Gość 10.11.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Mieszkanie o pow.55m*,blok z cegły /lata 60-te/ nieocieplony, 3 grzejniki , 3pkt.cwu - najlepiej gdyby kocioł był z zamkniętą komorą spalania / kominiarz nie widzi przeciwwskazań/. Naczytałem się opinii o różnym sprzęcie , ale właściwie zawsze opisy dotyczą domków lub dość dużych mieszkań . A co wybrać do małego mieszkania by nie uzyskać efektu "przemiarowania" i w efekcie wysokich rachunków za gaz ??? Będę wdzięczny za Wasze opinie . Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Nie spodziewałem się , że to aż tak "ciężki" temat ... Nie do ruszenia ? Nie ma tu na forum żadnego fachmana, instalatora , czy też użytkownika tego typu instalacji ??? Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 13.11.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Elexia, można zmodulować do 7KW, i tak będzie za duży (bardzo cicho pracuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Dzięki za odźwięk ... Eleksja -a z jakiej to firmy ? A co myślisz o termetowskim MiniMax Turbo ? Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 13.11.2002 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Chaffoteaux & Maury, Termet ostatnio zaczął instalować elektronikę z Altronixa i jest ona trochę zawodna, jestem raczej za Elexią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 No nieźle się naszukałem tej Elexii /tylko pod jednym adresem występuje ta nazwa /, ale znalazłem . Jednak pierwsze co mnie odrzuciło to spore gabaryty tego kociołka ( a termetowy o wiele mniejszy / i choć zachwalane są jego walory oszczędnościowe ta ja mam jednak wątpliwości... Czy nie ma naprawdę czegoś mniejszego na naszym rynku ? Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafcio555 13.11.2002 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Jak na ogrzewanie małego mieszkania (55mw) to uważam że przepłacisz za kocioł gazowy.Instalacja,przeglądy itp.bardziej opłaca się do większych domów np.100m-etrowych.Zależy jaki kocioł,ale może on Ci zabrać też trochę miejsca w mieszkaniu.Ja się zastanawiam nad promiennikami na sufit.Myslałeś o tym???W kalkulacji jest to tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafcio555 13.11.2002 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Jak na ogrzewanie małego mieszkania (55mw) to uważam że przepłacisz za kocioł gazowy.Instalacja,przeglądy itp.bardziej opłaca się do większych domów np.100m-etrowych.Zależy jaki kocioł,ale może on Ci zabrać też trochę miejsca w mieszkaniu.Ja się zastanawiam nad promiennikami na sufit.Myslałeś o tym???W kalkulacji jest to tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Przepłacam , ale co zrobić kiedy przerost demokracji w tym kraju prowadzi do takich , a nie innych rozstrzygnięć /to decyzja świeżo utworzonej wspólnoty mieszkaniowej /.Myślę ,że takich "kwiatków" może być coraz więcej w Polsce.Ale stało się... Więc chcę,żeby to miało ręce i nogi , tj. bezpieczeństwo+ wydajność+niewygórowana cena jeśli się da )+ jak najmniejsze gabaryty... Ale coś mi się wydaje ,że za dużo wymagam...I chyba jeszcze rzaden z liczących się producentów nie wpadł na pomysł wyprodukowania takiego kociołka do polskego m-2,3,4... Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 W zasadzie wszystkie kotly(wiekszosc) chodza na minimum 7-8 kW.Ustawia to serwisant.Dosyc waski jest Euroline z Junkersa i miesci sie w szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 14.11.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Zapomniałem o jeszcze jednym kociółku. Torus Viktoria, chyba najmniejszy na rynku i bdb. Polecam.Jutro mogę podać gabaryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Hugo - wspomniałeś o Torusie. Jeszcze latem odpowiadając komuś , wspomniałeś o jakimś ich nowym modelu , który ma się ukazać jesienią - wiesz coś już na ten temat ? A w ogóle co to za firma ? Masz jakiś namiar na nich ? Będę wdzięczny za jakieś info. Pzdrawiam -Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 15.11.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 To właśnie Victoria jest tym nowym modelem. Torus Poznań ul.Dąbrowskiego, znam tel do serwisu 061 665-69-50, chyba http://www.torus.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2002 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Dzięki Hugo za info , ale ten Torus to jakaś trochę anonimowa firma - brak strony internetowej , ciężko o jakiekolwiek informacje. Ale , w międzyczasie trafiłem na b.ciekawą jak mi się wydaje ofertę japońskiej firmy Ulrich /www.ulrich.com.pl/ , a mianowicie kocioł Wandlich-dwufunkcyjny,kom.zamknięta o regulowanej mocy 4-10(15)kW w promocyjnej cenie około 526 euro +vat=około 2250zł. Byłaby to więc superoferta , ale ... Czy wiesz coś o tych kotłach , firmie ? Jak z ich niezawodnością , sprawnością??? W reklamie wszystko wygląda tak pięknie... Proszę o Twoj, Wasz komentarz. Pozdrawiam -Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 18.11.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Kotła nie znam, widziałem to cudo 3 dni temu. Wizualnie w środku wygląda fatalnie, moja opinia wynikać może z przyzwyczajenia do kotłów europejskich. Ciasno, archaicznie, jak bym widział starego Vaillanta z przed 30 lat, albo jeszcze gorzej, ale podkreślam że może się mylę, może to bdb kocioł. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Mały gazowy to może być Ceramini Junkersa. Albo wybierz kocioł elektryczny. W takim mieszkaniu sprawdzi się 6 kW a kosztuje około 1800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2002 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Mario-na stronie Junkersa ani słowa o produkcie pod nazwą Ceramini... Daj więc jakieś bliższe namiary na ten kociołek.Hugo- więc skreślamy Ulricha ? A może znajdzie się jakiś zadowolony klient tej firmy ??Pozdrawiam - Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Ale to jest jednak jednofunkcyjny. Podaję adreshttp://www.instex.com.pl/o_kotly_wiszace_junkers.html#wiszaceTam znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2002 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Może już ostatni raz w tym temacie...Dostałem ofertę kotła SaunierDuval - Thematek F21E - dwufunkcyjny, komora zamknięta , moc regulowana od 8.9-21kW , zużycie gazu 1.06-2.41 m3/h za 2250zł brutto... Co Wy na to ? Czy warto w to wejść? Pozdrawiam -Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 19.11.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 małe piece. Na niemieckiej stronie Junkersa są małe piece zarówno tradycyjne (Ceramini) jak i kondensacyjne (nawet Cerapur 3-16 kW). Zadzwoniłem do polskiej infolinii, gdzie poinformowano mnie, że w Polsce nie ma zapotrzebowania na tak małe piecei nawet Ceramini został wycofany z oferty. Na nieieckiej stronie jest test ułatwiający wybór pieca. W moim przypadku wyszło:Cerapur 3-16 kW, dodatkowo zestaw kolektorów słonecznych, rekuperator. Od naszych sąsiadów dzieli nas nie tylko granica ale także kilkanaście lat różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts