adamM18 02.07.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Witam, w tym tygodniu zabieram sie do budowy domku na ogródku diząłkowym (25m2 bo tyle można tam maksymalnie) dzisiaj skończyłem kopanie pod fundamenty, w poniedziałek robie szalunek i potem fundamenty, w zwiazku z tym mam kilka pytań: 1.beton użyty do fundamentów mieszam z 3 czesciami piachu+cement (w piachu chce "wmieszac" żwir) 2.podmurówke chce zrobić ze zwykłej cegły na wys. 20cm czy cement musi byc z wapnem- jezeli tak to jakie muszą byc propoercje z cementem+piachem?? a moze gotowa zaprawa?? chociarz to wyjdzie drożej 3.na podmurówke z cegieł pójdą pustaki o szerokosci 12cm- czy tyle wystarczy?? sciana wysoka na 2,4m 4.po ilu dniach po zrobieniu fundamentów można stawiać na nim podmurówke i ostatecznie sciane?? 5.jak już bedzie podmurówka to ile warstw pustaka można stawiać dziennie?? (bo chyba nie mozna od razu postawić połowy całej wysokości scian bo pierwsza warstwa pustaków na swieżym betonie może sie obsuwać/zapadać i tracić poziom) Czy macie jakieś cenne uwagi dla laika:-)?? Moze to moja pierwsza budowa ale jestem zaradny i myślę że sobie poradzę, z reszta to niemalże altanka wiec wyzwanie nie jest duże:] Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady i prosiłbym sie nie kłucić jak to ma często miejsce na wielu postach na muratorze gdzie jeden drugiego w swej wiedzy stara sie prześcigać (wiele postów przejrzałem żeby sie czegoś nauczyć ;p) Pozdrawiam wszystkich którzy sami postanowili sobie coś wybudować Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 03.07.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Witam, w tym tygodniu zabieram sie do budowy domku na ogródku diząłkowym (25m2 bo tyle można tam maksymalnie) dzisiaj skończyłem kopanie pod fundamenty, w poniedziałek robie szalunek i potem fundamenty, w zwiazku z tym mam kilka pytań: 1.beton użyty do fundamentów mieszam z 3 czesciami piachu+cement (w piachu chce "wmieszac" żwir) Proporcie moga takie być ale wiedz, że wytrzymałość betonu zależy bardzo od dobrego wymieszania, jeżeli nie będzie betoniarki to dawkę cementu należy zwiększyć. Do wody dodaj plastyfikatora (5 litrów kosztuje tylko 20zł a wystarczy Tobie na całą "budowę") pozwoli to zmiejszyć dawkę wody co także wpływa na wytrzymałość betonu, im mniej wody to beton jest twardszy. To co nazywasz fundamenty to odpowiednik ław fundamentowych. Ułóż w nich zbrojenie w tym przypadku wystarczy jeden pręt żebrowany fi 12 w środku ławy. 2.podmurówke chce zrobić ze zwykłej cegły na wys. 20cm czy cement musi byc z wapnem- jezeli tak to jakie muszą byc propoercje z cementem+piachem?? a moze gotowa zaprawa?? chociarz to wyjdzie drożej Cement nie musi być z wapnem, w zamian może być właśnie z plastyfikatorem. Plastyfikator zastępuje wapno w takim przypadku. UWAGA! Połóż papę pomiędzy ławą a podmurówką i pomaluj lepikiem lub, jeszcze lepiej urzyj plastikowej foli do poziomych izolacji fudamentowych. To po to aby nie podciągała woda/wilgoć na ścianę. 3.na podmurówke z cegieł pójdą pustaki o szerokosci 12cm- czy tyle wystarczy?? sciana wysoka na 2,4m Tego nie wiem ale wydaje mi się że mało. Jako ostatnią warstwę u góry zrób wieniec też ze zbrojeniem. 4.po ilu dniach po zrobieniu fundamentów można stawiać na nim podmurówke i ostatecznie sciane?? 5.jak już bedzie podmurówka to ile warstw pustaka można stawiać dziennie?? (bo chyba nie mozna od razu postawić połowy całej wysokości scian bo pierwsza warstwa pustaków na swieżym betonie może sie obsuwać/zapadać i tracić poziom) Można od razu, ale przy tak cienkiej ścianie muruję się 3 to 5 warstw dziennie aby się nie przewróciło. Czy macie jakieś cenne uwagi dla laika:-)?? Moze to moja pierwsza budowa ale jestem zaradny i myślę że sobie poradzę, z reszta to niemalże altanka wiec wyzwanie nie jest duże:] Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady i prosiłbym sie nie kłucić jak to ma często miejsce na wielu postach na muratorze gdzie jeden drugiego w swej wiedzy stara sie prześcigać (wiele postów przejrzałem żeby sie czegoś nauczyć ;p) Pozdrawiam wszystkich którzy sami postanowili sobie coś wybudować Adam Dziękuję i pozdrawiam szczególnie za chęci do samodzielnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.07.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 1. Mieszajac piach(zwir) z cementem otrzymasz beton 1:3, a takimi proporcjami to sie operowalo kilkanascie la temu teraz sie stosuje beton B20 czy B15, a na otrzymanie takiego betonu sa troszke scislejsze instrukcjie, zawierajace takie rzeczy jak np. ilosc wody . Przepis na betony roznej klasy, byl kilka razu i tu na forum, poszukaj (jak znajde wkleje ) 2. Trzeba rozroznic dwa pojecia: lawa fundamentowa i sciana fundamentowa, i jeszce 3 fundament. Lawa fundamentowa to wlasnie ta najwazniejsza czesc "fundamentu" ktora przenosi, i rownomiernie rozklada obciazenia na grunt. Sciana fundamentowa to sciana stojaca na lawie, nie pelnie juz ona jakis konstrukcyjnych, szczegolnych roli, mozna powiedziec ze robi sie ja, aby wyprowadzic, cos na czym mozna stawiac sciany . Sciana fundamentowa, moze byc monolityczna (lana z betonu), jak i moze byc murowana. Lawa fundamentowa, musi byc lana z betonu min B20, nie zaszkodzi w srodek lawy (symetrycznie do przyszlej sciany) dac prety np 2x fi 10 (zebrowane ). Wymiary lawy sa uzaleznione od obciazen jakie ma ona przenosic, oraz od szer. sciany fundamentowej. Lawa powinna miec te min 30 cm szer. i 20 wys. Lawa musi "lezec" na gruncie rodzimym, nosnym, nie moze pod nia byc nic luzno podsypane. Czaasami pod lawe daje sie chudy beton (B 7,5). Lawa musi byc tez wkopana ponizej dolnej grancy pzemarzania gruntu. Gdzy masz juz zrobiona lawe, masz kilka mozliwosci: -mozesz i sciane wylac z betonu (w tedy wykop robisz odpowiednio waski, i tylko dolem poszerzasz go na lawe) -mozesz tez zrobic wykop odpowiednio szerszy, wykonac szalunki, i je zalac betonem -mozesz tez na lawie wymurowac scianke, z bloczkow betonowych. Ktos powie ze to tylko altanka, ale mimo wszytsko najlepsze beda rozwiazania ostatnie dwa . Przy metodzie pierwszej izolacje, daje sie tylko na sciane. W dwuch pierwszych mozna, zaizolowac takze pionowo (w tedy tez pierwsza pozioma daje sie bezposrednio na lawie). O izolacjach zeby sie nie rozpisywac, poczytaj w dziale "Wymiana dowiadczen", jest tam przyklejony temat "Najczesciej zadawane pytanai na forum... czyli zanim napiszesz". Sciane fundamentowa tez mozna ocieplic , co zmoe byc wazne, jak bedziesz chcial miec piwnice, np. zeby wlasne ziemniaczki przechowywac ). Na sciane fundamentowa z czego by ona nie byla jak juz wspomnialem daje sie izolacje pozioma, przeciw kapilarnemu podciaganiu wilgoci, i robi sie ja albo ze specjalnej !! foli do tego przeznaczonej, albo 2x papa na lepiku na goraco . No i teraz pora na sciany. 3. Piszesz ze sciany z pustakow (beton komurkowy ?), piszesz tez ze 12 cm, wiec to chyba polowki ? Zalezy jaki wysoki ten domek, ale szzcerze mowiac, ja bym dal caly pustak . Beton komorkowy mozna murowac tradycyjnie na zaprawe, jak i na klej. Przy metodzie drugiej, kleju wychodzi znacznie mniej niz zaprawy, odpada mieszanie, dobieranie skladnikow, muruje sie szybciej i czysciej . Odpada tez praktycznie problem ilosci warstw jakie mozna od razu postawic, choc BK ma duza chlonnosc wiec i nawet z zaprawy szybko odciagnie wode. Do zwyklej zaprawy koniecznie dodaj plastyfikatora, aby nie zrobil sie efekt groszku. 4. Na temat scian to chyba tyle ) pamietaj tez aby zrobic izolacje pozioma podlogi na gruncie jak byc mial jeszcze jakies pytania pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamM18 03.07.2005 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Witam, na wstępie dziękuję za cenne uwagi, mam jedno pytanie co do fundamentów, otórz napisałeś: Proporcie moga takie być ale wiedz, że wytrzymałość betonu zależy bardzo od dobrego wymieszania, jeżeli nie będzie betoniarki to dawkę cementu należy zwiększyć. Do wody dodaj plastyfikatora (5 litrów kosztuje tylko 20zł a wystarczy Tobie na całą "budowę") pozwoli to zmiejszyć dawkę wody co także wpływa na wytrzymałość betonu, im mniej wody to beton jest twardszy. Jakie konkretnie mają być proporcje razem z tym plastyfikatorem? chodzi mi o to jaką wydajność on ma?? Beton będe robił porcjami 1 wiadro cementu +3 wiadra piachu w którym bedzie pół wiadra żwiru (tyle wystarczy żwiru? czy dać 3 części piachu +osobno żwir- jak tak to ile??) plus woda- ile to już zobacze po konsystencji- ile tak na "oko" przypadało by na taką porcje tego plastyfikatora??. Co do 12cm pustaka to skłoniła mnie głównie cena, gdyż różnica miedzy 12cm a 18cm to 1,50zł co przy ilosciach mi potrzebnych wychodzi taniej prawie 500zł i tu mam pytanie czy tą grubość zostawić czy lepiej cos grubszego- pytam sie bo nie chce zeby sie potem okazało ze zaoszczedziłem na czyms co mi potem wyjdzie bokiem:-) na scianie bedzie później (chyba dopiero w przyszłym roku) styropian+tynk. Wielkie dzieki za cenne wskazówki:-) Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 04.07.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Zależy od plastyfikatora, ile go dodać będzie pisać na opakowaniu.Plastyfikator w zasadzie tylko uplastycznia, czyli powoduje lepsze wymieszanie, zaprawa staje się bardziej "śliska". Nadmierna dawka powoduje, że beton będzie zbyt kruchy i może popękać. Co do żwiru to jest tzw pospółka i taką jest najlepiej stosować do wyrobu betonu. Pospółka to "mieszanina" piachu i kamieni różnych wielkości. Poczekaj jeszcze może na inne wypowiedzi bo ja w tym temacie jestem amatorem. -----------Ile plastyfikatora?Ja na na betoniarkę 130l dodawałem 1/3szklanki czyli około 100ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.07.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 w sklepie kupisz rozne rodzaje plastyfikatorow, w plynie, w proszku, roznych prodocentow, tam bedzie pisalo jakie proporcje sie daje. Tak obrazowo Ci powiem ze taki w proszzku, w torebce wielkosci 7x7, byl na 50kg cementu . Nalezy tez uwazac aby nie oddac go zbyt duzo bo w tedy beton moze tracic na wytrzymalosci Wazne jest tez aby plastyfikator dodac do wody zarobowej, najpierw z nia go wymieszac a potem dodac do betonu, gdyz inaczej moze sie nie wymieszac rownomiernie. Co do gruboscie to zdecydowanie 18, 500 zl to nie az jakos tak duzo, a sciany to jednak sciany 18 sie bedzie tez latweij murowac, bo nie bedzie Ci cala sciana na boki latac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts