Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI GAZOWY KOCIO?EK DWUFUNKCYJNY DO MA?EGO MIESZKANIA ?

Gość

Recommended Posts

Mieszkanie o pow.55m*,blok z cegły /lata 60-te/ nieocieplony, 3 grzejniki , 3pkt.cwu - najlepiej gdyby kocioł był z zamkniętą komorą spalania / kominiarz nie widzi przeciwwskazań/. Naczytałem się opinii o różnym sprzęcie , ale właściwie zawsze opisy dotyczą domków lub dość dużych mieszkań . A co wybrać do małego mieszkania by nie uzyskać efektu "przemiarowania" i w efekcie wysokich rachunków za gaz ???

Będę wdzięczny za Wasze opinie . Jack

No nieźle się naszukałem tej Elexii /tylko pod jednym adresem występuje ta nazwa /, ale znalazłem . Jednak pierwsze co mnie odrzuciło to spore gabaryty tego kociołka ( a termetowy o wiele mniejszy / i choć zachwalane są jego walory oszczędnościowe ta ja mam jednak wątpliwości... Czy nie ma naprawdę czegoś mniejszego na naszym rynku ? Jack

Jak na ogrzewanie małego mieszkania (55mw) to uważam że przepłacisz za kocioł gazowy.Instalacja,przeglądy itp.bardziej opłaca się do większych domów np.100m-etrowych.Zależy jaki kocioł,ale może on Ci zabrać też trochę miejsca w mieszkaniu.Ja się zastanawiam nad promiennikami na sufit.Myslałeś o tym???W kalkulacji jest to tańsze.

Jak na ogrzewanie małego mieszkania (55mw) to uważam że przepłacisz za kocioł gazowy.Instalacja,przeglądy itp.bardziej opłaca się do większych domów np.100m-etrowych.Zależy jaki kocioł,ale może on Ci zabrać też trochę miejsca w mieszkaniu.Ja się zastanawiam nad promiennikami na sufit.Myslałeś o tym???W kalkulacji jest to tańsze.

Przepłacam , ale co zrobić kiedy przerost demokracji w tym kraju prowadzi do takich , a nie innych rozstrzygnięć /to decyzja świeżo utworzonej wspólnoty mieszkaniowej /.Myślę ,że takich "kwiatków" może być coraz więcej w Polsce.Ale stało się... Więc chcę,żeby to miało ręce i nogi , tj. bezpieczeństwo+ wydajność+niewygórowana cena jeśli się da :smile:)+ jak najmniejsze gabaryty... Ale coś mi się wydaje ,że za dużo wymagam...I chyba jeszcze rzaden z liczących się producentów nie wpadł na pomysł wyprodukowania takiego kociołka do polskego m-2,3,4...

Jack

Hugo - wspomniałeś o Torusie. Jeszcze latem odpowiadając komuś , wspomniałeś o jakimś ich nowym modelu , który ma się ukazać jesienią - wiesz coś już na ten temat ? A w ogóle co to za firma ? Masz jakiś namiar na nich ? Będę wdzięczny za jakieś info.

Pzdrawiam -Jack

Dzięki Hugo za info , ale ten Torus to jakaś trochę anonimowa firma - brak strony internetowej , ciężko o jakiekolwiek informacje. Ale , w międzyczasie trafiłem na b.ciekawą jak mi się wydaje ofertę japońskiej firmy Ulrich /www.ulrich.com.pl/ , a mianowicie kocioł Wandlich-dwufunkcyjny,kom.zamknięta o regulowanej mocy 4-10(15)kW w promocyjnej cenie około 526 euro +vat=około 2250zł. Byłaby to więc superoferta , ale ... Czy wiesz coś o tych kotłach , firmie ? Jak z ich niezawodnością , sprawnością??? W reklamie wszystko wygląda tak pięknie... Proszę o Twoj, Wasz komentarz.

Pozdrawiam -Jack

Kotła nie znam, widziałem to cudo 3 dni temu. Wizualnie w środku wygląda fatalnie, moja opinia wynikać może z przyzwyczajenia do kotłów europejskich. Ciasno, archaicznie, jak bym widział starego Vaillanta z przed 30 lat, albo jeszcze gorzej, ale podkreślam że może się mylę, może to bdb kocioł. Zobaczymy.

Mario-na stronie Junkersa ani słowa o produkcie pod nazwą Ceramini... Daj więc jakieś bliższe namiary na ten kociołek.

Hugo- więc skreślamy Ulricha ? A może znajdzie się jakiś zadowolony klient tej firmy ??

Pozdrawiam - Jack

Może już ostatni raz w tym temacie...Dostałem ofertę kotła SaunierDuval - Thematek F21E - dwufunkcyjny, komora zamknięta , moc regulowana od 8.9-21kW , zużycie gazu 1.06-2.41 m3/h za 2250zł brutto... Co Wy na to ? Czy warto w to wejść? Pozdrawiam -Jack

małe piece. Na niemieckiej stronie Junkersa są małe piece zarówno tradycyjne (Ceramini) jak i kondensacyjne (nawet Cerapur 3-16 kW). Zadzwoniłem do polskiej infolinii, gdzie poinformowano mnie, że w Polsce nie ma zapotrzebowania na tak małe piecei nawet Ceramini został wycofany z oferty. Na nieieckiej stronie jest test ułatwiający wybór pieca. W moim przypadku wyszło:

Cerapur 3-16 kW, dodatkowo zestaw kolektorów słonecznych, rekuperator. Od naszych sąsiadów dzieli nas nie tylko granica ale także kilkanaście lat różnicy.