Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie 10% tylko 10cm...

Potwierdzam - tolerancja wynosi 10 cm w stosunku do projektu.

Tydzień temu architekt robił mi pomiary budynku do naniesienia drobnych zmian w projekcie (przesunięta ścianka działowa, mniejsze okno, przesunięte drzwi) i wszystkie wymiary mieściły się między 2 a 9 cm. A więc w normie. :lol:

Skąd takie piękne pomysły, że to zgodnie z normą? Nie znam przepisu, który mówiłby o możliwościach zmian o 10cm, ale chętnie bym go poznał, jeśli takowy istnieje. Przy nanoszeniu zmian, to może i owszem te 10cm nie gra roli, bo rysunki w skali 1:100, czyli o 1mm na papierze nikt nie będzie walczył. Ale w przypadku np. jakiejś większej inwestycji i upierdliwego inspektora nadzoru, te 10cm może mieć znaczenie. Poza tym, przypuśćmy, że pomieszczenie ma 10mx10m (hala, albo jakiś sklepik) i sobie poszerzymy 10cm tu i 10 na drugiej ścianie. Wychodzi z tego jakieś 2m kw. powierzchni więcej. Niby nie wiele, ale jednak. Biorać cały budynek pod uwagę zrobi się tego jeszcze więcej.

Chodziło mi o to, że do 10 cm różnicy w wymiarach, PINB nie czepia się przy odbiorze i nie trzeba robić projektu zamiennego.

https://forum.murator.pl/topic/36274-10-odchylenie-od-wymiarow-domu/page/2/#findComment-726606

Chodziło mi o to, że do 10 cm różnicy w wymiarach, PINB nie czepia się przy odbiorze i nie trzeba robić projektu zamiennego.

Kilka cm na prywatnej działce nie stanowi problemu. I wiadomo, że nikt nie przesadza z tą dokładnością. Ale jak mi wiadomo, nie jest to objęte jakimś konkretnym przepisem. Owszem można by sie pokusić o przytoczenie odchyłek związanych z dokładnością wykonywania murów, tynków itp. Wszystko potem do kupy zebrać i coś tam z tego wyjdzie. Tylko chodzi o to, żeby nie robić tego z premedytacją i nie powiększać sobie od tak wymiarów rzutu, bo to się może różnie potem skończyć zwłaszcza, przy różnego rodzaju stropach prefabrykowanych, gdzie wymiary występują w pewnych gradacjach.

Poza tym słyszałem właśnie o upierdliwych inspektorach (nie z urzędu), którzy kazali otwory o kilkanaście cm przesuwać (okienne), bo majster się machnął troszeczkę. (nie chodzi o budowę prywatną, bo to pewnie i mnie by zapieniło)

https://forum.murator.pl/topic/36274-10-odchylenie-od-wymiarow-domu/page/2/#findComment-726626