Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...

Proszę bardzo.

Z elewacji ładnie wygląda, ale po co na ten przykład drzwi na taras z końcówki korytarza? Się pytam! Drzwi zewnętrzne, pewnie przeszklone o podwyższonych parametrach bezpieczeństwa, więc się pytam po co to jak obok po dwukrotnym naciśnięciu klamek jest się na tarasie?

A tak można jeszcze ze 2-3 m2 wykroić z tego placyku na końcu korytarz, np. do łazienki 12 zmieniając umiejsowienie drzwi w 10.

Na oko więcej grzechów nie widać. :wink:

• 2 weeks później...
  • 10 months później...

No właśnie te błędy, nie wiem czy zauważyliście, ale niekiedy brakuje miejsca na osadzenie drzwi... :(

Ściany mamy z U220, strop drewniany (jak w projekcie) i dachówka - i tu tez był problem bo pomiędzy dachem garażu a częścią mieszkalną (od dłuższej strony domu) jest taki dziwny spadek (róznica poziomów dachu) i dekarz niesamowicie marudził na to i nadal to wykończenie nie wygląda za pięknie, więc jeśli jesteś przed więźbą to polecam się temu przyjrzeć.

Miałeś jakieś zmiany w projekcie?

Błędy staram się elimonować wszystkie sam. Jeśli chodzi o w szystkie otwory okienne drzwiowe to praktycnie nie patrzę na te z projektu a wszystko wywurowywałem na podstawie wymogów danych producentów czy okien czy to drzwi.

Zbudowałem z gazobetony 24 cm, fundament z bloczka betonowego, strop będzie drewniany a na dachu blachodachówka. Komyny systemowe zamieniłem na budowane metodą tradycyjną. Jak narazie mój dekarz nie widzi a tym problemu :wink: ale pożyjemy zobaczymy.

Zmiany tylko nieistotne w świetle prawa budowlanego. Łazienka ta z wanną powędrowała do ściany graniczącej nośnej tej z małą łazienką i kotłownią i kominem paleniskowym a dalej są już tylko pokoje. Zlikwidowałem drzwi na końcu korytarza i zastąpiłem je oknem, powiększyłem drzwi balkonowe w salonie mają teraz 360m szerokości a poza tym jest wszystko zgodnie z projektem. Praktycznie mi pasował idealnie.