Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop drewniany oparty o murowane ściany konstrukcyjne

Recommended Posts

Chciałem Was zapytać o subiektywne wrażenia z użytkowania drewnianego stropu opartego na murowanych ścianach konstrukcyjnych.

Czy taki strop jest (%) dużo tańszy w przeliczeniu na m2?

Czy warto więc wprowadzać stosunkowo kosztowną korektę w projekcie?

Interesuje mnie również komfort; czy taki strop jest wystarczająco cichy?

Czy ma jakieś kluczowe wady? Czy można się tych wad pozbyć?

Może pomimo ewentualnych wad strop drewniany jest warty uwagi jako prosty konstrukcyjnie?

A może nie warto bawić się w drewno i wylać strop betonowy?

Jeśli tak, to dlaczego?

Chciałbym poznać Wasze opinie....

Chciałem Was zapytać o subiektywne wrażenia z użytkowania drewnianego stropu opartego na murowanych ścianach konstrukcyjnych.

Czy taki strop jest (%) dużo tańszy w przeliczeniu na m2?

Czy warto więc wprowadzać stosunkowo kosztowną korektę w projekcie?

Interesuje mnie również komfort; czy taki strop jest wystarczająco cichy?

Czy ma jakieś kluczowe wady? Czy można się tych wad pozbyć?

Może pomimo ewentualnych wad strop drewniany jest warty uwagi jako prosty konstrukcyjnie?

A może nie warto bawić się w drewno i wylać strop betonowy?

Jeśli tak, to dlaczego?

Chciałbym poznać Wasze opinie....

Tak pokrótce to:

wady:

- ochrona przeciwpożarowa

-korozja bilogiczna

- mała sztywność

- mniejsza trwałość i zmiana charakterystyk eksploatacyjncy z czasem (ugięcia itp.)

zalety:

- stosunkowo łatwo wykonać

- spora izloacyjność termiczna

- szybkość wykonania

- może , ekologiczność jak ktoś lubi :wink:

Oczywiście jest sporo możlwiości aby większość wad w znacznym st\opniu zredukować np. ryzyko korozji biologicznej czy zabezp. przed ogniem - niemniej jednak w stosunku do np. betonu czy żelbetu to będzie nadal wadą.

Strop drewniany to jest to! Tak pomyślałem będąc na etapie tzw. przemyśleń. Lubię drewno i perspektywa odsłoniętych belek bardzo do nas przemawiała. .Ponieważ nie planujemy poddasza użytkowego, akustyka przy tym rozwiązaniu była sprawą drugorzędną. Natomiast według osób które taki strop zrobiły i p. Architekt kwestia obniżenia kosztów przemówiła do nas „in plus”. Od miesiąca cieszę się takim stropem i ... nie jestem przekonany co do ceny, gdyż wykończenie generuje dodatkowe koszty - materiał + robocizna . Jednak zawsze zostaną nieocenione walory estetyczne i niepowtarzalny klimat pomieszczeń z sufitem drewnem wykończonym.