ol_inka 02.07.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Jak w temacie. Ziemia podobno leżała na pryzmie przez 2 lata. Przywieźli mi jedną wywrotkę - w miejscu planowanego ogródka owocowo-warzywnego mamy narazie glinę tylko. Czy ziemia taka nie ma jakichś szkodliwych związków, ewentualnie czy warzywa nie bedą mialy jakiegoś "bagiennego" posmaku?Moze ktoś wie jak zbadać taką ziemię czy nadaje sie pod uprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 10.07.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Też jestem ciekawy , bo przywiozłem taką ale testował ją będę dopiero za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.07.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Przecież rolnictwo Egiptu opiera się od tysiącleci na wylewach Nilu. A co tam się osadza na zalewowych obszarach, właśnie muł. Przy uprawie warzyw trzeba tylko sprawdzać jaką kwasowość gleby potrzebują, jak pamiętam to 5,5-6,7 ph, a ten muł może mieć około 5, ale warto to wiedzieć wcześniej, bo jeżeli tak to warto go zwapnować i to teraz na jakiś czas przed użyciem. Co daje wapnowanie i właściwe ph gleby, przede wszystkim łatwą dostępność pierwiastków zawartych w glebie. Sam muł jest bogaty w składniki, ale trzeba go dopasować do potrzeb roślin, które będziece mieli w ogródku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts