Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na pod?og? w gara?u?

Luśka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Dzien dobry,

a czy moglibyscie poradzic jaki gres (producent, nazwa) warto zastosowac na podloge w garazu?

Dziekuje z pomoc

Najtańszy :)

A powazniej - dowolny, ale dobrze by było, żeby nie był zbyt śliski, lepszy będzie szkliwiony, nieszkliwiony natomiast nalezy obowiązkowo zaimpregnować.

J.

• 2 weeks później...
Większości chodzi, żeby było taniej, ale może komuś się przyda ;)

Beton polerowany wbrew pozorom nie jest dużo droższy od tradycyjnych rozwiązań.

Wystarczą proste obliczenia:

Płytki gresowe

Płytka gresowa: 40 zł m2

Klej elastyczny: 20 zł m2

Fuga: 5zł m2

Robocizna: 45 zł m2

RAZEM: 110 zł m2

Beton Szlifowany i Polerowany

Całkowity koszt posadzki matowej ok. 60 zł m2

Całkowity koszt posadzki na wysoki połysk ok. 100 zł m2

Wychodzi więc taniej i jest to rozwiązanie trwalsze niż płytki gresowe i bardziej estetyczne.

Nie proponuję nic "zamiast gresu". Proponuje jak najbardziej gres, ale za 1/4 ceny, którą sugerujesz. Naprawdę nie trzeba wiele szukać, żeby znaleźć płytki gresowe za 10-15zł/m2, zwłaszcza, że do garażu nie muszą być to płytki cudne.

Ceny kleju i fugi nie chce mi się przeliczać z m2 na worki, ale też przypuszczam, że jest podobnie przesadzona.

J.

u mnie w garażu betondur i jest dobrze..

no to dawaj w konwencji i pisz do czego ten betondur :) (tzn. co może na nim stać)

bo ja to cholibka mam starego passata, chyba wiec zostanę przy samej betonowej posadzce:) a dla lepszego wozu gdy zechce wjechać zawsze można jakiś czerwony dywanik rozwinąć... :)

A co z garażem, który jest pod powierzchnią gruntu jakieś 1,5 metra. Co proponowalibyście na betonową podłogę - zwłaszcza, że jak są większe roztopy to woda lubi wpływać (przesiąka przez betonową podłogę i ściany) do garażu... Co można z tym zrobić?!

prk 7 nieruchomości

A jakie Jarek rozwiązanie proponujesz zamiast gresu? zwykłe płytki ceramiczne takie jak do łazienki? Czy takie zwykłe płytki wytrzymają nacisk 1,5 tony, czy wytrzymają upadek klucza lub młotka?

Gres techniczny wystarczy. Brzydki nie jest, nacisk wytrzyma i polowe tańszy od tego proponowanego wyżej.

Ja stoję przed wyborem, ale na płytki raczej się nie zdecyduję, myślę o Betonmalu, ale niech ktoś wrzuci zdjęcia jak to wygląda. Jak się wstydzi, niech na priv linka wyśle - będę zobowiązany!