Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jejku - cytujesz wyrwane z kontekstu zdania

jak wyglada montaz mozesz zobaczyc chocby na filmie ktory jest na mojej stronie :lol:

a wiec jaka funkcie pelnia KLINY

kliny stosuje se do spozycjonowania okna :lol: by pozniej:

- okno dobrze zakotwic

- uszczelnic polaczenie mur - sciana piana - podkreslam - uszczelnic

- kliny po bokach i na gorze zostaja usunete i szpara po nich ponownie dopianowana

- kliny na dole powinno sie pozostawic i najlepiej zastosowac klny z pcv np jak ponizej

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/kliny_montazowe.jpg

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/kliny_montazowe.jpg

a pozniej mozna je albo wyjac zastepujac parapetem wewnetrznym albo pozostawic

Ja tu

widze kwalek bednarki a nie kotwy - ale moze cos mi sie z oczami porobilo? :lol:

nie chodziło mi o te zdjęcie tylko o ten rysuneczek wyżej.

Poza tym, ja nigdy nie twierdziłem, że nie ma potrzeby stosowania klinów, tylko chodziło mi o fakt ich pozostawienia na stałe pod oknem. Jak wygląda montaż to ja widziałem nie jednokrotnie. Kliny przedstawione przez Ciebie wcale nie są czymś małopopularnym, firmy montujące okna na budowach, na których miałem przyjemność być używały właśnie tego typu klinów.

Tak w ogóle to post głównego zainteresowanego miał trochę inny charakter. Chodziło o ciekawą propozycję montażu okna poprzez podlanie betonem wyciętej warstwy styropianu, z czym się od początku nie zgodziłem. Sposób przeprowadzenia samego montażu (czynności jakie trzeba wykonać, aby te okno zamontować) to już inna sprawa.

Sorry,żę wtrącam się w ta piękną awanturkę :wink: ale może ona wyjść mi na korzyść gdyż mam mur 3W i....zaczynam siwieć czytając co piszecie (wydawało ni sie do tej pory, że montaż okna jest prosty jak buowa cepa atu masz....

Mam w związku z tym kilka pytań:

Jareko

1) Na szkicu pod oknem jest listwa którą montujesz do okna i szyny podnosi ona okno w górę jak się to ma do światła okna czy aby zachować okno tych samych wymiarów otwór okienny musi byś większy (jeżeli tak, to o ile)?

2) ta szyna montażowa jest przymocowana do pustaka tzn że najpierw montyjemy okna a dopiero później tynkujemy dom ( w wewnątrz i na zawnątrz? ( do tej pory myślałem że napierw tynki potem okna)

hmmm..... te specjalizowana kotwe mussz sobe z niemiec sprowadzic - komplet tzn kotwa i jej gniazdo to koszt ponad 50 zeta za sztuke a na okno np szerokosci 1500 musisz dac takich trzy

Oczywiscie sposob montazu musi byc juz uwzgledniony przy wymiarowaniu okna

co do kolejnosci prac juz bylo tu nie raz i sposob mocowania okna wlasciwe nia ma tu nic do rzeczy

tomku z łodzi możesz otynkować ale bez wykańczania glifów, a potem wzywasz panów tynkarzy jeszcze raz i kończą robotę po wstawieniu okien

jareko ja też mam mur 3W z wełną 15 cm i 2 cm pustką a okna będą drewniane P4

zastanawiam się czy nie "oprzeć" okna częściowo o ścianę nośną????

bo cóż z tego, że P4 jak wyciąć mozna szybciej z tej wełny :-?

sama już nie wiem....

oglądałam u Sylwii montaż okien w podobnych warunkach i powiem, że jestem lekko przerażona :roll:

pozdrawiam

iza

jezeli masz na mysli montaz dealera Gebauera u bobo30 to powiem szczerze - to co widzialem na poczatku bylo calkiem OK i wykusz zamontowali prawe idealnie - tylko pozniej im cos odbilo ;) i faktycznie wlos sie jerzy na glowie jak schrzanic montaz mozna a juz to co powyczyniali z kotwami.....jakby trudno bylo je przedluzyc

Trzeba bylo zobaczyc montaz u Miecza :) u Pawelko i jeszcze inny ktorego nie pamietam - sciana 3W jest klopotliwa do monttazu ale taki montaz jest wykonalny - ale tez deko drozszy

Sa montarzysci i montarzysci :lol:

nie jest to zly patent ale nie pozbawony miom zdaniem nastepujacych wad:

- musisz tynkiem zewnetrznym zakryc o wele wieksza szczeline a to bardzo czesto konczy sie jego spekaniem i odpadaniem. W odroznieniu od wewnetrznego jest narazony na bardzio agresywne srodowisko zewnetrzne. Idealem jest pozostawc 5mmm dylatacje miedzy oknem a sciana oslonowa a perfekcja danie tutaj tasmy rozprezneja to wymusza montaz w ociepleniu

- troszke inny rozklad temparatur ale to prawie niczym nie grozi ;) choc na styku okna warstwy ocieplenie bedzie mniej

a poza tym nie rozumiem obaw przed montazem w warstwie ocieplenia - fakt - bledow tu robi se od groma ale jest to wykonalne i tak sie montuje :)