Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

programatory cyfrowe z supermarketu - wszystkie do bani?

Recommended Posts

Ja testuje juz czwarty z rzedu. Pierwszy byl chyba the best - pochodzil prawidlowo 5 m-cy. Drugi i trzeci od razu byly uszkodzone - jeden nie podawal napiecia w ogole a drugi przez caly czas (tak, jakby pompe cwu wlaczyc bezposrednio do sieci). Czwarty (aktualny) pochodzil 1 dzien i sie zresetowal. Nastwilem czas ponownie (bagatela 30 min zabawy), pochodzil 2-3 dni i znowu sie zresetowal. Kolejny raz to samo i..... Na szczescie nie rzucilem nim o sciane, bo szkoda sciany. Ale cierpliwosc moja do nich sie konczy. Poprzednie trzy to TP-E8, aktualny TP-E9 - wszystko chińszczyzna kupiona w Castoramie za ok. 40 zl. Sam pracownik dzialu elektr. w C-ramie stwierdzil, ze sie z nich wycofuja, bo sa bardzo awryjne.

Mozecie polecic jakies mniej zawodne programatory cyfrowe w podobnych cenach?

We Wrocławiu Castorama wprowadziła polskie - Made in Poland - ciut drozsze, troche mniej przejrzyste menu, ale bezawaryjne. U mnie pierwszy sie sprawdził i od kilku miesiecy pracuje bezawaryjnie.

Poprzednie, chinskie o ktorych piszesz wymieniałem kilka razy, az trafiłem na te polskie i mam wreszcie spokoj.

Polak tez potrafi. POLSKIE WYROBY są markowe!

Nie miałem potrzeby i nie widze powodu, aby zaglądac. Te programatory mają całkiem inne programowanie, inne menu itp., niz te chinskie produkty. Są one dużo solidniejsze, nawet w dotyku, niż te chinskie. Nie pisz prosze o podróbach w dobie swiatowej wymiany handlowej.

Nawet jesli jakies podzespoły są z Chin, czy Tajwanu, Polski, Niemiec itp. wazne jest dla mnie, że ten wyrob firmowany przez polską firme jest bezawaryjny.

Chinskich wymieniłem w sumie pięć, jeden po drugim w kilkudniowych odstepach, aż całkowicie z nich zrezygnowałem.

Podobnie odradzam zakup chinskich lamp z czujkami ruchu, to wyjątkowy szmelc, a ich wymiana wiąże sie z trudnosciami (montaz - demontaz, wymiana itp.).

Sory a zaglądałeś pod obudowę , jestem elektronikiem i widziałem ogrom "markowych " wyrobów z elektroniką z Chin . Polak potrafi podrobić wszystko.

Jeśli jesteś elektronikiem, to powinieneś też wiedzieć jaka jest róznica między markowym wyrobem montowanym w chinach (bo taniej), ale z markowym reżimem technologicznym i markowym dopracowaniem produktu, a czymś co jeden chińczyk zaprojektował pędzelkiem na kawałku papieru, drugi wdrożył u śwagra w garażu, a produkuje banda biednych dzieci z okolicy w zamian za miskę ryżu.

J.

Ja zaryzykowałem ostatni raz - tym razem w Praktikerze - i kupilem model identyczny, jak TP-8, ale pod inną nazwa handlową (ALFA). Od wczoraj pracuje i na razie jest OK. Jesli znowu bedzie BE, to chyba przestane zalowac scian na odprowadzenie emocji :) Facet z Praktikera stwierdzil, ze byc moze trafilem na cala wadliwa serie takich programatorow (dobry bajer nie jest zly :) i ze bylem pierwszym klientem, ktory zglaszal problem z dzialaniem takiego progsa :) W kazdym razie chinski programator dostal ostatnia szanse. Gorzej, jesli zepsuje sie po uplywie dluzszego czasu niz 14 dni - musze wtedy reklamowac i nowy dostane dopiero za 2 tyg :) co, w por. z C-rama, jest zdecydowanie BE. Aha - byl tanszy o ok. 5 zl niz w C-ramie.

Jarku masz absolutnš rację , ale ja piszę o podróbach ,a można trafić na nie nawet w sklepie [bo na bazarach to oczywiste].Wbrew pozorom bardzi łatwo jest zdobyć markowš lub łudzšco podobnš do markowej obudowę ,a resztę sprowadzajš z Chin "na wagę".Podrabiaja nawet instrukcje obsługi i opakowania.

Użytkuję od roku chiński TP-E9 z Castoramy. W tym okresie zresetował się (tzn. "zapomniał wszystko") 3 razy, pierwszy raz ta chyba po pół roku, a ostatnio w 1-szym tyg. lipca. Czekam na info o takim co pracuje rok (lub dłużej) bez cudów (i da się zaprogramować dni tygodnia i odpowiednie w nich cykle cyrkulacji)

KrzysiekS - wygląda na to że Auraton to dawny Euroster - mam ze 2 programatory do elektr. podłogówki od Eurostera, jakkolwiek w zasadzie ich i jej nie używam, tyle że programy ustawiłem ...

Czy mam rozumieć że mają to teraz w Castoramie ? To może bym kupił jak mi się jeszcze raz mój "chińczyk" zresetuje

Co do sprzętu: 2 pierwsze wzmacniacze jakie miałem (NAD 3020i i NAD 314) były wyprodukowane w Chinach - dla mnie bez zastrzeżeń

Wcześniej miałem trochę polskich wyrobów: jednak nieco jakością odstawały ....

pozdr - Krzysiek

PS a byłem na początku całkiem z tego TP-E9 zadowolony ...

Programator cyfrowy, ktory kupilem w Castoramie za nieco ponad 50 zł. i jest bezawaryjny to Auraton 100, znalazłem tez nieco informacji na temat firmy pod adresem

http://www.auraton.pl/

OK, ale ten programator sluzy chyba do troche innego celu anizeli sterowanie pompa cyrk. cwu? BTW - jak na razie TP-E8 z Praktikera (Alfa) jest OK.

• 1 month później...

Właśnie tydzień temu nabyłem Auratona 100, zainstalowałem i działa. Ma on troche lepszy komfort (ws. do chińskich) przy programowaniu i jakiś taki trochę solidniejszy jest :). Kosztował 51 zł brutto. Nie słyszeli o nim w Castoramie - znalazłem sklep przez dystrybutora :)

Natomiast rozebrałem ten chiński co miałem i wydaje mi się że niestabilność działania tego programatora wynika ze słabego zamocowania płytki programatora-wyświetlacza w obudowie, która z kolei jest zbyt . Wydaje mi się że po dokręceniu tej płytki wewnątrz obudowy ten programator może pracować stabilniej

pozdr - Krzysiek

Mozecie polecic jakies mniej zawodne programatory cyfrowe w podobnych cenach?

Ja mam kupiony jakieś 3-4 lata temu w Auchan, za jakieś 29 PLN

(pierwsze takie tanie, które się pokazały), PT-1007F, obciążalność 3,5 kW.

Chodzi do dzisiaj (na tych samych bateriach) - steruje pompką

od akwarium :-)

Pzdr

JKK