ewik75 04.07.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Posiadam działkę, która znajduje się 2km od miasta powiatowego (liczba ludności do 20 000). Sąsiędnia działka jest budowlana (jej własciciel przechodził to co ja w tamtym roku a teraz ma już stan surowy otwarty), z drugiej strony jest działka rolnicza (z niej była wydzielona moja część). Teren nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Przez działke przechodzi woda i prąd, jest polożona zaraz przy drodze (prawdopodobnie wojewódzkiej). A teraz moje pytanie: jakie procedury musi wykonać urzędnik w moim powiecie i w jakim czasie, by wydać WZ (prawdopodobnie w naszym Urzędzie nie są sporządzane rzadne dokumenty, tylko wysyłana jest dokumentacja do Bydgoszczy lub Torunia).W jakim czasie urzędnik powinien zrobić wizje lokalną na mojej działce, bo wiem że robił to teraz czyli 4,5 miesiąca po złożeniu wniosku. Jak ostatnio byłem u niego to zapewniał mnie że czeka za dokumentami od urbanisty, które miały byc po tygodniu, ale oczywiscie ich nie ma do tej pory.Pomijam fakt, że przy składaniu wniosku o WZ urzędnik sugerował, że ma dużo pracy i może zajmie się tą sprawą za miesiąc, dwa a wsumie to nie wie kiedy (chyba a nawet napewno chodziło mu o łapówke - nasza piękna polska, szkoda słów...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 04.07.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 polecam opcję szukaj, temat wz przewija się dosyć często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 04.07.2005 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 W każdej gminie różnie interpretują przepisy. Może ktoś dokładnie poda ile ma urzędnik na odpowiedź w danej sprawie. Wydaje mi się, że gdzieś około 6 tyg. (trzeba poczytać ustawe). Urbanista też może być opieszały i to się przeciąga. Najważniesze jest to, że masz sąsiada no i musi być dostęp do drogi publicznej. Ciekawa jestem jaką masz klasę ziemi, bo jak powyżej III to może być problem, ale w sumie też do przeskoczenia (ja mam III i dostałam). Nie poddawaj się, ponieważ Ty masz zawsze racje. Taką przyjęłyśmy teorię z moimi koleżankami i teraz się budujemy. Sprawy były beznadziejne (bez dostępu do drogi publicznej, bez sąsiada i III klasa ziemi). Trzeba się odwoływać mądrze powoływać na kruczki prawne i niedługo będziesz mieszkał u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik75 05.07.2005 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 klasa ziemi to IV b . Wniosek złożony 9 lutego 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitosam 10.07.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Gmina ma do 6 miesiecy na wydanie decyzji o WZ ... chyba, ze ODLOZY taka decyzje na rok aby wykonac plan przestrzenny. Ma do tego prawo (niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 25.08.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 A możesz podać konkretny przepis mówiący o tych 6-ciu miesiącach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.08.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Gmina ma do 6 miesiecy na wydanie decyzji o WZ ... chyba, ze ODLOZY taka decyzje na rok aby wykonac plan przestrzenny. Ma do tego prawo (niestety). Nie mąć ludziom w głowie. Gmina ma miesiąc (dwa w szczególnie skomplikowanych przypadkach). Do tego terminu nie wlicza się uzgodnień zewnętrznych, o przebiegu których strona powinna być informowana odrębnym pismem. Jeśli gmina zawiesza postępowanie na rok - w oczekiwaniu na plan - musi również zawiadomić o zawieszeniu. ewik - pisz skargę. Już dawno powinnaś to zrobić. Tu masz wzór: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28921 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 25.08.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 A możesz podać konkretny przepis mówiący o tych 6-ciu miesiącach? Kodeks Postępowania Administracyjnego, chyba art. 35 (mogę się mylić bo akurat nie mam przed sobą) mówi że organ administracji publicznej ma 30dni na wydanie decyzji w sprawie a w określonych przypadkach (np. jeżeli taka decyzja wymaga uzgodnień) 60dni. Generalnie tak mówi ustawa, a realia są takie że trwa to miesiącami. W moim przypadku 8 miesięcy. Dopiero straszenie zażaleniem w myśl art. 37 KPA przyniosło efekt w postaci wydanej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts