Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na pod?og? w gara?u?

Luśka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie w garazu jest wylewka robiona "recznie" przez ekipe

oczywiscie trzeba beton oczyscic - szczegolnie u mnie gdzie bylo ze 2 cm piachu na podlodze :)

gruntowalem betondurem rozcienczonym z woda, poniewaz w sklepach nie maja od kilku miesiecy gruntu i tak mi poradzil sprzedawca .... na razie nie odlazi :)

moim zdaniem to fajne rozwiazanie

- tanio (duzo taniej niz najtansze plytki )

- szybko i prosto

- mozna zrobic samemu (satysfakcja)

- mozna zrobic samemu i nie sciagac robotnikow ktorych juz mam serdecznie dosc (nawet tych najlepszych fachowcow) :)

- bezpiecznie - podloga jest szorstka i nie ma mowy o posliznieciu sie

- oryginalnie :) bo jednak wiekszosc robi te plykti ..a u mnie niebieska podloga jak w basenie wzbudza zdziwienie :)

-trwalosc ... trudno powiedziec, ale nawet jakby cos sie stalo to mozna szybko naprawic malujac jeszcze raz

Napiszcie tylko, czy Betondur kładliście bezpośrednio na wylewkę tzw. półsuchą z miksokreta i czy nie trzeba najpierw posadzki gruntować lub czyścić ??

Ja gruntowałem unigruntem, bo mi został po budowie. Wylewka ma już rok i spisuje się świetnie. Trochę zabawy było z malowaniem, bo to taka gęsta "śmietana", a nie jak farba, więc trzeba się trochę przyzwyczaić. Stosowałem wałek z krótkim włosiem i długim mocnym kijem :-)).

• 1 month później...

Witam

Właśnie jestem na etapie wyboru podłoża w garażu i natrafiłem na ciekawy temat

(szkoda że mało rzeczowy).

Uważam, że najlepszym rozwiązaniem w garażu jest kostka granitowa lub betonowa w zależności z czego zrobiony jest podjazd. Minusem tego pokrycia jest trudność utrzymania względnej czystości, bo może się zdarzyć że wycieknie coś z samochodu. Plusem jest brak wody, ale w przypadku nieogrzewanego garażu może popękać.

W przypadku różnego rodz. płytek musie buś spad, aby woda nie zalegała w fugach bo pieniądze pójdą w błoto.

Betondur to produkt który może spełnić swoje wymagania w 100 % pod warunkiem że wykonawca nie będzie się śpieszył i położy kilka warstw w odpowiednich odstępach czasu, a podłoże zostanie wcześniej zagruntowane.

W tym miejscu należy podkreślić, że jest to najtańsze rozwiązanie.

Osobiście rozważam również inną alternatywę, a mianowicie polerowany beton.

Jeśli ktoś spotkał się z takim rozwiązanie proszę o wypowiedź, wszelkie opinie będą mile widziane.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Nie mam w garażu, ale przez 4 lata miałam możliwość obserwacji Betonduru . Położony na w miarę równej wylewce, był użytkowany na parterze. Jeździły po nim wózki transportowe i często wnoszony był piasek z podwórka. Nie pamiętam jaki to był rodzaj Betonduru, po tych 4 latach był wytarty w miejscach nierówności, ale generalnie w dobrym stanie.

Mając takie doświadczenia pomalowałam Betondurem eco wylewkę na strychu, aby nie nosić pyłu do domu. Po zagruntowaniu położyłam 2 warstwy. Po kilku latach użytkowania pewnie przekażę opinię.

• 4 weeks później...