Ala4 04.07.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Myślę o zaakupie tego projektu, i jeżeli ktoś buduje ten dom chetnie dowiedziałabym się jakie ma ewentualne uwagi. Czy warto może coś zmienić w tym projekcie? http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41627cdae6640&intra=23043d917b117ddb778014daa116c071&crc=10f8e8dcf96e52ad440072b1e50ad6d6&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mo77 09.10.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Czy ktos będzie budował według tego projektu??? http://www.archon.com.pl/index.php?act=32&sid=m42a6fdb0dd976&intra=b555988f996e64ac7ede54ef72644ff2&crc=6642dd4eeba42ad49b9c67f41a3d0722&lang=pl Jezeli tak to bardzo proszę o kontakt Co sadzicie o tym projekcie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 10.10.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ogólnie nie jest źle, trochę niefortunne drzwi do spiżarki, ale inaczej chyba się nie da. Nadto pozwolę sobie na skopiowanie uwagi o górnej łazience z innech projektu archonu: Kocham artystów, którzy wkładaja ludziom wanne, której dno od podłogi jest uniesione tak na 10-20 cm w linię pomiędzy 1,40, a 220 wysokości i jeszcze im mówią, że się wyprostują przy wycieraniu. Te projektanty to się chyba nie myją. I większość z nich to kobiety, które nie opróżniają pęcherza moczowego na stojąco. No chyba, że próbowali z czołem opartym o okno połaciowe lać wygięci w pałąk Tu dodam, że kibel nie jest centralnie w oknie co może być dodatkowym utrudnieniem, chyba, że męska część rodziny potraktuje to jako gimnastykę korekcyjną. Uważam, za duży błąd ograniczenie ściankami skosów na poddaszu. Wszystkie skosy można wykorzystać jako głębokie szuflady, gdzie można umieścić wszystkie rzeczy, które nie muszą wisieć. Pokoje będą wtedy estetyczne, ścianek do garderób nie trzeba budować przez co będą też większe i w garderobach nie będzie graciarni. Ogólnie fajna chatka. Jest jeszcze jedno ale, na poddaszu widzę 3 słupy podtrzymujące dach. Warto zapytać pracowni, gdzie czwarty. Wychodzi hipotetycznie tak na wprost małżeńskiego łoża, jakby go tak pochromować dołożyć disco światła.... Ogólnie problem jest, ze go nie ma: nr 1 jest przy drzwiach do 6, nr 2 przy szafie w 3, nr 3 w narożniku łazienki, a czwórki niet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosia 10.10.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pozwole sobie dodac, ze poddasze sprawia wrazenie przypadkowego podzialu przestrzeni, a najbardziej niefortunny jest pokoj nr 3. Jesli wrysujemy linie 190 cm wysokosci, wypadnie ona w odleglosci ca. 160cm od drzwi; realnie biorac bedzie to waski prostokat, w ktorym moze poruszac sie dorosly. Jesli chodzi o lazienke, to zgadzam sie z kroyena w sprawie wanny (projektanci czasem sie myja, ale nie wycieraja...w wannie ), natomiast o ile sie nie myle, to mezczyzni stoja przed miska sedesowa, wiec tu maja na to szanse (220 cm). Dolu sie nie czepiam. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mo77 10.10.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Dziekuje za opinie Dziekuje za rady dotyczacych niskich skosów (szuflady).Fajny pomysł A z tą łazienką to faktycznie u góry będą dzieci ,jak narazie sa małe ale co potem Czemu tak trudno wybrac odpowiedni projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.10.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 bosia wierz mi, ma w rodzinie jedną taką miskę i żeby Pani domu nie musiała moczu naokołomuszlowego ciągle wycierać siadam po damsku. Straszliwy dyshonor, normalnie kręgosłup moralny mi się łamie. Te 220 to jest z jakiś metr od muszelki, a mądrość ludu mówi: Chćbys nie wiem jak się starał, Panie bracie, Ostatnia kropla zawsze zleci w gacie. Co do wycierania się poza wanną to nie bawią mnie kratki ściekowe na środku łazienki, do zbierania wody (duzo włosów mam, zwłaszcza na nogach ). Wolę się wycierać w wannie, o wiele mniej roboty jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosia 11.10.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 bosia wierz mi, ma w rodzinie jedną taką miskę i żeby Pani domu nie musiała moczu naokołomuszlowego ciągle wycierać siadam po damsku. Straszliwy dyshonor, normalnie kręgosłup moralny mi się łamie. Te 220 to jest z jakiś metr od muszelki, a mądrość ludu mówi: Chćbys nie wiem jak się starał, Panie bracie, Ostatnia kropla zawsze zleci w gacie. Ok., w koncu to Ty jestes praktykiem, ja moge sobie tylko poteoretyzowac (Chociaz nie kazde siadanie niweczy pryskanie ) http://abes01.webpark.pl/glupiebaby.gif Mo77, chcialam Ci jeszcze zwrocic uwage na jedna rzecz: schody sa usytuowane w pokoju dziennym w ten sposob, ze aby wejsc na gore trzeba przejsc przez salon. Pod schodami masz miejsce na tv itd., co oznacza, ze np. siedzisz z towarzystwem przy kawce, lub ogladasz wazny mecz, a w miedzyczasie dzieci ze swoim towarzystwem biegaja Ci przed oczami celem wyjscia na dwor czy do kuchni. Oczywiscie sa ludzie , ktorym to nie przeszkadza, ale trzeba miec tego swiadomosc, ze w tym ukladzie salon przejmie rowniez funkcje komunikacji z gora. Zycze trafnego wyboru i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markas 23.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Do tej pory byłem zdecydowany na budowę Manueli. Dzięki Forum wiedziałem już oniej prawie wszystko. Technologie i ceny miałem w jednym palcu. Prawie ekspert. Odwiedziłem kilka wybudowanych Manueli.Np. przy samej drodze w Kożuchowie tj na trasie Żagań- Nowa Sól stoją dwie obok siebie jak cacka. Na nowo budowanym osiedlu za Gorzowem chyba w Różankach tj. na trasie Gorzów Wlkp. - Barlinek jakieś 3-4 km za brukiem po lewej stronie wśród nowych domów stoi fantastyczna , piękna , pełna gracji ,mówię Wam fantastycznie wyglądająca Manuela z niebieskim dachem. Jest to dla młodej rodziny funkcjonalny i bardzo estetyczny dom. Piszę dla młodej rodziny gdyż to że właśnie skończyłem 50 lat ostatecznie zdecydowało, że mając na uwadze fakt, że będę tylko coraz starszy niestety muszę wybrać projekt domu parterowego. (Manuela zostanie jednak moją niespełnioną miłością).W związku z powyższym proszę o kontakt osoby budujące Dom pod Jarząbem G.Jest to dom parterowy 111 m2 z garażem 20m2 i z poddaszem możliwym do zaadoptowania.Może ktoś na Forum zna miejsca gdzie o tym projekcie są jakieś dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 23.03.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witam witam nareszcie ktoś kogo interesuje ten projekt. Jestem z Gorzowa też wybrałm projekt w tej samej wersji tylko że lustrzane odbicie .Zaczynam za niecałe 2 tygodnie , teraz przygotowuje droge dojazdowa do działki,ściagam humus i kłade tłuczeń , no a następnie fundamenty . Mam wielki dylemat co do materiału jaki wybrać ...w projekcie jest ceramika ..nie wiadomo kogo słuchać , po wizytach w hurtowniach całkiem zgłupiałam poniewaz hurtownicy zachwalaja swoje materiały tylko te co maja na składzie a inne be..itp....mam metlik ..ytong jednowarstwowy ?35,6 ? dwuwars. silka 24+wełna ? ceramika-tak jak w projekcie? co do keramzytu nie moge się przekonać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markas 27.03.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Casandro.Wiem, że to naprawdę dylemat, jakie materiały wybrać. Ja odwiedzałem budowy i najbardziej przypadła mi do gustu budowa domu z Ytonga. Czysto, prosto, szybko i w brew pozorom nie drożej od innych technologii.Ważne że niewiele materiałów ma współczynnik przenikania ciepła u=0,29 Ciepły dom)Musisz podjąć decyzję już teraz skoro ruszasz z budową i tego Ci nie zazdroszczę. Mieszkam niedaleko Gorzowa więc gdybyś pozwoliła to chętnie od czasu do czasu podglądałbym jak Wam idzie. Ja pewnie ruszę dopiero za parę miesięcy. Bardzo wolno idą mi wszelkie spawy papierowe . Niektóre trwają już 10 miesięcy.Ja chyba będę budował tak:- ławy tradycyjnie , beton zbrojony wylewany do wykopów na folię, bez deskowania- ściany fundamentu z keramzytowych pustaków 38 cm szer. których nie trzeba ocieplać , jedynie zaizolować przed wilgocią jak w tradycyjnych- ściany zewn. nośne Ytong 36,5 jednowarstwowo - ściany wewn. proponują z Silki gdyż ma lepsze właściwości akustyczne od Ytonga ( ciszej w domu )- strop wraz z więźbą jako całość z gotowych elementów w technologii prefabrykowanej konstrukcji z litego drewna łączonej płytkami kolczastymi.( normalnie strop Teriva, beton na jego wylanie i drewno na więźbę sporo kosztuje nie mówiąc już o robociźnie ) w mojej technologii strop drewniany lekki i za darmo gdyż jeżeli wykonują całość ( razem z montażem na budowie – dwa dni) płacę tyko za więźbę. Cenę za więźbę wraz ze stropem liczy się średnio jako 110,00 PLN za m2 stropu (sufitu nad parterem) + około 3500,00 za montaż z łatami i kontr łatami.- dach z dachówki Braas podwójna S .Dalej to już szczegóły.Pilnuj aby przy robieniu fundamentów zrobić przejścia (otwory) na rury do wody, gazu, kanalizacji, kabli elektr. i koniecznie jeżeli planujesz kominek na rurę około fi 120 do doprowadzania powietrza pod palenisko. Zadbaj aby jednocześnie z fundamentem wykonali wylewki zbrojone pod kominy i w miejscu gdzie będzie kominek. Jeżeli planujesz ściany z betonowych bloczków, nie oszczędzaj na izolacji cieplnej. Na całej pow. Pod podłogi na ubity piach kładzie się tzw. Chudziak na to folia ,styropian ,wylewka . Poradzono mi aby kosztem około 100 paru złotych położyć również zwykłą cienką folię pod chudziak . Brzegi folii powinny nachodzić na całą szerokość ściany fundamentowej.Będę wdzięczny za weryfikację moich teoretycznych wiadomości z Twoimi z placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 28.03.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam Tak podjełam juz decyzje .Buduje jednak tak jak w projekcie ceramika protherm 25 +12 sty.Obecnie czekam na dogodna pogodę by ściągną humus , i zrobic dojazd do działki , mam załatwiony gruz za 200 zł 38ton , noi tanie ogrodzenie na 110mb to 48 przęseł bez fundamentów materiał z robocizna wyszedł 7ty .Dam namiary jak będzie trzeba .Czy moge wiedziec co za firma robi takie stropy ?Pozatym też mam sprawy formalne które się ciągną od tamtego roku głównie Ena. Jak zaczne dom znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cubus76 13.04.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 czy ktoś buduje lub wybudował? Zastanawiamy się nad projektem z garażem i bez użytkowego poddasza. Myślę o wprowadzeniu kilku zmian, m.in. dobudowaniem za garażem pomieszczenia dodatkowego, jeszcze nie wiem czy byłaby to garderoba czy gabinet. Czy ktos budował ten dom i czy możliwe byłoby zobacenie tego domu choćby na zdjęciu?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.08.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Zakupilam projekt Dom pod Jarzabem G wersja z garazem . Czy ktos z forumowiczow go buduje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 07.09.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 http://images4.fotosik.pl/118/d52bdc8214cf2fccm.jpg' alt='d52bdc8214cf2fccm.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 07.09.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 no witam moja fotkahttp://images4.fotosik.pl/118/d52bdc8214cf2fccm.jpg' alt='d52bdc8214cf2fccm.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 http://images1.fotosik.pl/222/7186c7e62d9c4df2m.jpg' alt='7186c7e62d9c4df2m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Więc tak nie oszczędzałam na fundamentach : ławy fundamentow szersze o 15cm ze względu na trudny grunt - między innymi grunt wymieniony po całości na pospółkę. najpierw podkład betonowy 10cm w deskowani póżniej ławy fundamentowe w i sciany wyskie na 80cm wszystko po całści zasypno i zaizolowano nio zalano betonem nie zapominając o rurach kan. i do kominka. Ściany z prothermu 25 strop teriwa kominy szidla dachówka ceramiczna robena razem z robocizna na dzień dzisiejszy 180,tys wtej kwocie zakupiłam kominek merkury 32 kw i 5 okien dachowych. Od wiosny wykaczeniówka . Teraz odpoczywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A zapomniałam mam zrobione wszystkie scianki działowe wewnętrzne z suporexu. Jesli chodzi o ten gruz o którym pisałam kilka mies. wcześniej to była kropla w morzu wydałam o wiele wiecej a droga nadal nie zrobiona i w konsekweci oddana gminie ale to juz inna bajka i inny koszmar jaki przeszłam przez ta budowę - prawdziwa szkoła zycia w dosłownym znaczeniu tego słowa Ach działo sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 http://images1.fotosik.pl/222/0ab66dc476ff7d74m.jpg' alt='0ab66dc476ff7d74m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 http://images2.fotosik.pl/213/5fae53f4c550bd00m.jpg' alt='5fae53f4c550bd00m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts