Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK z kamienia, obłożone kamieniem, obudowa z kamienia

Zagoniona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
Mam piękny projekt kominka wykonanego z piaskowca,kto widział czy ma lub wie jak sie sprawuje w użytkowaniu.czy jest sposób na jego czyszczenie.Martwię się że taki porowaty materiał może być utrapieniem gdy sie przypadkiem zakopci.Muszę podjąc pilnie decyzję z czego budowac ten jest cuuuudny ale obym nie narobiła sobie kłopotu.Co myślicie o tym ?

My mamy kominek obłożony piaskowcem - paliliśmy kilkanaście razy i nie widzę żadnego obkopcenia, ale jesr to kominek zamknięty. Przt otwartym myślę, że nie ma możliwości nie obkopcić go, chyba że się mylę :roll: Dodam tylko, że po ułożeniu zaimpregnowaliśmy kamień.

Jeśli możesz to proszę wklej projekt - szalenie podobają mi siękamienne kominki. Pozdrawiam

Witaj,

właśnie kończymy remont domku rodziców, w którym jest około 6-7 letni kominek z piaskowcem. Był mocno okopcony i w ogóle zaniedbany. Czyści się strasznie - jeszcze nie skończyłam - sadza, farba, wżarty kurz... Ale myślę, że gdyby o niego dbać na bieżąco i przede wszystkim dobry impregnat, to byłoby ok :D

• 7 months później...

Bardzo podobają mi się obudowy kominków z łupanego piaskowca, czy w ogóle z piaskowca. Niestety, wciąż nie zdecydowaliśmy się na rodzaj materiału, bo w domu trwa spór. Jedynym argumentem przeciw jest podobno wątpliwa czystość w późniejszym czasie i brak możliwości jakiegoś sensownego czyszczenia takiej powierzchni. Kominek ma być tzw. rustykalny, koniecznie z belką drewnianą i mnie te piaskowce bardzo w tym pasują. No ale jak słyszę, że to się strasznie zasyfia (pardon, ale tak słyszałam) i że różne lakiery niezbyt pomagają, to juz mam wątpliwości. Jeden taki przypadek znam, kilkunastoletni kominek z płaszczem, naprawdę nieźle usmolony ten piaskowiec. No ale teraz może to lepiej robią?

No i właśnie chciałam spytać, czy ktoś widział, słyszał, wie?, jak taka pikna obudowa może później wyglądać? np po 10 latach? Braliscie pod uwagę, co z tym dalej? A może zamiast piaskowca jakieś płytki imitujące kamień, hmmm. Wykonawca kominkarz twierdzi, że większość klientów woli jednak "zamiast pumeksu" to boki "do malowania".

Ewa

a my mamy piaskowiec , jeden sezon grzewczy za nami, raz w tygodniu odkurzaczem potraktowałam te cegiełkii , zebrało kurz i pył,

mam wrażenie, ze Ci co mają kominki w salonie i na dodatek zamknięte to po prostu nie umieją palić

nie otwiera się szyby jak się nie ma uchylonego takiego popielnika pod nią (wtedy jest tzw cug) i niewiele dymu dostaje się do pomieszczenia a i wtedy mało osadza się na ścianach i wszystkim w pobliżu

a nie wiem jak to jest ze sprzataniem w tych "zasyfionych" domach,

trochę systematyczności

odkurzyć piaskowiec przy kominku odkurzaczem to trwa 3 minuty i po sprawie

może za 10 lat zmienię zdanie, ale moim marzeniem był kominek rustykalny i nie wyobrażam sobie innego materiału na nim niż piaskowiec

pozdrawiam

W domu moich rodzicow jest kominek OTWARTY z piaskowca i nie ma żadnyhc tragedii. Oczywiscie, jak to przy otwartym kominku i ukośnym wykończeniu kurz jaknajbardziej osiada, ale wystarczy odkurzyc miekką szczotką od odkurzacza i po kurzu. A boczne kolumny z piaskowca ? - jak początkowo paliliśmy drzewo sosnowe z budowy to trochę się osmoliły ale wystarczylo poprawić papierem ściernym i teraz jest OK. Przy liściastym się nie smoli.

Super :p dzięki Wszystkim za odpowiedzi. Taki łupany piaskowiec bardzo wdzięcznie wygląda, to fajnie jeśliby nie sprawiał problemów. U nas jest dość mały salon z kuchnią w klimacie rustykalnym i obudowa marmurowa byłaby trochę pretensjonalna. Choć to prawda, że marmur sam w sobie piękny, że achhh, te ciemne emperadory, żyłki, wzory... ale to chyba bez sensu, trochę piaskowca, troche marmuru i jeszcze ta belka, echh trza się zdecydować.

Pozdrawiam

Ewa

Powiem krótko odradzamy sawoim klientą obudowy które maja w opcji nadpaleniskową i półke przed wkładem z piaskowca ze względu na szybkie zabrudzenia...boki z łupanki jak najbardziej odkurzyć raz na jakiś czas i bedzie ok...ale półka przed wkładem to porażka..zawsze coś spadnie i "weżre"się w piaskowiec choćbysmy niewiadomo jak uważali.....są też oczywiście klienci którzy godzą sie na to...osobiście nigdy bym niezrobiła tak u siebie .....ale oczywiście ile głów tyle opini... 8)

Bardzo podobają mi się obudowy kominków z łupanego piaskowca, czy w ogóle z piaskowca. Niestety, wciąż nie zdecydowaliśmy się na rodzaj materiału, bo w domu trwa spór. Jedynym argumentem przeciw jest podobno wątpliwa czystość w późniejszym czasie i brak możliwości jakiegoś sensownego czyszczenia takiej powierzchni. Kominek ma być tzw. rustykalny, koniecznie z belką drewnianą i mnie te piaskowce bardzo w tym pasują. No ale jak słyszę, że to się strasznie zasyfia (pardon, ale tak słyszałam) i że różne lakiery niezbyt pomagają, to juz mam wątpliwości. Jeden taki przypadek znam, kilkunastoletni kominek z płaszczem, naprawdę nieźle usmolony ten piaskowiec. No ale teraz może to lepiej robią?

No i właśnie chciałam spytać, czy ktoś widział, słyszał, wie?, jak taka pikna obudowa może później wyglądać? np po 10 latach? Braliscie pod uwagę, co z tym dalej? A może zamiast piaskowca jakieś płytki imitujące kamień, hmmm. Wykonawca kominkarz twierdzi, że większość klientów woli jednak "zamiast pumeksu" to boki "do malowania".

Ewa

Mam taki kominek w tej chwili bedzie 10 sezon grzewczy.

Jezeli w ogole zdecydujesz sie na piaskowiec to TYLKO na powierzchniach pionowych (scianki) to mozna jeszcze jakos doczyscic, absolutnie zadnych półek, szczególnie przed i nad paleniskiem. Zaufaj mi. Czyszczenie po 2-3 latach to szczotka druciana, piaskowanie lub reczne szlifowanie powierzchni plaskich.

Powiem Ci tak... przemysl to, odczekaj i zrob kominek oblozony KAFLAMI.

Jezeli chcesz w kominku palic, cos nim ogrzewc, a nie rozpalac okazjonalnie w Wigilie i Sylwestra jak sie zjedzie rodzina, to nie sluchaj zadnych "kominkowych designerow" tylko zrob tak jak robi sie od wiekow piece do grzania domow.... Madrosc lezy w narodzie. Doswiadczonym narodzie.

Jasne, że półki pod i nad wkładem lepiej zrobić z czegoś innego. Dopasowany marmur jest ok (+ramka dookoła), ale ładnie też wyglądają cegiełki klinkierowe naokoło. Dalej boki z piaskowca. Mam nadzieję, że kominek nie będzie palony tylko 2 razy w roku, bo to byłaby zbyt droga dekoracja. Rozmawiałam z kamieniarzem, który robił mi wycenę kamienia. O piaskowcu indyjskim rzekł, że dobra reklama nie jest zła, ale nie ma się co podniecać i wystarczy zwykły. :roll: I bądź tu człowieku mądry.

.....O piaskowcu indyjskim rzekł, że dobra reklama nie jest zła, ale nie ma się co podniecać i wystarczy zwykły. I bądź tu człowieku mądry

Pewnie niema go w ofercie to i niechwali ;)....powiem tak nasz polski piaskowiec ma się nijak do piaskowca francuskiego użytego w oryginalnych obudowach francuskich np.Chazelles dosłowie dzien do nocy,choć działamy w branzy juz kilka lat,ze zdziwienim patrzylismy na kamien uzyty do obudowy głupio pytając "co to za kamien" ?:o ..a to był poprostu piaskowiec......także piaskowiec piaskowcowi nierówny....ani wizualnie ani cenowo 8)

A półki to tak - z czego innego są. Ta przed paleniskiem z klinkieru a nad i po bokach z "a la marmuru". Kurzy sie, jak to przy otwartym kominku .... ale da się przeżyć, jeśli ktoś ma w miarę normalną tolerancję na kurz. Znam osoby, które by tego nie zdzierżyły i ścierały w trakcie palenia :)

Mieszkałam w domu z kominkiem z piaskowca. Powiem jedno : masakra. Osobiście nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie. Nie wystarczało odkurzanie odkurzaczem, to trzeba było szorowac szczotką na mokro z detergentem, a i tak jak mocno przejechało się palcem zostawał na palcu osad :(

Oczywiście każdy wybiera co lubi.

Aha, nie wiem czy my mówimy o podobnych rodzajach piaskowca - ten mój był wybitnie chropowaty. Ładny był, owszem, ale ten brud dyskwalifikował go totalnie niestety.