rrmi 26.06.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Jest taki surowiuski trawertyn po 399 m2 , na al Krakowskiej w Grestonie.Cena zalezna od formatu , ta 399 m2 to za 30x30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość niewidzialna ręka 26.06.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 można poprosić więcej danych prosic zawsze mozna. 40 X 40 i cenowo wiecej jak napisala rrmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 14.02.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Mam piękny projekt kominka wykonanego z piaskowca,kto widział czy ma lub wie jak sie sprawuje w użytkowaniu.czy jest sposób na jego czyszczenie.Martwię się że taki porowaty materiał może być utrapieniem gdy sie przypadkiem zakopci.Muszę podjąc pilnie decyzję z czego budowac ten jest cuuuudny ale obym nie narobiła sobie kłopotu.Co myślicie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 14.02.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 My mamy kominek obłożony piaskowcem - paliliśmy kilkanaście razy i nie widzę żadnego obkopcenia, ale jesr to kominek zamknięty. Przt otwartym myślę, że nie ma możliwości nie obkopcić go, chyba że się mylę Dodam tylko, że po ułożeniu zaimpregnowaliśmy kamień. Jeśli możesz to proszę wklej projekt - szalenie podobają mi siękamienne kominki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 14.02.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witaj, właśnie kończymy remont domku rodziców, w którym jest około 6-7 letni kominek z piaskowcem. Był mocno okopcony i w ogóle zaniedbany. Czyści się strasznie - jeszcze nie skończyłam - sadza, farba, wżarty kurz... Ale myślę, że gdyby o niego dbać na bieżąco i przede wszystkim dobry impregnat, to byłoby ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 powierzchnie płaskie tzn poziome ja bym omijał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewiwa 15.09.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Bardzo podobają mi się obudowy kominków z łupanego piaskowca, czy w ogóle z piaskowca. Niestety, wciąż nie zdecydowaliśmy się na rodzaj materiału, bo w domu trwa spór. Jedynym argumentem przeciw jest podobno wątpliwa czystość w późniejszym czasie i brak możliwości jakiegoś sensownego czyszczenia takiej powierzchni. Kominek ma być tzw. rustykalny, koniecznie z belką drewnianą i mnie te piaskowce bardzo w tym pasują. No ale jak słyszę, że to się strasznie zasyfia (pardon, ale tak słyszałam) i że różne lakiery niezbyt pomagają, to juz mam wątpliwości. Jeden taki przypadek znam, kilkunastoletni kominek z płaszczem, naprawdę nieźle usmolony ten piaskowiec. No ale teraz może to lepiej robią?No i właśnie chciałam spytać, czy ktoś widział, słyszał, wie?, jak taka pikna obudowa może później wyglądać? np po 10 latach? Braliscie pod uwagę, co z tym dalej? A może zamiast piaskowca jakieś płytki imitujące kamień, hmmm. Wykonawca kominkarz twierdzi, że większość klientów woli jednak "zamiast pumeksu" to boki "do malowania".Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 16.09.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 a my mamy piaskowiec , jeden sezon grzewczy za nami, raz w tygodniu odkurzaczem potraktowałam te cegiełkii , zebrało kurz i pył, mam wrażenie, ze Ci co mają kominki w salonie i na dodatek zamknięte to po prostu nie umieją palić nie otwiera się szyby jak się nie ma uchylonego takiego popielnika pod nią (wtedy jest tzw cug) i niewiele dymu dostaje się do pomieszczenia a i wtedy mało osadza się na ścianach i wszystkim w pobliżu a nie wiem jak to jest ze sprzataniem w tych "zasyfionych" domach, trochę systematyczności odkurzyć piaskowiec przy kominku odkurzaczem to trwa 3 minuty i po sprawie może za 10 lat zmienię zdanie, ale moim marzeniem był kominek rustykalny i nie wyobrażam sobie innego materiału na nim niż piaskowiec pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 17.09.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 W domu moich rodzicow jest kominek OTWARTY z piaskowca i nie ma żadnyhc tragedii. Oczywiscie, jak to przy otwartym kominku i ukośnym wykończeniu kurz jaknajbardziej osiada, ale wystarczy odkurzyc miekką szczotką od odkurzacza i po kurzu. A boczne kolumny z piaskowca ? - jak początkowo paliliśmy drzewo sosnowe z budowy to trochę się osmoliły ale wystarczylo poprawić papierem ściernym i teraz jest OK. Przy liściastym się nie smoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 17.09.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 aha i mieszkamy już 6-7 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni71 17.09.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Moi teściowie zrobili sobie obudowę z piaskowca i nie dawali rady czyścić (palą bardzo intensywnie) - po kilku latach zmienili na cos innego. ja polecam cegły tam gdzie sie najbardziej brudzi, czyli tuz nad i te półkę przed wkładem. Boki mamy białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewiwa 17.09.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Super dzięki Wszystkim za odpowiedzi. Taki łupany piaskowiec bardzo wdzięcznie wygląda, to fajnie jeśliby nie sprawiał problemów. U nas jest dość mały salon z kuchnią w klimacie rustykalnym i obudowa marmurowa byłaby trochę pretensjonalna. Choć to prawda, że marmur sam w sobie piękny, że achhh, te ciemne emperadory, żyłki, wzory... ale to chyba bez sensu, trochę piaskowca, troche marmuru i jeszcze ta belka, echh trza się zdecydować. Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 18.09.