Fidelis 03.07.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Chciałem Was zapytać o subiektywne wrażenia z użytkowania drewnianego stropu opartego na murowanych ścianach konstrukcyjnych. Czy taki strop jest (%) dużo tańszy w przeliczeniu na m2?Czy warto więc wprowadzać stosunkowo kosztowną korektę w projekcie? Interesuje mnie również komfort; czy taki strop jest wystarczająco cichy?Czy ma jakieś kluczowe wady? Czy można się tych wad pozbyć?Może pomimo ewentualnych wad strop drewniany jest warty uwagi jako prosty konstrukcyjnie? A może nie warto bawić się w drewno i wylać strop betonowy?Jeśli tak, to dlaczego? Chciałbym poznać Wasze opinie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.07.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Chciałem Was zapytać o subiektywne wrażenia z użytkowania drewnianego stropu opartego na murowanych ścianach konstrukcyjnych. Czy taki strop jest (%) dużo tańszy w przeliczeniu na m2? Czy warto więc wprowadzać stosunkowo kosztowną korektę w projekcie? Interesuje mnie również komfort; czy taki strop jest wystarczająco cichy? Czy ma jakieś kluczowe wady? Czy można się tych wad pozbyć? Może pomimo ewentualnych wad strop drewniany jest warty uwagi jako prosty konstrukcyjnie? A może nie warto bawić się w drewno i wylać strop betonowy? Jeśli tak, to dlaczego? Chciałbym poznać Wasze opinie.... Tak pokrótce to: wady: - ochrona przeciwpożarowa -korozja bilogiczna - mała sztywność - mniejsza trwałość i zmiana charakterystyk eksploatacyjncy z czasem (ugięcia itp.) zalety: - stosunkowo łatwo wykonać - spora izloacyjność termiczna - szybkość wykonania - może , ekologiczność jak ktoś lubi Oczywiście jest sporo możlwiości aby większość wad w znacznym st\opniu zredukować np. ryzyko korozji biologicznej czy zabezp. przed ogniem - niemniej jednak w stosunku do np. betonu czy żelbetu to będzie nadal wadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 04.07.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 A cenowo to jak to się ma do stropu wylewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek P. 04.07.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Strop drewniany to jest to! Tak pomyślałem będąc na etapie tzw. przemyśleń. Lubię drewno i perspektywa odsłoniętych belek bardzo do nas przemawiała. .Ponieważ nie planujemy poddasza użytkowego, akustyka przy tym rozwiązaniu była sprawą drugorzędną. Natomiast według osób które taki strop zrobiły i p. Architekt kwestia obniżenia kosztów przemówiła do nas „in plus”. Od miesiąca cieszę się takim stropem i ... nie jestem przekonany co do ceny, gdyż wykończenie generuje dodatkowe koszty - materiał + robocizna . Jednak zawsze zostaną nieocenione walory estetyczne i niepowtarzalny klimat pomieszczeń z sufitem drewnem wykończonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts