Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiety - z jakiego drzewa ? ( drewna- tak poprawnie)

Gajka

Recommended Posts

Mnie tez guatambu uwiodlo.Juz je prawie kupowalam, kiedy okazalo sie, ze jest bardzo wrazliwe na zmiany wilgoci - a ja je nawet u siebie w kuchni widzialam. Poza tym wprowadzam sie do nowo zbudowanego mieszkanka, wiec z tego wzgledu guatambu odpadlo. Twarde jest rzeczywiscie, kolor sliczny, jasne, a z wrazliwoscia na zmiany wilgotnosci mozna podobno sobie poradzic - wystarczy kupic specjalna mate, sprzedaja ja od razu w sklepie - "tylko" 25 zl za metr + koszt dodatkowego kleju. Wychodzi jednak strasznie drogo, no i obawa pozostaje. I zrezygnowalam z guatambu.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Jakie zalety ma parkiet olejowany i woskowany w porównaniu z lakierowanym. Jeśli ktoś ma w ten sposób zakonserwowany parkiet, proszę też o informację, czym konkretnie i w jaki sposób nanosi się poszczególne warstwy, oraz w jakiej kolejności. Czy można to zrobić we własnym zakresie? Gdzie kupuje się substancje, którymi pokrywa się parkiet. W moim przypadku chodzi o parkiet dębowy.

Jak dla mnie to nie jest wielka różnica Snow.:smile:Ostatecznie używamy nazw drzew-dąb,jesion,czereśnia itd.Nikt nie będzie kładł drzewa z ogrodu jako podłogi.Wiadomo,że chodzi o drewno jako surowiec,ale pochodzący od konkretnego drzewa.I ponieważ pytamy o to, z jakiego drzewa pochodzi dane drewno stąd to uproszczenie.Skoro rozumiemy o co chodzi, to widocznie to określenie nam wystarcza do porozumienia się.

opal - chyba jest różnica

nie kładziesz na podłodze drzewa (drzewo to nazwa rośliny całej - pień, korzenie, korona)

tylko kładziesz drewno (materiał z którego drzewo jest zbudowane)

ale oczywiście będziesz mówić (pisać) jak zechcesz

snow

snow

PS> przepraszam wyrażenia typu "włąściwe sprostowaia" się nie powtórzą (myślę)

• 1 month później...

Ja chyba zdecyduję sie w salonie na egzotyczny parkiet z drewna kempas (lekko pomarańczowy). Jest piękny i chociaż miałabym mieszkać przez jakiś czas w salonie mając tylko podłogę to będzie to. Z polskich drzew od biedy mogła by być wiśnia ale niestety jest miękka.

Co do reszty jeszcze nie wiem ale drewno bardziej do mnie przemawia niż np. panele.

Ja chyba zdecyduję sie w salonie na egzotyczny parkiet z drewna kempas (lekko pomarańczowy). Jest piękny i chociaż miałabym mieszkać przez jakiś czas w salonie mając tylko podłogę to będzie to. Z polskich drzew od biedy mogła by być wiśnia ale niestety jest miękka.

Co do reszty jeszcze nie wiem ale drewno bardziej do mnie przemawia niż np. panele.

• 2 weeks później...

Mam w mieszkaniu starą (ale dwa lata temu odnowioną, tzn. wycyklinowaną i polakierowaną na nowo) podłogę z desek modrzewiowych. Jest PIĘKNA, chociaż już trochę przez korniki nadjedzona (cóż, ma kilkadziesiąt lat...). Modrzew ma fantastyczny kolor, trochę czerwonawy, polecam wielbicielom ciemniejszych odcieni drewna.

Bardzo jasna i to jenolicie (ale średnio twarda) jest brzoza, jesion już nie tak - jesion jest dość mocno "łaciaty", są na tym drewnie jaśniejsze i ciemniejsze pasma, co widać tym bardziej im większe klepki (mnie najbardziej podoba się mozaika jesionowa).

Magmi, jesion może być mniej łaciaty - jest to tzw. jesion biały (przebierany). Mam podłogę w salonie z takiego jesionu (63 cm x 9 cm) układany w kwadraty 63 x 63. Po pierwszym lakierowaniu wygląda cudnie! W moim pokoju jest mozaika jesionowa - bardziej łaciata, ale to nadaje uroku tym sześcianom. W sypialni jest też jesion, ale klepki standardowej wielkości ułożone w potrójną jodełkę. Muszę powiedzieć, że niby wszystko jesion, ale każda podłoga jest inna. Najważniejsze, że tonacja domu jest utrzymana w prawie jednolitej kolorystyce.

Gajka wczoraj miałam czas by trochę "pograsować" po internecie i znalazłam jeszcze ciekawą stronę np. http://www.parkiety.biz.pl. (firma krakowska) Jakby chciało Ci się szukać to po wpisaniu w wyszukiwarkę np. w onecie - parkiet- daje naprawdę dużo stron różnych firm z drewnem polskim, egzotycznym i panelami różnej maści.