Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty robocizny - remont dachu i pokrycie

Recommended Posts

Witam,

Posiadam mały domek na wsi warmińsko-mazurkiej, w okolicach Moraga, 40km od Olsztyna.

Czy ktoś robił z Was remont dachu?

Mój dach jest 2spadziowy, o powierzchni do 180m (mały domek). Do wymiany jest kilka krokwii i wzmocnienie pozostałych oraz zrobienie daszku nad gankiem plus do tego położenie blachodachówki. Dach nie przecieka i pokryty jest papą. W pszyszłości chcemy na strychu urządzić pomieszczenie mieszkalne. Facet z okolicy za te czynności zawołał 10tys. (bez rachunków i gwarancji) . W Muratorze wyczytałam , że tyle to może kosztować robocizna całego dachu od podstaw ( w tym pokrycie blachą). Błagam o pomoc, czy mam tyle płacić czy szukać dalej, bo już sama nie wiem. Dziękuję i pozdrawiam, Beata .

Ja (okolice Krakowa) za wymianę starej dachówki na blachę miałem uzgodnioną cenę 3500 zł za 135 m2 dachu. W tym: rozbiórka starego pokrycia, wydłużenie krokwi, łacenie, krycie, obróbki blacharskie, orynnowanie, podbitka. Bez rachunku.

Zrezygnowałem jednak z blachy i kupiłem pokrycie z płytki włókno-cementowej, wziąłem tez inną ekipę (tamci nie znali tego materiału). Cena za robociznę to 25 zł za m2, ale w cenie nie było obróbek blacharskich, podbitki i wydłużenia krokwi. Z rachunkiem.

Za wydłuzenie krokwi i wymianę 2 całych krokwi (okazały się nadpróchniałe) + wstawienie 2 okien dachowych zapłaciłem dodatkowo 400 zł.

Dach jest prosty dwuspadowy z naczółkami.

Jak widzisz cena za robociznę na poziomie 10 000 zł to dużo.

Pozdrawiam

Jędrek.