Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiety - z jakiego drzewa ? ( drewna- tak poprawnie)

Gajka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może ktoś mi doradzi - czy lepsza jest klepka czy mozajka? Wiadomo, klepka jest droższa, więc pewnie jest lepsza, ale jak wygląda to w praktyce? Czy warto zapłacić więcej za klepkę, czy równie dobra jest mozajka? Chcemy zrobić podłogi w czerwcu w nowowybudowanym bloku, który raczej nie będzie ogrzewany w tym sezonie. Czy ryzyko zniekształceń parkietu jest duże?

Sorry poprawny adres to balticfloor.com.pl, ciekawa też strona http://www.dlh.pl.

Ja już kupiłem super Merbau - deska parkietowa selekcjonowana w równych odcinka (co jest rzadkością)15x90x1100. Cena super okazyjna tak więc kupiłem całe 100m. Jeżeli mieszkacie blisko Poznania i poszukujecie drewna egzotycznego znalazłem kontakt (nie jest to sklep)gdzie można kupić zancznie taniej egzotyki bardzo dobrej jakości (oczywiście z fakturą).

Przepraszam za chwilowe opóźnienie ale próbowałem złapać gościa i dowiedzieć się co jest u niego dostępne. Sprawa ma się następująco:

Merbau 110 cm deseczki w równych odcinkach - 100zł/m2

Jatoba Exclusive (700cm)do wyboru:

kl I - 165 zł/m

lub II Exclusive 115 zł/m2

Iroko do wyboru kl I lub II(450-1200) ceny 105-120zł/m2

Doussie exclusive (900-1000cm) 165 zł/m2

normal(700 cm) 120zł/m2

Jeżeli ktoś będzie zainteresowny czymś z tych rzeczy w tych cenach to dajcie znać. Gość który to sprowadza robi to dodatkowo i nie jest hurtownikiem ale ja porównywałem moje drewno z tym co jest w dlh i wypada na jego korzyść (znaczy tańsze i lepsze gatunkowo).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: loniu dnia 2003-03-31 10:53 ]

• 1 month później...
  • 1 month później...
Kempas wygląda extra, ale baaaardzo rozszerza się pod wpływem wilgoci, więc trzeba robic dużą dylatację przy ścianach. Trudno go przykleić do posadzki, ale wszystko jest do zrobienia.

A skąd te informacje??

Skurcz całkowity mierzony w [%] jest lepszy niż w przypadku dębu !!!

• 5 months później...

Naszukałam się tego wątku. Chciałam go "przywrócić" ze względu na sporo informacji w nim zawartych.

Poza tym pora wyboru podłóg niestety (lub stety) się zbliża. NIech wystąpią Ci co maja już doświadczenia z drewnem Merbau. Jaki jest koszt położenia poza samym parkietem czyli kleje, lakiery itd!!!

Bardzo proszę o odzew. CIECHANKA :D

• 1 month później...

Polecam GRAB, super twarde, jasne drewno, mam taki parkiet i jest bardzo OK. :)

Bardzo oryginalny jest też WIĄZ, ma niesamowitą paletę kolorów, ale ten niestety tylko dostałem jako mozaikę, piękne jasne, zółto, białe, złote barwy, bardzo ładnie naprawdę wygląda.

Też mogę polecić, twardość jest OK mam go w sypialani.