Gość 06.01.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Mnie tez guatambu uwiodlo.Juz je prawie kupowalam, kiedy okazalo sie, ze jest bardzo wrazliwe na zmiany wilgoci - a ja je nawet u siebie w kuchni widzialam. Poza tym wprowadzam sie do nowo zbudowanego mieszkanka, wiec z tego wzgledu guatambu odpadlo. Twarde jest rzeczywiscie, kolor sliczny, jasne, a z wrazliwoscia na zmiany wilgotnosci mozna podobno sobie poradzic - wystarczy kupic specjalna mate, sprzedaja ja od razu w sklepie - "tylko" 25 zl za metr + koszt dodatkowego kleju. Wychodzi jednak strasznie drogo, no i obawa pozostaje. I zrezygnowalam z guatambu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 06.01.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Czereśnia wcale nie jest taka miękka, choć nie tak twarda jak dąb. Wygląda bardzo ładnie, ale to kwestia gustu. Dla zainteresowanych polecam stronę http://www.parkiet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.01.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 aha i gwoli wyjaśnienia (właściwie sprostowania) - powinno się mówić (albo jak kto woli pisać) DREWNO a nie DRZEWOto spora róznicasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Jakie zalety ma parkiet olejowany i woskowany w porównaniu z lakierowanym. Jeśli ktoś ma w ten sposób zakonserwowany parkiet, proszę też o informację, czym konkretnie i w jaki sposób nanosi się poszczególne warstwy, oraz w jakiej kolejności. Czy można to zrobić we własnym zakresie? Gdzie kupuje się substancje, którymi pokrywa się parkiet. W moim przypadku chodzi o parkiet dębowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 16.01.2003 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 On 2003-01-15 09:57, Snowdwarf wrote: (włąściwie sprostowaia) - Poprawiając innego sprawdźmy czy sami mamy wszystko dobrze i zrozumiale napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Jak dla mnie to nie jest wielka różnica Snow.:smile:Ostatecznie używamy nazw drzew-dąb,jesion,czereśnia itd.Nikt nie będzie kładł drzewa z ogrodu jako podłogi.Wiadomo,że chodzi o drewno jako surowiec,ale pochodzący od konkretnego drzewa.I ponieważ pytamy o to, z jakiego drzewa pochodzi dane drewno stąd to uproszczenie.Skoro rozumiemy o co chodzi, to widocznie to określenie nam wystarcza do porozumienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 To byłam ja wylogowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 20.01.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 opal - chyba jest różnicanie kładziesz na podłodze drzewa (drzewo to nazwa rośliny całej - pień, korzenie, korona)tylko kładziesz drewno (materiał z którego drzewo jest zbudowane)ale oczywiście będziesz mówić (pisać) jak zechceszsnow snowPS> przepraszam wyrażenia typu "włąściwe sprostowaia" się nie powtórzą (myślę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 24.02.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja chyba zdecyduję sie w salonie na egzotyczny parkiet z drewna kempas (lekko pomarańczowy). Jest piękny i chociaż miałabym mieszkać przez jakiś czas w salonie mając tylko podłogę to będzie to. Z polskich drzew od biedy mogła by być wiśnia ale niestety jest miękka.Co do reszty jeszcze nie wiem ale drewno bardziej do mnie przemawia niż np. panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 24.02.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja chyba zdecyduję sie w salonie na egzotyczny parkiet z drewna kempas (lekko pomarańczowy). Jest piękny i chociaż miałabym mieszkać przez jakiś czas w salonie mając tylko podłogę to będzie to. Z polskich drzew od biedy mogła by być wiśnia ale niestety jest miękka.Co do reszty jeszcze nie wiem ale drewno bardziej do mnie przemawia niż np. panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Kempas wygląda extra, ale baaaardzo rozszerza się pod wpływem wilgoci, więc trzeba robic dużą dylatację przy ścianach. Trudno go przykleić do posadzki, ale wszystko jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 17.03.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ja zakochałem się w egzotycznym Merbau (http://www.balticfloor.pl), cena koszmarna ale jest dostępny także parkiet techniczny więc myślę czy nie wybrać takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 17.03.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ioniu!!! Adres podany przez Ciebie niestety nie działa może podasz dobry??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 17.03.2003 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Właśnie, adres poprosimy A co to takiego "parkiet techniczny" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 18.03.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Mam w mieszkaniu starą (ale dwa lata temu odnowioną, tzn. wycyklinowaną i polakierowaną na nowo) podłogę z desek modrzewiowych. Jest PIĘKNA, chociaż już trochę przez korniki nadjedzona (cóż, ma kilkadziesiąt lat...). Modrzew ma fantastyczny kolor, trochę czerwonawy, polecam wielbicielom ciemniejszych odcieni drewna. Bardzo jasna i to jenolicie (ale średnio twarda) jest brzoza, jesion już nie tak - jesion jest dość mocno "łaciaty", są na tym drewnie jaśniejsze i ciemniejsze pasma, co widać tym bardziej im większe klepki (mnie najbardziej podoba się mozaika jesionowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 18.03.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Magmi, jesion może być mniej łaciaty - jest to tzw. jesion biały (przebierany). Mam podłogę w salonie z takiego jesionu (63 cm x 9 cm) układany w kwadraty 63 x 63. Po pierwszym lakierowaniu wygląda cudnie! W moim pokoju jest mozaika jesionowa - bardziej łaciata, ale to nadaje uroku tym sześcianom. W sypialni jest też jesion, ale klepki standardowej wielkości ułożone w potrójną jodełkę. Muszę powiedzieć, że niby wszystko jesion, ale każda podłoga jest inna. Najważniejsze, że tonacja domu jest utrzymana w prawie jednolitej kolorystyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 http://www.balticfloor.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.03.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Dossieu , bardzo wytrzymała podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.03.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Na parkiet najlepsze to twarde drewno, z popularnych buk lub dab. Buk jest jasniejszy. I nie mozna zapomniec o pokryciu Caponem jako pierwszej warstwy : nie bedzie ciemnial po polakierowaniu lakierem poliretanowym bo taki chyba najtwardszy i najtrwalszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 20.03.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Gajka wczoraj miałam czas by trochę "pograsować" po internecie i znalazłam jeszcze ciekawą stronę np. http://www.parkiety.biz.pl. (firma krakowska) Jakby chciało Ci się szukać to po wpisaniu w wyszukiwarkę np. w onecie - parkiet- daje naprawdę dużo stron różnych firm z drewnem polskim, egzotycznym i panelami różnej maści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts