Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomóżcie z kolorem elewacji :)

Boowa

Recommended Posts

Do czarnego dachu wybrałabym kolor oliwkowy, beżowe lub nawet lekko żółtawe bonie dodatkowo go ożywią . Może pstryknę jutro fotkę domku w takich kolorkach i wkleję. Ładny odcień oliwki ma np. Bolix i Dryvit. Sama waham się między oliwką a beżem...ale ja mam miedzianą dachówkę i boję się czy ta oliwka nie będzie za "smutna" :roll:

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybór generalnie kolorystyki to jeden problem - ale znalezienie odpowiedniego konkretnego koloru to już koszmar. Od miesiąca chodzę z kolornikiem Toraeda - oglądałam kolory w różnym świetle, przykładałam do elewacji ktora mi sie podobała - zapadła decyzja. Wczoraj dzwonie zeby zamówic - a kobieta twierdzi ze na miejscu ma kolornik dwa razy bogatszy. No to dawaj do producenta. Tu kosmos - kolory prawie identyczne w jednej barwie ale jednak coś sie różnią. Do tego Pani mówi - a tak na prawde na tynku będzie inaczej bo faktura robi swoje inaczej załamuje sie swiatło itp. Więc dostałam 6 kartonów taich jak po papierze do drukarek - z karteczkami na ktorych były naniesione próbki wszystkich do tej pory robionych kolorów przez nich. Wszytkie były opisane z tyłu proporcjami uzytych barwników - a o dziwo wcale nie posługiwano sie nomeklaturą z kolornika (domawiajac kolor np. nie wystarczy podać numeru koloru ale numer zamówienia pierwotnego zeby odwzorować skład barwników) - drogą eliminacji wybrałam z 40 próbek prawie identycznych :lol: - dostałam je do domu i teraz zamiast z karteczkami będę przyglądać sie tym tynkom w różnym świetle i moze w końcu na cos sie zdecyduje - uwierzcie kolory które wybrałam z kolornika ( maja byc dwa) zupełnie mnie rozczarowały na próbkach. Dramat z tymi kolorami :cry: . Pozdrawiam

Anick,

te zdjęcia zostały zrobione w podwarszawskiej Radości, gdzie mieszkam.

Po "cyknięciu" czerwonego domku objeździłam jeszcze sąsiednie ulice w poszukiwaniu domów o czarnych, ew. grafitowych dachach i różnych kolorach elewacji. Niestety, przykładow było mało. Biały dom, który Ci się podoba jest na mojej ulicy i stoi na pięknej, częściowo zalesionej działce. Niestety na zdjęciu widać tylko fragment jego południowej elewacji, ponieważ zdjęcie robiłam "pod słońce" i ukradkiem, bez pytania o zgodę właścicieli, więc jakoś tak nie wypadało obfotografować go z każdej strony.

Postaram się zamieścić zdjęcia innych ciekawych kolorystycznie elewacji, choć nie wiem czy uda mi się znaleźć domy z czarnymi dachami, ale jeśli nie Boowa to może ktoś inny skorzysta?

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Nie mozna wkleic zdjecia ale tutaj znajdziesz ladny kolor do takiego dachu...

http://www.archon.pl/index.php?act=18&id=333&intra=d3a7c5293773656fff12d3528a9d7255&crc=c36d9fb343e6ac496fd68ec2702e8a32&lang=pl

Do tego sa biale okna i moim zdaniem elegancko to wyglada...

witam po przerwie..

teraz moja chatka wygląda tak:

http://boowka.webpark.pl/ocieplenie.jpg

i będąc w austrii zainspirowałem się następująco:

ramki wokół okien wypłowiały jasny brąz, a reszta domu lekko kremowa (zbliżone do tego co jest teraz - a jest to tylko klej do zatapiania siatki..)

jak będę może w następnym tygodniu tam przejeżdżał to wezmę aparat i pstryknę zdjęcie.. naprawdę ciekawie to wygląda..

pozdrawiam