrotnie mniejszy płomień i moc ale dłuższe grzanie do ządanej temperatury ??? JAK JEST NAJOSZCZĘDNIEJ ???????

POZDRAWIAM SZUWAR

Piec masz przewymiarowany. Piece działają najefektywniej przy swojej mocy maksymalnej. Jeżeli jadnak moc maksymalna jest większa od niezbędnej dla budynku to spalasz wtedy dodatkowe pieniądze. Błąd popełniłeś przy zakupie tak dużego pieca. Porozmawiaj z serwisem, czy nie da mu się ograniczyć mocy do tych 15-16kW. Poczytaj w lutowym Muratorze