KRZYŚ1719499047 09.11.2002 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 proszę o opinie użytkowników ogrzewania podłogowego . wady zalety rady itp. zamierzam zainstalować w/w instalację na ok. 70 m. kw. powierzchni /łazienka + kuchnia + jadalnia + WC + hol + pokój dzienny/ reszta to jest ok. 35 m. kw. - grzejniki. a tak poza tym uważm że murator buduje zdecydowanie za drogo. cena kominka w ostatnim nr. to moim zdaniem mocna przesada. Pozdrowienia dla budujących "gospodarczo" - trzymajcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 19.12.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 wada to bezwładność ( długo się nagrzewa i długo stygnie ), nadaje się tylko do nowobudowanych domów ( o niskim przenikaniu ciepła przez przegrody zewnętrzne) , innych wad nie zauważyłem zalety :cała reszta jest zaletą , dowolna kompozycja wnętrza , możliwość zmniejszenia kosztów ogrzewania poprzez zmniejszenie temperatury a te opowieści o żylakach , unoszeniu kurzu , to brednie które opowiadają osoby nie mające z tym do czynienia ( powtarzają po innych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 06.01.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Dla mnie największą wadą obok dużej bezwładności jest ograniczenie rodzaju posadzki. W przypadku drewnianych trzeba szukać innych sposobów ogrzania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek1976 11.01.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Drogi Krzysiu, ogrzewanie podłogowe nie ma wad. Mimo bezwładności. Ja w swoim mieszkaniu planuję wodne ogrzewanie podłogowe z pompą ciepła. Porównując koszty, które zamieszcza MURATOR, uważam że są z kosmosu. Mam w nosie co mówią moi koledzy - "fachowcy" z pracy. Zatwardziali konserwatyści: olej opałowy lub węgiel i kaloryfery. A przecież mieszkanie na swoim" ma być przyjmnością. Bez składowania węgla, dorzucania do pieca, dymu w domu, czy niespodzianki, że zabrakło oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 nikt z moich klientów nie nażeka na podłogówki a czasami robiłem je na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 13.01.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Ja mam takowe ogrzewanie w kuchni i łazience pod terakota oczywiscie,no i jakoś się sprawdza.Po za tym narazie ogrzewam jedynie kominkiem /docelowo przewidziałam ogrzewanie gazowe/ i ta podłogówka jest mi w tym momencie niezmiernie przydatna,ponieważ wstając rano do pracy /ogrzewając kominkiem rano nie jest najcieplej/ szykuję się w łazience ok 1 godziny i mam cieplutko.największą frajdę miałam bawiąc sie programowaniem ogrzewania.Moje ogrzewanie jest elektryczne /maty grzewcze/ ale nie mogę jeszcze powiedzieć jak wyjdzie mi to kosztowo,używam od niedawna ,fakt ,że w nowowybudowanym ,ocieplonym domku.Do temp. 20 stopni C nagrzewa mi się 2 godziny.Nie sądzę jednak,że mając jedynie taki rodzaj ogrzewania w całym domu,będzie ciepło.Do małych zamknietych pomieszczeń owszem.Kuchnie mam otwartą i tam rzadko uzywam ogrzewania,gdyż ciepła dość daje kominek z salonu., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 13.01.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Z doswiadczenia: włączyliśmy podłogówkę (parter), mimo, że na górze brak okien (zasłonięte folią). Przy -8 na dworze w domu było 21 oC (parter). Gdybym miała kaloryfery, ciepło momentalnie uciakałoby do góry, a tak udało nam się dosuszyć tynki przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 dzięki wszystkim za ciekawe uwagi , potwierdzające mojeprzypuszczenia na temat podołogówki . Muszę ją mieć !!! Łubu-dubu , łubu dubu niech żyje nam prezes .......... to mówiłem ja krzyś / hasła zapomniałem /pozdrowienia !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 arek jaka pompke bedziesz instalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceka 03.09.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Ja przymierzam sie do położenia ocieplenia podłogowego w łazience - ale nie wiem czy to bedzie sie w ogóle opłacało, bo łazienka jest na parterze (dom nie jest podpiwniczony). CZy ciepło nie będzie uciekało w ziemię?? Może można jakoś odizolować takie maty grzewcze? Prosze o pomoc, bo jestem ZIELOMA w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.09.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 No oczywiście że ma sens a ogrzewanie taklie robi się na warstwie styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 03.09.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność cieplną, grzejniki- małą. Większość forumowiczów stawia na ogrzewanie kombinowane (parter- podłogówka, poddasze- grzejniki). Moje pytanie brzmi: jak i czy w ogóle takim mieszanym systemem można skutecznie sterować za pomocą np. jednego termostatu pokojowego? Jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 14.09.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Ta cisza po pytaniu Grzegorza mnie niepokoi czy nikt nie napisze jak to sterowanie działa, gdzie daliście termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.09.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Z mojej obserwacji i praktyki wynika że układem mieszanym steruje się przeważnie jak normalnym układem grzejnikowym bo przecież wydajności grzejników i podłogówek są dobrane odpowiednio do zapotrzebowania ciepła dla danego pomieszczenia Jedyna regulacją jest regulacja na początku uruchamiania inst. Tak że całą regulacje bierze na siebie programator pokojowy , no bo mając własne inst. c.o. jak często kręcicie termostatamiOczywiście każdym obiegiem podłogówki można sterować oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts