Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samobojstwo

JoShi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moze przestanmy sie podsumowywac, bo jak to wszystko czytam, to mi nie staje.

Kazdy ma prawo do porady, ponurej, czy z magazynu Elle, wszystko jedno. Wazne, aby Joshi mial pelne spectrum - od kreatywnych, acz laickich przemyslen, po porade zawodowca. Jak tak bedziecie sie dalej napadac, to jeszcze pare osob popadnie w depresje.

Przekorku

prosze przeczytaj jeszcze raz , albo Ci streszcze :wink:

wypowiada sie ponury , pisze co uwaza , stara sie pomoc , za Nim inni , na to Ella -----------------------------------zamiast powiedziec jako ..hmm fachura rzuca sie jako ..hmm... do ponurego

pytam po co ???

Ja np.mam nadzieje , ze JoShi wiedzialaby kogo posluchac , kim sie zasugerowac i taki wybor dobrze byloby Jej pozostawic

nie wydaje Ci sie?? :-?

Tylko tyle :)

Gość plaz

Cos o psychologach, bardzo trudno znalesc prawdziwego.

Liczba psychologow w stanach stanowi 3/4 ich polulacji swiatowej.

Niestety, ale wiekszosc z nich to prawdziwe darmozjady rzerujace na ludziach .

Trzeba naprawde dobrze sprawdzic i zweryfikowac ich doswiadczenie zanim zdecydujemy sie na ich pomoc.

Napewno nie sluchalbym porad takiego, co sie blazni.

Good night!!! :lol:

Gość M@riusz_Radom
Dlatego niniejszym stwierdzam (subiektywno - arbitralnie :wink: ), że w polemice off-topicowej w tym wątku, agresywni byli: ja, ponury63, Mariusz_Radom, paprotka, rrmi, selimm (jeśli kogoś przeoczyłam, to niech się sam dopisze...)

Jasne, agresja sie z moich postów w tym wątku wylewała i jeszcze of-topic'owa? Coś musi być w poście house'a

Czy naprawdę nie czujecie, że Wasze animozje pod tym akurat tematem są bynajmniej nie na miejscu :( . Paprotka, choć Ty dała byś przykład.

JoShi

podaję jeszcze raz swój telefon, bo nie znalazłaś albo nawet nie szukałaś.

Nie gryzę, naprawdę, mogę i chcę Ci pomóc. Na swój sposób zaczynam Cię nawet lubić i odszczekuję to, co napisałam na forum tydzień temu.

Przepraszam. Jest Ci z pewnością bardzo trudno.

mimi, pa - po 23.00 -

661 283 114

Gość plaz

Nie na miejscu to raczej jest bawienie sie w psychologa, jesli sie nim nie jest.

Natomiast calkowicie nie do zaakceptowania jest brak profesjonalizmu ze strony "fachowca ?" ktory sie blazni.To nie jest stawianie sciany z cegiel :o .

Pomoc mozna podajac namiar na prawdziwego fachowca.

powtarzam - merytorycznie odnośnie pytania JoShi zgadzam się z Ellą.

JoShi:

Dla pełniejszego obrazu polecam kolejny wątek

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39074&start=60&postdays=0&postorder=asc&highlight=zaburzenia+depresyjno+l%EAkowe

JoShi

koniecznie przeczytaj i zadzwoń (ten numer będzie wkrótce nieaktualny).

pa

JoShi

odezwij sie sie bo sie zaczynam martwic co z Toba. Jestem w lesniczowce w sercu puszczy i nie mam tu zasiegu.

Mam nadzieje ze sie trzymasz mocno.

pa

OK jeszcze jakos to idzie. Tez bylismy na wakacjach.. Bez internatu i bez telewizora. Tylko spokuj i cisza... Jest lepiej. Dziekuje wszystkim, ktorzy starali sie pomoc.

Przykro mi z powodu tych wszystkich, ktorzy znalezli sobie przy tej okazji powod do klotni.

• 2 weeks później...

JoShi

trzymaj się mocno i pamiętaj - nawet jeśli w to nie wierzysz - depresja jest uleczalna, choćby była to bardzo ciężka jej postać!!! :p

i napisz na priva, a najlepiej zadzwoń, bo latem unikam kompa :D , pa

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Osoba która chce naprawdę popełnić samobójstwo zrobi to nie informując otoczenia o swoich zamiarach. I zrobi to skutecznie.

Jeżeli zaś osoba taka mówi o tym, to raczej z chęci zwrócenia na siebie uwagi. Żałujcie mnie wszyscy, taki jestem biedny.

Większość potencjalnych samobójców robi ten krok licząc, że ktoś to zauważy i uwierzy w jego zamiar. Oczywiście liczy na uratowanie.

Jednak wszystkie takie przypadki kwalifikują się do porady lekarza. Lekarza psychiatry, we współpracy z psychologiem.

Januszz

Jeżeli zaś osoba taka mówi o tym, to raczej z chęci zwrócenia na siebie uwagi. Żałujcie mnie wszyscy, taki jestem biedny.

Większość potencjalnych samobójców robi ten krok licząc, że ktoś to zauważy i uwierzy w jego zamiar. Oczywiście liczy na uratowanie.

Jednak wszystkie takie przypadki kwalifikują się do porady lekarza. Lekarza psychiatry, we współpracy z psychologiem.

tak, w 100% racja Januszz

Liczy na uratowanie, a raczej liczy na zainteresowanie swoją osobą i swoimi poblemami, z którymi sam sobie nie może poradzić, bo za bardzo go przygniotły, do tego ocenia je bardzo poważnie, z powodu zmienionej chorobowo percepcji, o czym pisała powyżej fachowo Ella.

ponury63

A tak na poważnie wkurza mnie właśnie Twój ton, słowa:

Ella napisał:

Takie pytania są bezsensowne, bo odpowiedż jest oczywista: są to typowe objawy depresji i nie ma tu znaczenia, co osoba chora (bądź też jej otoczenie) wyobraża sobie na temat przyczyn.

Znów na zasadzie, że lekarze wiedzą najlepiej i chory oraz jego otoczenie mają g... do powiedzenia.

Ella:

Zupełnie błędna interpretacja tego, co napisałam.

Nie ma to znaczenia dla istoty choroby i postępowania leczniczego. Chory może mieć różne wyobrażenia co do powodów swego stanu i dogłębne roztrząsanie tego o tyle nie ma znaczenia, że te wyobrażenia też są osadzone w obrazie chorobowym. Pisałam o tym, że chory powinien mieć możliwość swobodnej ekspresji, opowiadania o swoich emocjach i wyobrażeniach, żeby mieć poczucie bezpieczeństwa i akceptacji otoczenia.

Ale wraz z wyleczeniem choroby, te emocje, wyobrażenia również znikną, bo są tej choroby częścią.

Dlatego prawdziwa odpowiedź na pytanie: "Dlaczego masz myśli samobójcze?" brzmi: "Bo mam depresję".

Nie będzie depresji - nie będzie myśli samobójczych.

spróbuję to przełożyć na prostszy jezyk, bo Ponury nie ma tu absolutnie racji, pomijając niestosowność kłótni w tym miejscu :evil:

z kolei Ella napisała odpowiedź fachowym jezykiem, być może niezrozumiałym.

Ella

Chory może mieć różne wyobrażenia co do powodów swego stanu i dogłębne roztrząsanie tego o tyle nie ma znaczenia, że te wyobrażenia też są osadzone w obrazie chorobowym

nie powinno się dociekać samemu istoty problemu.nie bedzie tego robił nawet bardzo wykwalifikowany psychoterapeta do momentu, kiedy chory nie stanie się zdolny do psychoterapii, a to czasem może nastąpić po długim okresie leczenia lekami wspomagającymi wychwyt zwrotny serotoniny.

Ella

Ale wraz z wyleczeniem choroby, te emocje, wyobrażenia również znikną, bo są tej choroby częścią.

właśnie...są nierozerwalną częścią zaburzeń depresyjnych.

nie pytajcie zatem chorego, dlaczego jest mu smutno, dlaczego nie może sobie poradzić z daną sprawą , skoro "to taki łatwy problem" itp.

i nigdy nie mówcie weź się w garść

pozdrawiam - mimi

Ella

chory powinien mieć możliwość swobodnej ekspresji, opowiadania o swoich emocjach i wyobrażeniach, żeby mieć poczucie bezpieczeństwa i akceptacji otoczenia.

to bardzo, bardzo ważne zdanie.

Pisałam o tym powyżej, a raczej na poprzedniej stronie - poczucie bezpieczeństwa i oparcia w przyjaciołach i rodzinie to podstawa.

Choć czasem potrzebna jest także inna pomoc - materialna, załatwienie mieszkania, pomoc w znalezieniu pracy, stałego źródła dochodów, choćby niewielkich, pomoc w sprawach prawnych...różnie, bardzo różnie