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Powiem krótko odradzamy sawoim klientą obudowy które maja w opcji nadpaleniskową i półke przed wkładem z piaskowca ze względu na szybkie zabrudzenia...boki z łupanki jak najbardziej odkurzyć raz na jakiś czas i bedzie ok...ale półka przed wkładem to porażka..zawsze coś spadnie i "weżre"się w piaskowiec choćbysmy niewiadomo jak uważali.....są też oczywiście klienci którzy godzą sie na to...osobiście nigdy bym niezrobiła tak u siebie .....ale oczywiście ile głów tyle opini... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julita2 18.09.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Właśnie rozpoczynamy budowę kominka. Nasz doświadczony pan kominkarz twierdzi, że rodzimy piaskowiec absolutnie się nie nadaje ze wzgl. na trudności z czyszczeniem. Będziemy mieli indyjski piaskowiec, który ponoć jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warm 18.09.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Bardzo podobają mi się obudowy kominków z łupanego piaskowca, czy w ogóle z piaskowca. Niestety, wciąż nie zdecydowaliśmy się na rodzaj materiału, bo w domu trwa spór. Jedynym argumentem przeciw jest podobno wątpliwa czystość w późniejszym czasie i brak możliwości jakiegoś sensownego czyszczenia takiej powierzchni. Kominek ma być tzw. rustykalny, koniecznie z belką drewnianą i mnie te piaskowce bardzo w tym pasują. No ale jak słyszę, że to się strasznie zasyfia (pardon, ale tak słyszałam) i że różne lakiery niezbyt pomagają, to juz mam wątpliwości. Jeden taki przypadek znam, kilkunastoletni kominek z płaszczem, naprawdę nieźle usmolony ten piaskowiec. No ale teraz może to lepiej robią? No i właśnie chciałam spytać, czy ktoś widział, słyszał, wie?, jak taka pikna obudowa może później wyglądać? np po 10 latach? Braliscie pod uwagę, co z tym dalej? A może zamiast piaskowca jakieś płytki imitujące kamień, hmmm. Wykonawca kominkarz twierdzi, że większość klientów woli jednak "zamiast pumeksu" to boki "do malowania". Ewa Mam taki kominek w tej chwili bedzie 10 sezon grzewczy. Jezeli w ogole zdecydujesz sie na piaskowiec to TYLKO na powierzchniach pionowych (scianki) to mozna jeszcze jakos doczyscic, absolutnie zadnych półek, szczególnie przed i nad paleniskiem. Zaufaj mi. Czyszczenie po 2-3 latach to szczotka druciana, piaskowanie lub reczne szlifowanie powierzchni plaskich. Powiem Ci tak... przemysl to, odczekaj i zrob kominek oblozony KAFLAMI. Jezeli chcesz w kominku palic, cos nim ogrzewc, a nie rozpalac okazjonalnie w Wigilie i Sylwestra jak sie zjedzie rodzina, to nie sluchaj zadnych "kominkowych designerow" tylko zrob tak jak robi sie od wiekow piece do grzania domow.... Madrosc lezy w narodzie. Doswiadczonym narodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewiwa 18.09.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Jasne, że półki pod i nad wkładem lepiej zrobić z czegoś innego. Dopasowany marmur jest ok (+ramka dookoła), ale ładnie też wyglądają cegiełki klinkierowe naokoło. Dalej boki z piaskowca. Mam nadzieję, że kominek nie będzie palony tylko 2 razy w roku, bo to byłaby zbyt droga dekoracja. Rozmawiałam z kamieniarzem, który robił mi wycenę kamienia. O piaskowcu indyjskim rzekł, że dobra reklama nie jest zła, ale nie ma się co podniecać i wystarczy zwykły. I bądź tu człowieku mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 18.09.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 .....O piaskowcu indyjskim rzekł, że dobra reklama nie jest zła, ale nie ma się co podniecać i wystarczy zwykły. I bądź tu człowieku mądry Pewnie niema go w ofercie to i niechwali ....powiem tak nasz polski piaskowiec ma się nijak do piaskowca francuskiego użytego w oryginalnych obudowach francuskich np.Chazelles dosłowie dzien do nocy,choć działamy w branzy juz kilka lat,ze zdziwienim patrzylismy na kamien uzyty do obudowy głupio pytając "co to za kamien" ? ..a to był poprostu piaskowiec......także piaskowiec piaskowcowi nierówny....ani wizualnie ani cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 19.09.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 A półki to tak - z czego innego są. Ta przed paleniskiem z klinkieru a nad i po bokach z "a la marmuru". Kurzy sie, jak to przy otwartym kominku .... ale da się przeżyć, jeśli ktoś ma w miarę normalną tolerancję na kurz. Znam osoby, które by tego nie zdzierżyły i ścierały w trakcie palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigail 24.09.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Mieszkałam w domu z kominkiem z piaskowca. Powiem jedno : masakra. Osobiście nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie. Nie wystarczało odkurzanie odkurzaczem, to trzeba było szorowac szczotką na mokro z detergentem, a i tak jak mocno przejechało się palcem zostawał na palcu osad Oczywiście każdy wybiera co lubi. Aha, nie wiem czy my mówimy o podobnych rodzajach piaskowca - ten mój był wybitnie chropowaty. Ładny był, owszem, ale ten brud dyskwalifikował go totalnie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 24.09.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 escape,czy powierdzasz opinię że kafle mają przewagą nad kamieniem-jeśli chodzi o obudowękominka.Bardzo mi się takie kominiki podobają,czy masz ewentualnie namiary gdzie można kupić ładne kafle?Jest trochę w internecie,ale może współpracujecie z kimś godnym polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts