Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SADY - komentarze do budowy YaMarzeny i Wojtka

Recommended Posts

Jestem pod ogromnym wrażeniem :

a) świetnie zrobionej strony budowy

b) dziennika

c) ładnej działeczki , o przepraszam - działkobudowy :)

d) metodycznego podejścia do zatrudniania ekip

e) ..... no i kosztów pospółki i jej ogromnej ilości :o

Pisz , pisz o wszystkim. Wygląda na to , że wiele będę mogła się nauczyć od Ciebie, a pewnie nie tylko ja :)

Marzenko , ja również planuję płytę legalett.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj na budowie kompletny marazm. W południe ekipa przerwała prace, bo żar lejący się z nieba nie pozwalał na oddychanie, nie mówiąc już o wysiłku fizycznym. Najpierw trochę pomarudzili na upał, potem część ekipy poszła wykąpać się w Wiśle (wariaci!), a Szef został dotrzymać mi towarzystwa.

:lol: :lol: :lol:

Tak tam - Pogoda daje się we znaki. Nasz kafelkarz to szef naszej ekipy murarskiej. Ostatnio jakoś robota nie pali mu się w rękach, siedzi w chłodzie domku i z dziwnym namaszczeniem dopasowuje płytki na podłodze. A chłopaki kopią fundamenty pod jakiś dom. Czasmi tylko jedzie do nich zobaczyć i szybko wraca. Żona podejrzewa, że nie skończy szybko - chyba, że się ochłodzi... :wink: Tak więc widzisz sama, że zachowania Twojej ekipy są całkiem "normalne".

Pozdrawiam i trzymam kciuki (mam nadzieję, że się ochłodzi).

Renatka:

Dzięki za ciepłe słowa :p Jesteś wielka! :wink:

Pospółki szukaliśmy ponad miesiąc, normalnie cena oscyluje około 20-22 złotych + transport. Znaleźliśmy taką za 16,80 już z transportem, ale i tak cena za całość jest powalająca, to prawda :(

Co do Legalettu to mam nadzieję, że sprawdzi się w praktyce. To ja pierwsza w domu przeczytałam o tej technologii i to ja przez kilka miesięcy urabiałam mojego Inwestora, żeby zaryzykował i zdecydował się na coś nowego. Jak płyta nie spełni naszych oczekiwań, to mnie po prostu w domu powieszą :o

A Ty kiedy zaczynasz budowę Renatko? Masz już konkretne plany?

Uściski

YaMarzena

Whisperku, na żywo wygląda to jeszcze bardziej hmmm... profesjonalnie. Zawsze budowa kojarzyła mi się z brudem i bałaganem, a jak na razie wszystko jest jakieś takie... czyste i w ogóle :-?

Mam nadzieję, że jak zaczną stawiać ściany i przyjdzie już "normalna" ekipa to wreszcie zobaczę "prawdziwą" budowę :wink:

Uściski

YaMarzena

Rafałku:

Kurcze, chcesz mnie pozbawić przeżyć obowiązkowych dla każdego inwestora? Trochę się muszę powkurzać, a wzorem innych kobiet z forum powinnam też wprowadzić kilka niecenzuralnych słów do własnego słownika. A jak na razie jedyne co mogę powiedzieć to "dobra robota chłopaki" :(

Heh, wiem, że i tak mnie to nie minie :p

Pozdrawiam

YaMarzena

YaMarzena, będę się powtarzać ale cóż, fajną macie budowę i jeszcze fajniejsza stronkę. "Sąsiadko gminna" z chęcia bym te wasze pająki zobaczyła w realu.

Jak tam decyzja w sprawie bloczków na ogrodzenie, bo na prezentowanym przez Ciebie zdjęciu wyglądaja ok. moze i my byśmy takie zakupili, zawsze w grupie rażniej się negocjuje :D

Przy okazji czym jeżdzisz?

Nulla, sąsiadko, witaj ponownie :p

Z obejrzeniem "pająków" możesz mieć niestety problem, bo jutro (poniedziałek) od 7 rano zalewają to betonem :( Zostaną już tylko zdjęcia... Ale oczywiście zapraszam Cię w dowolnej chwili, po południu robimy na przykład grilla pożegnalnego dla ekipy od płyty fundamentowej - będzie można obejrzeć gotowy efekt przy kiełbasce lub kurczaku - gorąco zapraszam :)

Co do bloczków to ciągle liczymy koszty. Niezbędna jest podmurówka lub fundamenty pod same słupki. Mamy ceny jednostkowe za poszczególne elementy, mogę podesłać Ci mailem jak chcesz (napisz może adres na priva).

I już na koniec: jeżdżę (jeszcze) Yamahą Virago, mój miły Dragstarem. Piszę "jeszcze" bo z okazji budowy domu wystawiliśmy sprzęty na sprzedaż, teraz liczymy każdą złotówkę. Oczywiście w planach jest "odkucie się" po budowie i kupienie czegoś... ale sama wiesz pewnie jak to jest :-?

Uściski

YaMarzena

YaMarzena - dlaczego do fundamentów wrzuciłaś 10 gr zamiast 1 gr? A czy zwróciłaś uwagę na rok bicia tejże monety? Według wszelkich zasad powinna to być moneta z bieżącego roku. Poza tym należy zalać po 1 monecie za każdego domownika. Jakby co - sprawdź: art 167, ust 15. Ustawy (Dz. U. 80 z 2004 poz 783)

POZDRAWIAM :D

Ja to mam chyba całe życie pod górkę :-?

Inżynierze, już tłumaczę: przyjeżdżam sobie na działkobudowę... jak zwykle oczekuję atmosfery sielskiej i anielskiej, powitania ciepłego i ogólnego marazmu w oczekiwaniu na gruchę... a zastaję pana czyszczącego pompę i drugiego, co właśnie resztkę gruchy w ostatni róg leje... i tutaj wypadki nabierają tempa:

parkuję, wyskakuję z samochodu i lecę pędem do ostatniego niezabetonowanego jeszcze rogu (jakieś 50m)... w biegu krzyczę "staaaaaaaaaaaaaaaać!"... panowie trochę osłupiali, ale wzrok miałam na tyle dziki, a suknię plugawą (hehe), że odstąpili... podbiegam, zaglądam: uff, zmieści się... no, ten grosz oczywiście... gdzie pieniądze? zostały w samochodzie :x... nigdy nie umiałam biegać szybko, ale teraz niejeden sprinter popatrzyłby na mnie z podziwem.... biegnę, łapię portfel, wracam... w biegu drżącymi paluchami przeszukuję kieszonkę na drobne... 5 zł? eee - myślę sobie - już mnie straszą wykończeniówką, to zacznę oszczędzać, za takie 5 zł to... no właśnie, co mogę kupić za 5 zł? waciki? :wink: z tego samego powodu odpada także 2 zł i złotówka... nie mam grosika :evil: ale dostrzegam dwie żółte pięciogroszówki... może jedna to za mało? dwie? trudno, musi wystarczyć :)

stoję nad szalunkiem zachwycona własnym dziełem, pan najwyraźniej przymierza się do zakończenia roboty, a mi jakaś natrętna myśl zaczyna formować się z tyłu głowy... aparat! :o :x :evil: i wszystko od nowa, znowu "staaaaaaaaaać!", znowu galop, powrót i dokumentacja faktograficzna... ufff, zdążyłam 8)

Po wszystkim panowie uprzejmie sugerowali jakie inne rzeczy mogłabym wrzucić do fundamentu. Z łagodniejszych usłyszałam stanik lub majtki, a z mniej łagodnych męża :wink: Tylko kto by wtedy był inwestorem???

Mam nadzieję, że teraz rozumiecie inżynierze Mamoń... :lol:

Pozdrawiam

YaMarzena

Czekam na ten wieniec nurni, oj czekam... przebierm nóżkami z niecierpliwością :D

Sady są w gminie Czosnów, za Łomiankami, wzdłuż trasy gdańskiej. Halinów jest mi bliski bo i moi rodzice i brat mają tam działki, tylko ja się nie dałam namówić :oops: Wybrałam zimną północ ;)

A Twój dziennik nie poczytuję tylko czytam regularnie, howgh!

Pozdrawiam

YaMarzena

Aaaaaaaa Czosnów. To już wiem.

Intercars tam jest - czyli moja ulubiona firma bo ma wszystkie części do wszystkich samochodów (no może prawie) :wink:

No to w sobotę będę koło Ciebie przejeżdżał, bo jadę obozowisko nad morzem dla Rekina rozbić. Jak nie masz nic przeciwko to możem z rodzinką zajechać - będzie gdzieś koło 4:00 AM :o :D .

Pozdrowionka dla Cię i rodzinki z Halynowa

Renatko: dzięki, ale ten film akcji to będzie klasy C, budżet nie ten i aktorzy tacy jacyś... naturszczyki same ;)

nurni: o 4 am powiadasz? A to zapraszam serdecznie :) Możesz wstąpić i podlać beton, żeby za bardzo nie wysechł ;) A na poważnie to możecie zajechać wracając znad morza, zapraszamy :p

YaMarzena