kasiaR 04.07.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Prosze o porady w zakresie tynków wewnetrznych. Jestem zielona i nie wiem jakie wybrac i nie zbankrutować. Gipsowe? Wapienne? gipsowo -wapienne?cementowo-wapienne? z agregata? zacierane ręcznie ? Jakie tynki polecacie? Które są tańsze ? Dziekuje za porady. Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.07.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Gipsowe 22 zł/m2 (robocizna+materiał) Cem-wap 20 zł/m2 (j.w) +gładź gipsowa (5zł/m2 materiał + 10 zł/m2 robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 04.07.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Najtańsze są z płyt GK ale mają wielu przeciwników. W dalszej kolejności cem-wap. robione recznie przez wschodnie ekipy. maxymov twoje ceny sa księżycowe. Ja mam cem-wap zacierane filcem 8 pln ściany 9pln sufity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 04.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Ja za tynki gipsowe (Knauf) maszynowo płaciłam 20 zł/m2 (robocizna + materiał). Bardzo jestem z nich zadowolona. Jedyny ich mankament to to, że bardzo łatwo je uszkodzić ale z drugiej strony te uszkodzenia można załatać gipsem i nie jest to widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 04.07.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 cześć. cementowo wapienne a w zasadzie wapienno cementowe z filcówką 17-18 zł m2, każdemu podoba się co innego. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.07.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Ja za gipsowe (Knauf) maszynowo płaciłam 21 zł/m2 (robocizna + materiał). Bardzo jestem z nich zadowolona. Jedyny ich mankament to to, że bardzo łatwo je uszkodzić ale z drugiej strony te uszkodzenia można załatać gipsem i nie jest to widoczne. Maluszku czy mógłbym prosić na privka namiary na tynkarzy i słynnego pana od reku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 04.07.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Może trochę laickie pytanie, ale co daje zacieranie filcem? Tynki są gładsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.07.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 My mamy cementowo-wapienne z filcem. Koszt 16 zł. Filc robiony piaskiem kwarcowym załatwianym (bez dodatkowych kosztów) przez wykonawcę. Koszt materiału podstawowego na m2 szacujemy na 2-3 zł. cena maxymowa za cementowowapienne są faktycznie astronomiczne tym bardziej, że to mają być tynki pod gładź. ceny ppp.j są bardzo atrakcyjne - jednak w moich rejonach nierealne. Słyszałęm o podobnych w ubiegłym roku, ale to było w południowowschodniej Polsce. Czemu wybraliśmy cementowo-wapienne? - bo są w 100% naturalne. Poczytałem sobie o składach szpachli i tynków gipsowych i sporo tam dodatków "uszlachetniających", pytanie ile nie ujawniono ? W kilku były wyszczególnione dodatki hydrofobowe - jeśli tak to jak ma taka ściana dobrze absorbować parę wodną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 04.07.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Podczas zacierania packą, gdy stosuje się ostry piach mogą powstawać rysy. Gdy dociera się filcem drobinki piachu wciskane są w głąb i powierzchnia jest mniej szorstka, ale nadal wyczuwana jest faktura tynku, co jest cenione przez tych, którzy nie lubią alabastru gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 04.07.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 cześć. jescze raz filcówka murarze przynajmniej w moich stronach nazywają to odpaleniem ostatnie zatarcie nadaje tynkowi odpowiedni charakter tynk ma przez to fakturę mniej ostrą ale bardziej jednolitą moim zdaniem jest to tynk znacznie ładniejszy od gipsówki ale ty podejmujesz decyzję. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.07.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Najtańsze są z płyt GK ale mają wielu przeciwników. W dalszej kolejności cem-wap. robione recznie przez wschodnie ekipy. maxymov twoje ceny sa księżycowe. Ja mam cem-wap zacierane filcem 8 pln ściany 9pln sufity Hmmm. Czy to jest cena mat+rob??? Jeśli robią na Mazowszu to byłbym wdzięczny za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.07.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 U mnie filcówka to nanoszenie specjalnie przygotowanej warstwy tynku z piasku kwarcowego z wapnem i odrobiną cementu (są warianty bez cementu). W efekcie powierzchnia jest bardzo gładka o fakturze bardzo drobnego papieru ściernego (w okolicach 180-200). Taka ścian w odróżnieniu od gładzi jest mniej podatna na zabrudzenia. Wykonywanie filcówki z piasku bardzo drobnego, ale nie do końca jednorodnego nie daje już tak przyjemnego efektu jednorodności - chyba, że ktoś przesieje bardzo drobnym sitem piasek i uzyska jednolitą frakcję, ale szybciej juz chyba kupić kwarcowy - daje bardzo ładny jasny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 04.07.2005 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 ppp.j. podane przez Ciebie ceny są z materiałem??? Wysłałam Ci kilka pytan na priva.Pozdrawiam i dziekuję KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 04.07.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 U mnie obecnie tynkują robocizna 10zł za metr, tynk Cem-Wap (3 warstwowy) materiały to jakieś dodatkowo 5zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 04.07.2005 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 mdzalewscy, a kiedy u Was kończą?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.07.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Co to znaczy "3 warstwowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 04.07.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 mdzalewscy, a kiedy u Was kończą?? Pozdrawiam za 2 tygodnie Co to znaczy "3 warstwowy"? jakieś narzuty, szlichty i inne cuda (nie wiem czy nazw nie pomyliłem) na koniec jeszcze gąbkują wygląda to bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 04.07.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Co to znaczy "3 warstwowy"? Wykonywany z 3 warstw: obrzutki, narzutu i gładzi. Obrzutka to takie lekkie "obrzyganie" ścian zaprawą, narzut to tynk właściwy - warstwa najgrubsza, a gładź to warstwa ostatnia (wykończeniowa). Taka jest z grubsza technologia tynków c-w. Aha ta trzecia warstwa (gładź) to nie jest gładź gipsowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 04.07.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Wykonywany z 3 warstw: obrzutki, narzutu i gładzi. Obrzutka to takie lekkie "obrzyganie" ścian zaprawą..... A na tę obrzutkę to jeszcze mówią: "SZPRYC" i to chyba najładniejsza nazwa zaprawy cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.07.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Co to znaczy "3 warstwowy"? Wykonywany z 3 warstw: obrzutki, narzutu i gładzi. Obrzutka to takie lekkie "obrzyganie" ścian zaprawą, narzut to tynk właściwy - warstwa najgrubsza, a gładź to warstwa ostatnia (wykończeniowa). Taka jest z grubsza technologia tynków c-w. Aha ta trzecia warstwa (gładź) to nie jest gładź gipsowa. No to to to jest zwykły cementowowapienny z filcem. U mnie też funkcjonuje nazwa "szpryca". Potem jest tynk na listwach i na końcu filc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts