RyMario 04.07.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Witam Mam pytanko. Robie teraz dach i w projekcie mam 6 okien dachowych. Chce dać jeszczem jedno, czyli w sumie 7 okien. W związku z tym mam pytania do Was Szanowni Forumowicze. Czy taka liczba okien to nie za dużo na dach dwuspadowy o pow. ok. 240m kw? Czy moze zamiast 2 x po dwa okna 78 x 118 cm dac po jednym wiekszym. Jak to bedzie wygladac na dachu? Czy sa jakies parametry okreslajace jakie okna trzeba dawac, zeby bylo wystarczajaco jasno, ladnie i zeby nie uciekalo zbyt duzo ciepla. z góry dzieki za info pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko30 04.07.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 ja mam 8 okien dachowych 78 /140. Dach 240 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 04.07.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 ja mam dach 320 m2 i 7 okien - teraz dodałabym jeszcze jedno. Szukając okien kieruj się nie tylko marką i ceną ale też funcjonalnością. I tak np. okna, które otwierają się od dołu są lepsze, ponieważ możesz zamontować je wyżej a to oznacza, że do pomieszczenia będzie wpadało więcej światła. Niestety ja o tym wcześniej nie wiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 04.07.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Ja mam dach około 280 - dwuspadowy - 5 okien 114/140 i dwa normalne w ścianach szczytowych - mam nadzieje że bedzie ok- ale to dopero sie okaże. Przy okazji mam pytanie jaka jest optymalan wysokość montowania okieno twieranych od dołu- taka która umożliwi odpowiednie doświetlenie ale i nie spowoduje wyłącznie patrzenia w niebo zamiast na urokliwą okolicę. Ja mam w projekcie 120 cm - będzie ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 04.07.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 5 okien 114/140 i ja mam tylko dwa takie i sa super -początkowo obawialiśmy sie jak będzie to wyglądać na dachu ale jest ok - polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 04.07.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 U mnie okna polaciowe zaczynają się strasznie wysoko, bo gdzieś na ok. 160 cm (!!!). Zwrocil na to uwage dopiero dekarz wyceniajacy nam dach. Co gorsze nie da sie tego przesunąć, bo jakas decha konstrukcyjna jest dokladnie pod nimi (nie wiem jeszcze jak sie to ustrojstwo nazywa - jak bede na etapie budowy dachu, napewno sie dowiem ). No wiec u nas ten dekarz wymyslil, zeby pod oknami, ktore mam w projekcie, ponizej tej "dechy" dac jeszcze jeden rzad okien, tyle ze mniejszych - bardzo mi sie ten pomysl spodobal, szczegolnie ze jak zrezygnuje z kilku okien to bede musial wstawic tylko 1 wiecej niz pierwotnie w projekcie. Ale... wydaje mi sie przede wszystkim, o czym nikt nie napisal, ze takie zmiany wymagaja pozwolenia z gminy. Czyz nie? (w moim przypadku bedzie trudno, bo nie wiem na jakiej wysokosci wypadną te dolne okna - a pewnie sa jakies prawne ograniczenia w tym zakresie. Scianka kolankowa ma u mnie 72 cm, wiec bedzie to co najmniej tyle)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 04.07.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Po pierwsze zmiana ilości okien może skończyc się koneicznością zgłoszenia projektu zamiennego i ponownego wydania zgody. Po drugie to może dobrze byłoby spojrzeć na ilośc okien nie od strony ilości i wielkości połaci dachowej a raczej od strony ilości i rodzaju pomieszczeń jakie one mają doświetlać - a chyba nikt tego tu nie poruszył. No i po trzecie - aspekt praktyczny rodzaju okien. Faktycznie okna otwierane od dołu można wyżej zamontować i będą inaczej (niekoniecznie lepiej) doświetlały pomieszczenie ale ... czy spróbowaliście (osoby o średnim wzroście - dla mężczyzny około 170-180cm ) po otwarciu takiego okna cofnąć się ... jeśli nie to spróbujcie ... i druga rzecz - jak coś pod tym oknem stoi (dobre miejsce na biurko pod oknem) to sięgnijcie do zamykania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 05.07.2005 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Dzieki za info. W projekcie mam 6 okien. To mi zapewni dobre doświetlenie wszystkich pomieszczen. Chciałem dodać jeszcze jedno w sypielni. Tam jest lukarna, ale sypielnia jest spora i duzej czesci bedzie półmrok. SylwekW poruszył istotna kwestie - czy jesli sie doklada lub odejmuje okna dachowe to musi na to byc robiony nowy projekt zamienny czy tez nie? Czy ktos wie? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 05.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 SylwekW poruszył istotna kwestie - czy jesli sie doklada lub odejmuje okna dachowe to musi na to byc robiony nowy projekt zamienny czy tez nie? Czy ktos wie? pozdr po pierwsze trzeba uzyskac zgodę autora projektu, a po drugie trzeba zrobic rysunki zamienne elewacji która została zmieniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 05.07.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Do aspektów praktycznych dołożyłbym jeszcze finansowe - okna dachowe są najzwyczajniej w świecie drogie, więc ja ograniczyłem ich ilość do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 05.07.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Do aspektów praktycznych dołożyłbym jeszcze finansowe - okna dachowe są najzwyczajniej w świecie drogie, więc ja ograniczyłem ich ilość do minimum. Oj, tu się akurat nie zgodzę... okna wstawia się raz, a dobrze.. niby można potem, ale jakoś tak jest, ze jak się czegoś nie zrobi od razu, to potem jest dużo trudniej. Drogie są - fakt. Ale w ogóle budowa domu jest droga, więc na tej zasadzie to po co w ogóle sie za to brać? Parafrazując: okna dachowe są najzwyczajniej w świecie super, więc ja mam zamiar dać taką ilość, która będzie w sam raz!! A tak w ogóle, to może ktoś się orientuje jak wygląda procedura w gminie w przypadku zmian istotnych (skoro okna w dachu takie są)? Tzn. np. jak ma wyglądać projekt zamienny? I kto go wykonuje? Wystarczy naniesc na obecny projekt zmiany i przedstawic je w gminie? Zakładam, ze zgodę projektanta domu na tego typu zmiany mam (o ile dobrze pamietam, to in blanco dostalem z projektem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1arta 05.07.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Powierzchnia szyby (nie całego okna) musi stanowić przynajmniej 10% powierzchni użytkowej pomieszczenia. http://www.e-dach.pl/5756_5942.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 06.07.2005 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Moj kierownik budowy powiedzial mi, ze w przypadku okien dachowych mam duza dowolnosc, tzn. odjęcie jednego okna nie powoduje konieczności zmiany projektu, zgody Wydz. Budownictwa w Starostwie itp. poniewaz nie zmieniam wymiarów domu i jego konstrukcji. W przypadku gdy zmianiałbym cos w zwyklych oknach to to wszystko musiałbym zalatwiac urzedowo. Wolę jednak to wszystko sprawdzić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 07.07.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Podobno bardzo niewskazane jest umieszczanie okna dachowego w łazience, nad wanną . Moja znajoma tak zrobiła i teraz kapie jej na głowę jak siedzi w wannie bo para z wanny, która osadziła się na szybie, po wychłodzeniu robi sobie kap,kap, kap....... Jeżeli chodzi o półmrok w sypialni, to ja mam podobnie, ale teraz przy 30 stopniach ( i więcej) ciepła na dworzu doceniłam ten stan. U mnie najdłuższa ściana w sypialni jest skośna, od strony północnej. Teoretycznie powinno być chłodno i jest .......ale w zimie . W lecie, przy wysokich temperaturach, dach nagrzewa się niesamowicie i w pokoju robi się duszno (mimo grubej izolacji), a gdybym jeszcze miała okno w dachu ........ tobym chyba nie chciała spać w tym pokoju. Dzięki zaciemniającym roletom w drzwiach balkonowych (str.zachodnia) i otwartych cały czas drzwiach na korytarz, w sypialni jest dość przyjemnie w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 08.07.2005 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 No to chyba zrezygnuje z okna w sypialni. Może w przyszłości. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts