Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SADY - komentarze do budowy YaMarzeny i Wojtka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Renatko: jakiego węża? wiadereczko! Do pompy, tam kilka skłonów, coby napełnić naczynie, potem na płytę i podlewać równiuteńko :lol: Na szczęście przykryliśmy płytę folią budowlaną, więc beton sam się o siebie zatroszczy :)

Żaba: szkoda, że nie masz zdjęcia... ja widziałam jeszcze w okolicy cudownego gargamela z pałacowymi tralkami dosłownie wszędzie, jak się poprawi pogoda to go obfotografuję, bo naprawdę warto pooglądać :o

Uściski

YaMarzena

Widzę ,że pojawiło się uzupełnienie kosztów budowy. Mam w związku z tym pytanie: czy płyta jest tak duża jak podana w projekcie powierzchnia zabudowy , czy też musi być odrobinę większa ?

Czy Legalett liczy sobie mniej za płytę w części nieogrzewanej, czy jak leci z metra?

Czy bank żądał od Was oprócz ubezpieczenia budowy i kredytu również i ubezpieczenia się Was na życie w jakimś renomowanym towarzystwie ubezpieczeniowym?

Renatko,

Płyta ma dokładnie takie wymiary jak powierzchnia zabudowy, bez tarasów i ganku. Na wykonanie tarasu i wejścia dogadałam się bezpośrednio z ekipą wykonującą płytę - łatwiej było zrobić to od razu, bo i koparka była na miejsu i ludzie, trzeba było zamówić tylko trochę więcej pospółki i betonu. Legalett nie liczy "z metra" - w ofercie wyszczególnione są materiały użyte do wykonania i robocizna, za powierzchnie nieużywane nie płacisz więc nic poza robocizną i rzeczami, które tam wchodzą (styropian, pospółka, zbrojenie, beton). W ofercie Legalettu jest pospółka i beton, ale dosyć drogie, z oficjalnych cenników. My dogadaliśmy się tak, że wszystkie dodatki załatwiamy sami, bierzemy faktury na Legalett, dzięki czemu w ostatecznym rozrachunku odzyskujemy jeszcze 15% z VATu. Ogólnie wyszło nam taniej o jakieś 10 000 od pierwszej oferty z Legalettu. Namiary na naprawdę tanią pospółkę i pana od koparki masz na naszej stronie, beton jest wszędzie w okolicy mniej więcej w tej samej cenie 155-160 zł za metr razem z pompą.

Po stronie Legalettu było: styropian na obrzeża płyty i na izolację, zbrojenie, rurki w systemie grzewczym, obudowy agregatów + robocizna (wykonanie płyty wraz z kanalizacją, wejściem wody, prądu, drenażem, ułożeniem ogrzewania itp).

Po naszej stronie: koparka (polecona przez ekipę wykonującą płytę), pospółka, beton, rurki miedziane i rurki wszystkie inne (w praktyce wygląda to tak, że dajemy kasę szefowi ekipy a on sam jedzie do hurtowni i wybiera odpowiednie rury oraz bierze faktury na Legalett - po prostu raj).

Same agregaty, termostaty i połączenie z kominkiem montuje się już w późniejszym etapie, jak stoją ściany i jest prąd.

Kredyt brał sam Wojtek, bo istniało niebezpieczeństwo, że jako pracownik budżetówki mogłabym zaniżyć zdolność kredytową :wink: Z tego co wiem nie chcieli ubezpieczenia na życie, ale Wojtek takie ma, więc albo wzięli to co już było albo po prostu nie chcieli - zapytam rano, jak się obudzi :)

Trzymaj się Renatko i odwiedź nas niedługo!

YaMarzena

Nulla:

Policja zatrzymała mnie chyba ze dwa razy w ciągu 3 lat. W obu przypadkach, żeby pooglądać motocykl i pogadać :p Raz to byli kolesie na Hondach, a raz zwykłe krawężniki, ot wszystko.... Nie sprawdzali żadnych dokumentów, nic, po prostu pytali jak się jeździ, ile wyciąga (hehe :D ) i kto mnie na to namówił (może to temu komuś chcieli wlepiać mandat, nie wiem) :roll:

Waga Wirażki to 180 kg + płyny, czyli w sumie niecałe 200 kg, da się od biedy podnieść :wink:

kroyena:

Witam, witam! Mam poczucie, że znam Cię od dawna (czytuję dziennik oczywiście :) )

Teraz już wiem, dlaczego nigdy jakoś nie ufałam feng-shui :wink:

Uściski

YaMarzena

Szukając informacji o Twoim projekcie obejrzałam sobie Twoją stronkę. I co tam zobaczyłam? No co...? Dzięki Marzenko :oops: Zaproszenie na kawę bardzo aktualne, a za tego linka i komentarz do niego to i nawet ciastko dorzucę... :D :p Wzruszyłam się. Naprawdę.

Acha, no i zapomniałam napisać z wrażenia, że projekt jest szałowy. Jak my wybieraliśmy, to jeszcze go nie było... :evil:

Moje największe miłości: parter, duży salon i zadaszony taras. Cudo. Bardzo mi się podoba rozwiązanie kuchni, jadalni i salonu. Bardzo dyskretnie oddzielone. Czy salon jest obniżony? Bo w opisie nic nie ma, ale na rysunku tak mi wygląda. No i te dwie garderoby z sypialni. Świetny pomysł, my mamy jedną, ale już wiemy, że ją podzielimy... :roll:

Gratuluję wyboru projektu.

To kiedy do nas wpadniecie?

Jagna:

Nasze projekty są bardzo podobne - taras w tym samym miejscu, podobnie garaż, rzuty zbliżone. Miło będzie sobie porównywać oba domki :p Za zaproszenie serdecznie dziękuję, ciacha sami przywieziemy :) Mało kto z naszych znajomych teraz się buduje, więc szansa porozmawiania z kimś, kto buduje podobny dom i w dodatku bardzo blisko to wielka frajda! A co do terminu to może ten łykend? Tylko nie wiem czy nie za szybko i czy będziecie mieli wtedy czas...

Renatka:

Dzięki za życzenia. Mam nadzieję, że już niedługo sama będziesz negocjować z Legalettem, a my będziemy z wypiekami czytać Twój dziennik 8) Kiedy przyjeżdżasz na swoje włości?

Nulla:

Sąsiadko, oczywiście! Dzięki za priva :lol:

Powiem tak budowa zaczyna się troche innaczej niż te które znam dotychczas :roll: :-? Dziennik pisany super :p Pomyślałam zajżę a jak zaczęląm to nie mogłam przestać i cały czas z uśmiechem :p :p Styl pisania masz jak dla mnie porywający :p

Wpisuję się do obserwatorów twojej budowy :wink:

No i na poprawę humoru będę to zaglądać bo opowieśc o groszach w płycie była :roll: :roll: bardzo realistyczna :lol: Prawie widziałam cię w akcji :lol: :lol: :lol:

PS. Pozdrawiam imienniczkę :wink: