Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SADY - komentarze do budowy YaMarzeny i Wojtka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chciałam się ujawniać do tej pory, bo właściwie niczego jeszcze nie zaczęliśmy...

Jak to niczego nie zaczęliście :o ? Podjeliście decyzję, macie działkę, projekt, kredyt i ekipę. To tak jakby dom już stał... Nie martwcie się, na zmartwienia przyjdzie jeszcze czas, czy starczy pieniędzy, czy nas (Was) nikt nie wykiwa, czy zrobią dobrze, a to dopiero przygrywka, potem przychodzi elektryk i chce do centymetra wiedzieć gdzie mają być gniazdka, hydraulik zadaje równie niespodziewane pytania, a trzeba jeszce wybrać płytki do łazienki, kolor okien... ech wykończeniówka - to dopiero wyzwanie.

Czyli nie mart się i oszczędzaj się

Powodzenia

Dzięki Żaba, ale widzę, że u Ciebie też wszystko na pełnych obrotach...

Tak z ciekawości: planujesz urlop w tym roku, czy ze względu na budowę nie bardzo?

Pozdrawiam

YaMarzena

Teraz będzie 2 tyg. przerwa na budowie, więc moglibyśmy gdzies wyskoczyć, ale tak jestem pochłonięta budową, że nie mam ochoty na wyjazd. Zawsze jest coś do zrobienia, trzeba zaplanować następne zakupy, ponegocjować ceny... Jeszcze tyle przed nami....

Zresztą, wystarczy, że moje dzieci wyjadą, a czuję sie jakbym miała urlop :D

Żaba: a ja już planuję jakiś wyjazd na wrzesień, bo obawiam się, że do tego czasu budowa może mnie pokonać ;) Nie wiem jednak, czy wtedy zostanie chociaż złotówka... :wink:

inż. Mamoń: przez chwilę miałam poczucie, że Wojtek, mój luby i Bardzo Ważny Inwestor podszył się i robi mi kawał. Miałam takie poczucie, bo: a) też jest spod Poznania, b) często używa tekstów z Rejsu, c) nawet mój motocykl nazwał "Mamoniowa". Po dzienniku widzę jednak, że nie :)

Witam serdecznie więc i życzę powodzenia na Twojej budowie :D

Pozdrawiam

YaMarzena

Legalett... hmmm... chodziło mi to swego czasu po głowie :) Ciekaw jestem jak Ci to wyjdzie (to znaczy mam nadzieję że jak najlepiej, a ciekaw jestem ze względów techniczno-poznawczych :wink: )

A co do terminu "działkobudowa" to chyba zrobię go Public Domain. Żadnych copyrightów, używajcie do woli :D Ale dziękuję za pamięć :)

Whisper: ja się do Legalettu zapaliłam od razu po zobaczeniu tej technologii. Potem urabiałam mojego Inwestora, negocjowałam z Gdańskiem i w końcu stanęło na moim :lol: Jak chcesz obejrzeć "bebechy" to zapraszam, w końcu masz niedaleko... :)

A Twój dziennik jest dla mnie inspiracją, otuchą, motywacją i dawką humory na przemian :p

maksiu: witaj... już dawno zostałeś okrzyknięty guru na forum budujących, więc to zaszczyt gościć takiego speca :) I dzieki za slowa uznania o stronce... tak sobie dlubie po nocach ;)

Pozdrawiam

YaMarzena

Widzę, że budowa ruszyłą z kopyta. To miło i cieszy.

Co do wykonawcy - tak się czasami zastanawiam czy zawsze wykonawca polecany sprawdzi się u innego inwestora. My ogólnie mamy o swoim dobre mniemanie, choć ostatnio zaliczył drobną wpadkę w wyliczaniu ilości płytek :cry:

Pozdrawiam i zyczę trafnego wyboru, choć w środku sezonu pewnie będzie ciężko znaleźć dobrą firmę od zaraz.

Pewnie nie zawsze ktoś polecany sprawdzi się u innego inwestora, ale szanse na to, że okaże się dobry rosną wraz z ilością poleceń :)

Co do ekip - to zaskakujące - ale znalazłam ich mnóstwo. Mam jednak wątpliwości odnośnie jakości pracy, w końcu zdrowy rozsądek nakazuje przypuszczać, że dobra ekipa ma cały sezon z góry zajety. Nie załamuję rąk jednak, tylko umawiam się ze wszystkimi po kolei, rozmawiam, zbieram wyceny i targuję się do bólu. Ci, którzy opuszczają cenę o 30% po kilku minutach, odpadają od razu. Pewnie zbyt zdesperowanilub nie mający pojęcia o zakresie prac ;)

Dzięki za odwiedziny rafałku i niech Ci rośnie w górę! :lol:

damiangajda: a piszcie sobie, piszcie... admin ma co innego do roboty 8)

YaMarzena

Ja tak jeszcze w kwestii oczekiwań od ekipy. Ocena np. tynków może być bardzo subiektywna. Ja jestem zadowolony, są proste, mają w zasadzie oczekiwaną fakturę, ale co by było, gdybym zaczął biegać z halogenem? :roll:

Uważam, że warto przed podpisaniem umowy dopisać w niej jak będziemy odbierać daną pracę, bo jak powiedział kiedyś nasz majster - przy halogenie to by była zupełnie inna cena (a tam mamy zapis o PN i nam się podoba).