Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Casandro.

Bardzo się cieszę, że jesteś już tak daleko.

Ja w końcu znalazłem projekt który połączył moje wszystkie zachcianki.

Jest to HG-H5G parterowy z garażem.

Załatwianie działki trwało ponad rok. Od czerwca trwało załatwianie pozostałych formalności. Wreszcie od 2 listopada mam pozwolenie na budowę.

Dzisiaj właśnie zaczęli kopać fundamenty. 16 list. zalewam ławy i do końca miesiąca chcę zrobić stan "0". Z pierwszymi promykami słońca na wiosnę zaczynam dalszą budowę.

• 4 months później...
WITAM

strop teriva ..kominy szidla

Ja chyba zostanę przy monolicie. Gęstożebrowy jest sporo wyższy a zależy mi na tym, żeby dom był przysadzisty :)

Te kilkanaście centymetrów raczej przeznaczę na podniesienie ścianki kolankowej ze względu na zwiększenie warstwy ocieplenia dachu.

Coś zmieniałaś w stosunku do oryginalnego projektu?

Chodzi mi o układ.

T.

Witam

Nie wiem czy te kilka centymetrów coś Ci da

Kurde, też nie wiem :-? Ale takie cosik widziałem w ostatnim numerze naszego kofanego Muratorka :lol:

Niestety nie udało mi się wkleić skanu :( Blądynek jestem :oops:

Spróbuję wysłać na priwa.

O jakiej przedściance Ty mówisz? Przed ścianką kolankową? A po kiego grzyba coś takiego jest? Przecież nie ma charakteru nośnego, więc tylko żeby ograniczyć powierzchnię pod samym skosem? Nie kumam :-? :)

Co do wejścia do kuchni od przedpokoju to rozumiem, ale co do tej łazienki to jak rozumiem sąsiedni pokój stał się w ten sposób nieco L-kształtny?

Robisz użytkowe poddasze?

Tomek

TAK przed ścianką jest jeszcze jedna ścianka kolanowa z profili -regips i wełna .

Robię poddawsze uzytkowe i też jestem tego zdania po jakie licho? więc też tej ścianki nie robię . Mam ściankę wysoką na jakieś 80cm . Bez tej przedścianki będzie więcej powierzchni po podłodze ale mniej ustawne :-? Wszystko zależy od tego jak ma być wikorzystywane te pokoje na górze :wink: Ja na górze robię jedna dużą supialnie , dużą łazienkę, garderobę a resztę pomieszczenia ma być otwarte.

Jeśli podniesiesz ściankę kolanową musisz się liczyć iż bryła budynku się zmieni jak i krokwie i wielkość dachu bo zmieni sie kąt nachylenia .

Tak myślę

Pozdrawiam

:lol:

Jeśli podniesiesz ściankę kolanową musisz się liczyć iż bryła budynku się zmieni jak i krokwie i wielkość dachu bo zmieni sie kąt nachylenia .

Jeny... Dlaczego ma się to wszystko zmienić?

Rozumiem, że zmieni się nieco wygląd domu z zewnątrz (będzie wyższy) ale jaki to ma wpływ na więźbę, wielkość dachu czy kąt nachylenia? :o

Nicht verstehen... :o

Ale w końcu jezdem blądynek, tak więc nie wszystko muszę verstehen :lol: :lol: :lol:

Tomek