Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI GAZOWY KOCIO?EK DWUFUNKCYJNY DO MA?EGO MIESZKANIA ?

Gość

Recommended Posts

Mnie również program wybrał ten sam model Cerapur 3-16kW , w Polsce nie do kupienia i tak...A szkoda... Dziwna ta polityka Junkersa , a może właśnie to brak przemyślanej strategii działania na naszym rynku. A wracając do mojego wcześniejszego postu , co sądzicie o tym SaunierDival o którym wspomniałem ? Hugo - interesuje mnie bardzo Twoja opinia !

Jack

Moje mieszkanie o pow. 31 m2 w starej kamienicy ogrzewa kociol dwufunkcyjny o modulowanej mocy 7-12KW dla co. i 7-21 dla c.w.u. Uzywam go trzeci sezon, z minimalną mocą i temperaturą rzedu 40-55 C. Uwazam, ze dla mieszkan wazna jest szczegolnie mala moc kotla ogrzewającego uklad c.o. Kupując teraz kociol do mieszkania zwrocilbym uwage na mozliwie dlugi serwis gwarancyjny oraz tani serwis i tanie czesci zamienne. Nie inwestowalbym w drogi kociol z bajerami. Taka inwestycja, ze wzgledu na stosunkowo nieduze zuzycie gazu (w sezonie u mnie łącznie z kuchenką i cwu) za ok. 150 zł., a w wiekszych mieszkaniach srednio 200 zł. powoduje, iż zwrot zwiekszonej inwestycji bedzie wyjątkowo dlugi.

• 1 month później...
Jack, ja zamontowałem właśnie dwa tygodnie temu Themateka 21F. Mam metraż jakieś 150 m2 (nieocieplony dom). Spokojnie wyrabia i to na mocy ok. 13 -15 kW. Jednak chciałem ci powiedzieć o rzeczy, która może ci się przyda i ograniczy kosztów i nerwów. Od 2002 roku piece z zamkniętą komorą spalania nie podlegają odbiorą kominiarskim, więc nie musisz ich wcale informować i jeździć ( a ja byłem u nich 5 razy) Powiedział mi o tym dopiero serwisant od pierwszego uruchomienia pieca. To samo podobno z "próbą szczelności" wykonywanej przez zakład gazowniczy. Nie musisz tego robić i płacić za to. Zakład robi to bez pytania po czym wystawia rachunek (105). Co do oferowanej ci ceny tochyba bardzo tanio. Ja dałem 3000 - taka była chyba cena sugerowana, chyba, że potaniały. Weź pod uwagę też koszt dojazdu serwisanta do pierwszego uruchomienia ( u mnie 80 zł). Co do ciepłej wody mam pewne małe wątpliwości. Przy pełnym przepływie woda nie jest gorąca i przy napełnianiu wanny trzeba zmniejszyć wyraźnie przepływ żeby woda lała się gorąca. Wujek ma Duvala z poprzedniej serii jednak mam wodę b. gorącą. Nie da się tego wyregulować. Może się to wiązac z mocą 21 kW, wujek ma 24 kW. Jednak Polskie przepisy pozwalają podobno na max 21 kW przy zamkniętej komorze. Nie wiem jak piece dwufunkcyjne innych producentów z zamk. komorą sobie z tym radzą, chętnie się dowiem. Słysząłem także, że ta nowa seria themateków ma jakieś inne rozw. technologiczne odnośnie c.w.u. tzn jakieś płytowe grzanie wody a poprzednik miał "rurę w rurze" i może to byc z tym związane. Trzeba to jednak sprawdzić. Nie jest to zbyt uciążliwe, jednak spodziewałem się, że inaczej to będzie działało. Ogólnie piec godny polecenia na pewno z powodu małej awaryjności, odpukać. Podobno Bereta, Junkers, czy Termet nie są tak bezawaryjne. Gwarancja na themateka jest roczna chyba, że dopłacisz 100 zł to dostaniesz na 2 lata.

Przepraszam,że nie napisałem jak się sprawy potyczyły dalej , ale miałem już w pewnym momencie taki mętlik w głowie, że musiałem odpocząć...Pod koniec grudnia zdecydowałem się w końcu - kupiłem Themaclasic F21E Saunier Duval /kom.zamknięta/.Lubię bardzo wszystko co francuskie :smile:Sam kocioł to 2632zł+płyta podłączeniowa 204zł+tyg.reg.temp.SD 5002 252zł+ kolektor odprowadzania kondensatu (jakieś niewielkie ilości jak dotąd) 225zł = 3313zł oraz koszt zespołu odprowadzania spalin coś około 1000zł... I to wszystko. No i jestem zadowolony ! Serwisant /30zł za dojazd/ustawił kocioł na minimalną moc ,czyli ciut ponad 8 kw- temperature co po testach ustawiłem na 56st., cwu na 2,5 tj . około 46-47st. i kocioł spalił dotąd średnio 6.3m3/dobę GZ-50 przy temp.w pomieszczeniach 19/16noc (może kogoś dziwią te temperatury, ale nie lubię gdy mi jest za gorąco i te 19st. to aż za dużo ) .

Dyzmund - trochę przepłaciłeś...Chyba ,że to cena i za wszystkie dodatkowe "drobiazgi"? Masz podobny kociołek , tylko troszkę okrojony , ale jeśli ustawisz pakrętło cwu na ECO lub dalej to nie powinieneś mieć żadnych problemów z gorącą wodą , a jeśli jest inaczej to dzwoń po serwisanta!

Zobaczymy co czas przyniesie , ale jeśli będzie jak dotąd to zakup tego kotła mogę szczerze polecać. Tymczasem - Jack

Jak rozumiem Jack - impreza kosztowała Cię ok 4300,- W takim razie chyba nie przepłaciłem bo u mnie nie trzeba było kupować konsoli przyłączeniowej - co prawda piec kosztował 3000 - ze sterownikiem - (Euroster wart. 150,0) Ale komin nie kosztował mnie 1000 zł tylko 250 zł (bo to zamknięta komora). W sumie dałem o 1000 zł mniej od Ciebie. Nie wiem co chcesz powiedzieć przez to że mój piec jest okrojony. Chętnie dowiem się czego nie mam oprócz konsoli przyłączeniowej.

Dyzmund- komin kosztował mnie 1000zl, bo to było nie jak u Ciebie 1m wyjścia bocznego 100/60 , a kilka metrów w górę 125/80 ...U mnie Thematec można już kupić od 1980zł...Z tego co się dowiedziałem , to Thematec ma mniej funkcji kontrolnych ,elektroniki,ale to o zbliżonych parametrach do serii Themaclasic kocioł .Więc oby nam się dobrze sprawowały...A potwierdzam , że jest nieźle , bo np. przez ostatnie trzy słoneczne dni , kociołek zużył średnio 2.8 m3/dobe . Jack

• 3 weeks później...